אל תשתיקו את משמיעי הביקורת

"אם תרצו" אינה תנועת מרכז ציונית. היא ארגון לאומני קיצוני, הקורא לביטול חופש הביטוי של גופים בעלי חשיבות לדמוקרטיה הישראלית

מרב דוד ומיה בנגל | 3/2/2010 8:26 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תנועת "אם תרצו" מצהירה בפרסומיה שמטרתה היא "מהפכה ציונית שנייה בשיח הציבורי בישראל". אם לשפוט על פי הקמפיין שהשיקה השבוע נגד "הקרן החדשה לישראל", נראה שהמהפכה הציונית של אם תרצו כוללת את ביטול הדמוקרטיה הישראלית.

התנועה פרסמה השבוע דוח, שסוקר את הציטוטים שארגוני זכויות אדם ישראלים הממומנים על ידי הקרן החדשה העבירו לוועדת גולדסטון. הדוח והקמפיין שבא בעקבותיו מאשימים את הקרן והארגונים באחריות לפרסום עלילות נגד צה"ל ובשיתוף פעולה עם האויב. הקמפיין עושה דה לגיטימציה מוחלטת לארגונים שחיוניים מאוד לדמוקרטיה הישראלית, גם כשהם משמיעים ביקורת שקשה לשמוע.

הבעיה החמורה יותר היא שהשיח שהקמפיין מייצג מחלחל לתוך התקשורת הישראלית, כולל לעיתון בו נכתבות שורות אלה, כאילו מדובר בזרם המרכזי והנורמטיבי של החברה הישראלית. בכתבה שהתפרסמה במעריב הוצג יו"ר אם תרצו רונן שובל כ"נשוי פלוס 2, גר ברמת השרון, חילוני, שירת בשיריון" - ממש הישראלי יפה הבלורית והתואר. האמת היא ששובל מייצג ארגון לאומני עם אידיאולוגיה קיצונית שקורא לביטול חופש הביטוי, אם הדובר חבר בארגון "חתרני" כמו האגודה לזכויות האזרח.

אין בעיה עם עצם פרסום הדוח, אולם השאלה היא איך מתייחסים אליו. כשהנתון שקיבל הבלטה בכל הפרסומים הוא ש-92 אחוז מהציטוטים ממקורות ישראליים שמבססים את הטענות של גולדסטון נגד צה"ל מקורם בארגונים הממומנים על ידי הקרן החדשה, זה נשמע סנסציוני. אולם הדוח עצמו מודה שהארגונים הממומנים על ידי הקרן מהווים בסך הכל 14 אחוז מכלל המקורות שעליהם מתבסס גולדסטון. משום מה, הנתון הזה לא הופיע בתקשורת. לא היה כדאי להבליט אותו, כי אז הסיפור היה חוזר לממדיו האמיתיים - עוד ידיעה, לא בסיס לקמפיין הסתה.
האם הרג משפחה לא מצריך בדיקה?

השופט גולדסטון ביקר בעזה בעצמו. האם הוא היה זקוק דווקא לארגוני הזכויות הישראליים? אין שם ארגוני זכויות אדם אחרים? האו"ם לא יושב ברצועה? האותיות הקטנות של הדוח מגלות פרטים מגוחכים. מתוך 16 הארגונים שמוזכרים כמשתפי הפעולה עם גולדסטון מוזכרים ארגון "איתך" שכל עיסוקו הגנה על נשים עניות (במה פשע הארגון? הוא חתם על עצומה הקוראת להקמת ועדה ישראלית), וארגון "קול אחר" של תושבי שדרות, שהעביר לוועדה עדויות מהצד הישראלי.

אולם גם אם נניח שיש צדק בטענה שבלי הארגונים הישראליים לא היה דוח גולדסטון, האם הנתונים שהועברו לוועדת האו"ם הם בגדר עלילת דם? ואם כך, מדוע בעקבות תלונותיהם נפתחו חקירות פליליות של מצ"ח? מדוע הפרקליט הצבאי הראשי אביחי מנדלבליט אמר ב"הארץ", כי ארגון בצלם, ש"מככב" בדוח, מסייע לצבא לברר תלונות ו"חותר כמונו לחקר האמת"?

האם הריגתם של שמונה בני משפחה אחת, בהם פעוטה

בת שנתיים, מפצצת זרחן בביתם איננה תלונה שצריכה להיבדק? ודאי על רקע הפרסומים ששני קצינים בכירים טופלו משמעתית לאחר שאישרו שימוש בזרחן שסיכן חיים.

התלונה על המשפחה שנהרגה, כמו תלונות אחרות, הועברו לפרקליטות הצבאית וליועץ המשפטי לממשלה. הארגונים קראו ליועץ להקים ועדת בדיקה ישראלית בלתי תלויה. רק לאחר שסירב, הועבר המידע לגולדסטון. בראיון הפרישה שלו אמר מני מזוז ש"תהיה זו טעות חמורה לא להקים ועדה". אילו מזוז היה מקבל את דרישת הארגונים לפני שנה להקים ועדה, ייתכן שסאגת גולדסטון הייתה נחסכת.

הקרן החדשה והארגונים שהוזכרו בדוח עוסקים מדי יום בשמירה על זכויות נשים, מובטלים, נכים, עובדים זרים, ערבים אזרחיי ישראל וגם פלסטינים. להתייחס לתרומה שלהם לדמוקרטיה באמצעות פרויקט למניעת אלימות בספורט זה לא רציני. החברה הישראלית לא יכולה להרשות לעצמה להוציא אותם מחוץ לשיח הציבורי.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

טור אורח

צילום: .

nrg מעריב מציע במה לכותבים אורחים על ענייני השעה

לכל הטורים של טור אורח

עוד ב''דעות''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים