לכבוד החורף: זנים חדשים של פרי הדר
זנים חדשים של פירות הדר נחשפו במסגרת פרויקט השבחה שערך המכון הוולקני. בין היתר ניתן למצוא לימון בלי חרצנים ואשכולית מתוקה

הפומלה "עינת" על רקע האדמה צילום: מכון וולקני
במסגרת הפרויקט פותח זן המנדרינה "אור", המבוקש ביותר כיום בשווקי אירופה והמוביל בנטיעות חדשות של הדרים. זהו זן נטול גרעינים שקיבל ציון גבוה ביותר במבחני הטעימה וצבעו כתום בוהק. נטיעות הזן בארץ החלו לפני שנתיים, וכיום 50 אחוז מהנטיעות של המנדרינות בארץ הן של זן זה.
15 שנים נדרשות לפיתוח זן חדש של הדרים, בשל המורכבות הכרוכה בתהליך ובשל רף ההצטיינות של איכות הפרי העולה משנה לשנה בשוק העולמי. בנוסף, התפתחות השוק הגלובלי הגבירה את התחרות בענף ואת הדרישה ליצור וייצוא זנים חדשים מישראל.
אחת מהצלחות המכון היא אשכולית מיוחדת שבמקום להיות מרירה כמצופה - היא דווקא מתוקה. שמה של האשכולית בישראל הוא "עליזה", והיא בשלה לאכילה מחודש נובמבר עד חודש פברואר. האשכולית מכילה 16% סוכר והיא חסרת זרעים.
פומלה נעדרת טעם חצוץ
"אורית" שייכת לזן המנדרינות המתוקות במיוחד והבשרניות, וגם היא נטולות גרעינים. היא מיוחדת בשל קליפתה האדומה. הזן צפוי להיכנס לשוק בעוד כחמש שנים.
לראשונה בישראל, ניתן כעת להשיג פומלה אדומה לה ניתן השם "פלמינגו". בניגוד לזנים אחרים, הפומלה כמעט שאינה מאבדת את צבעה האדום עם הירידה בטמפרטורות. הפומלה מתוקה, ונטולת זרעים. הייחודי בפומלה זו שהיא מכילה ליקופן, פיגמנט אדום הנחשב כבעל סגולות בריאותיות כמניעת סרטן. הפלמינגו כבר נמכרת בשווקי ישראל.
עוד מוצר חדש של המכון היא הפומלה הלבנה
בשם "חנה". צבעה הפנימי לבן והיא מתאפיינת בטעם מתוק ומיוחד, ובאחוזי סוכר גבוהים יחסית: 12.6. ניתן גם למצוא אשכולית ורודה בשם "עינת" והיא נעדרת טעם חמוץ. צבעה הפנימי ורוד והוא נשמר כל העונה.
"איילת" הוא זן של לימונים ללא חרצנים, מה שצפוי להקל מאד על חיי השפים. טעמו חמצמץ רגיל. הפרי לא בשווקים עדיין אך ניתן לקנות את העץ במשתלות ולשתול בגינה הפרטית.
סך תוצרת פרי ההדר בישראל עומדת על כ-600 אלף טון. בימים אלה מתבצעות נטיעות פרדסים בהיקף של 12 אלף דונם, בעיקר בדרום הארץ.