בעיה מהתחת: זהירות - כלב מאחוריך

בדיקה רקטלית מצאה אצל הכלב שקים אנאליים נפוחים. ד"ר סמדר טל, וטרינרית הבית, מסבירה. שיחות על ארבע

ד''ר סמדר טל | 11/2/2010 13:01 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
שילה, כלבה בינונית מעורבת בת שלוש, הגיעה למרפאה לאחר שלמרות טיפול חוזר בתולעים היא  ממשיכה לגרור את ישבנה על הרצפה לאחר כל מתן צואה ואף לעתים ללא קשר למתן צואה. שילה נבדקה ונמצאה במצב כללי טוב, מדדים חיוניים תקינים. בבדיקה רקטלית הווטרינר הבחין בשקים אנאליים נפוחים וכואבים למגע. לאחר הרגעה קלה הצליח הווטרינר לרוקן את השקים, ומצא כי תוכנם היה מודלק. שילה שוחררה לביתה עם טיפול אנטיביוטי לשבוע.

מהם השקים האנאליים?
השקים האנאליים (Anal sacs), לעתים נקראים 'בלוטות אנאליות' (Anal glands), הינם שני כיסים קטנים הממוקמים בשני צידי האנוס (פי הטבעת) בחלקו הפנימי. השקים מכילים בלוטות חֶלֶב ייחודיות אשר ממוקמות בקירות השקים, והן מפרישות חומר שהינו בעל ריח רע. במצב נורמאלי, כל שק מתנקז ע"י צינורית דקה הנפתחת לחלק הפנימי של האנוס.


איור באדיבות ד''ר סמדר טל
השקים אנאליים איור באדיבות ד''ר סמדר טל

מה תפקיד שקים אלו?
החומר המופרש מתאים אלו הינו בעצם סמן טריטוריאלי, "כרטיס הביקור" של הכלב. השקים נמצאים הן בכלבים זכרים והן בכלבות נקבות, והחומר נסחט החוצה לצואה על ידי כיווצי שרירים מקומיים בעת העברת הצואה. זו הסיבה שכלבים מתעניינים ומתעקשים לרחרח צואה של כלבים אחרים.


למה שקים אנאליים אלו גורמים לבעיות בכלב שלי?
מחלות שקים אנאליים מאד נפוצות בכלבים. לעתים קרובות השק "נסתם", בדרך כלל בעקבות דלקת של הצינורית המחברת בין השקים עצמם לבין פנים האנוס. החומר המופרש, שכעת כלוא בתוך השק, גורם להתנפחות ולהתרחבות של השק. מצב זה הינו כואב מאד, במיוחד בעת העברת הצואה. בנוסף, החומר הכלוא בתוך השק הינו מצע אידיאלי לגדילת חיידקים וכך לעתים מתפתחים אבצסים (מורסות, כיסי מוגלה) במקום. האבצסים יופיעו בצד אחד או משני צידי האנוס ויהיו כואבים, נפוחים ואדומים. במידה והאבצסים יתפרצו, ישוחרר נוזל מוגלתי דמי או בצבע ירוק- צהבהב. מחלות בשקים אנאליים שלא מטופלות יכולות בקלות להתפשט ולגרום נזק נרחב לאנוס ולרקטום.

איך אדע אם לכלב שלי יש בעיות בשקים האנאליים?
בדרך כלל הסימן הראשון שנראה על ידי בעלי הכלב הוא גרירת הישבן על הרצפה. בנוסף יתכנו ליקוקים או נשיכות חוזרות, לרוב בבסיס הזנב  ולאו דווקא של האזור המגורה. במידה והשק האנאלי נקרע, מוגלה או דם יראו נוזלים מאזור האנוס.

מחלה בשקים האנאליים הינה כואבת מאד. אפילו כלבים עדינים באופיים יתכן וינהמו או

אף ינסו לנשוך בתגובה למגע בזנב או באנוס במידה וקיימת אצלם מחלה זו. בחלק מהמקרים יתכן ולכלב תהיה אפיזודה של שלשול או הפרעת עיכול כשבוע-שבועיים לפני ששאר סימני מחלה בשקים האנאליים יהיו ברורים.יש לזכור כי לכל אחד מהסימנים הללו קיימות אבחנות נוספות וכי על מנת להגיע לאבחון ודאי יש לגשת לווטרינר.


איור באדיבות ד''ר סמדר טל
בלוטות אנאליות איור באדיבות ד''ר סמדר טל

איך מטפלים בבעיות בשקים האנאליים?
בעיות בשקים האנאליים נפוצות בכל הכלבים, ללא קשר לגודל או גזע הכלב. במידה ואתה חושד שלכלבך יש בעיות בשקים האנאליים, פנה לווטרינר בהקדם האפשרי. טיפול בחסימה יכלול ניקוז וריקון השקים על ידי סחיטה ידנית זהירה. במידה והחסימה חמורה או שקיים זיהום, יתכן והטיפול יכלול גם שטיפה של השק הנגוע. מאחר וכאמור מצבים אלו כואבים ביותר, לרוב יזדקק הכלב הרגעה או הרדמה לצורך הטיפול. לעתים קרובות יטופל הכלב באנטיביוטיקה לפה (סיסטמית) ואף טיפול תקופתי של מספר ימים בו מוחדרת אנטיביוטיקה לתוך השק הנגוע (מקומית). במקרים חמורים יתכן והכלב יזדקק לניתוח בו יוסרו השקים האנאליים. בנוסף, הכלב יקבל משככי כאבים למספר ימים עד שיעברו הנפיחות והדלקת.

האם נפוץ שהמחלה תתרחש בשנית?
 לחלק מהכלבים יהיו חסימות/אבצסים חוזרים. כלבים בעלי עודף משקל נוטים יותר לפתח בעיות כרוניות של השקים האנאליים מכיוון שהשקים שלהם אינם מתרוקנים היטב בעת העברת צואה. כל חסימה יכולה לגרום להצטלקות או היצרות נוספת של הצינורית המנקזת, מה שיוביל לחזרתיות אפילו תכופה יותר. במידה ומצב זה חוזר לעתים קרובות, הסרה כירורגית של השקים מומלצת.

האם השקים האנאליים נחוצים לכלב שלי? האם להסרתם קיימת השפעה שלילית?
כאמור, הבלוטות האנאליות מייצרות חומר בעל ריח חריף המאפשר לכלב לסמן את הטריטוריה שלו. לכלבים המבויתים שלנו זוהי התנהגות לא נחוצה, והסרה של השקים לא תגרום לכל השפעה שלילית על כלבך.

מהם הסיכונים הכרוכים בניתוח להסרת השקים האנאליים?
ניתוח להסרת השקים האנאליים הינו ניתוח עדין ודורש מקצועיות רבה. חלק מהווטרינרים מבצעים ניתוח זה באופן שגרתי. למרות זאת, במקרים חמורים יתכן והווטרינר יפנה אתכם לכירורג מומחה.

לאחר הניתוח חלק מהכלבים יסבלו מצואה רכה או מאי שליטה על פעולות מעי חלקית למשך שבוע עד שלושה שבועות. מצב זה קורה מכיוון שהעצבים השולטים בסוגר האנאלי (שרירים הסוגרים את הרקטום) עוברים דרך הרקמה הרכה שנמצאת ליד השקים האנאליים. אם הזיהום הוא עמוק ונרחב, יתכן ולא יהיה אפשרי שלא לפגוע בעצבים אלו במהלך הניתוח. ברוב חיות המחמד נזק זה הוא זמני ולא דורש טיפול נוסף. במקרים נדירים הפגיעה העצבית תהיה תמידית, דבר שיכול לאי שליטה על מתן צואה ודליפה קבועה של צואה מפי הטבעת של הכלב.

כמו בכל ניתוח, הכלב יהיה תחת הרדמה מלאה, מצב שלעצמו נושא מספר סכנות. ניטור זהיר של בכלב במהלך ההרדמה מפחית סכנות אלו. לכלבים אשר סובלים מחסימות וזיהומים  חוזרים/כרוניים של השקים האנאליים, הסרה כירורגית הינה ההליך המומלץ ביותר על מנת להקל על סבלו של הכלב.

יש לי כלב חרדתי ולעתים הוא משחרר לבד את הבלוטות של עצמו. האם מצב זה הוא נורמאלי?
במיוחד כלבים חרדתיים, הנמצאים במצב בו הם מפוחדים, יכולים לשחרר את תוכן השק האנאלי של עצמם אל הסביבה בה הם נמצאים. לחלק מהכלבים אף קיים מצב של חוסר שליטה על האנוס או על הצינורית המנקזת כך שכמויות קטנות של נוזל ידלוף מהם, בעיקר בעת מנוחה, וישאיר ריח לא נעים ברחבי הבית. במידה ולכלבך יש את אחת מהבעיות הללו, תוכל לבחור בהסרה אלקטיבית של השקים האנאליים

הכותבת הינה וטרינרית, המנהלת והבעלים של המרכז הרפואי לחיות מחמד ברמת-גן. פרטים נוספים באתר. יש לכם שאלה לד"ר טל? פנו אלינו.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

שיחות על ארבע

צילום: אורית כהן

כלבים, חתולים, אנשים ומה שבינהם. ד"ר סמדר טל, וטרינרית הבית, כותבת על חברינו הנאמנים ביותר

לכל הכתבות של שיחות על ארבע

עוד ב''שיחות על ארבע''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

דעות וטורים

המייל הירוק

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים