אז מה בדיוק עושים בקליניקה שלכם?
טור אישי: כך אנו מטפלים בזכויות היוצרים במסגרת הקליניקה לקניין רוחני באוני' חיפה. מורידים שירים ברשת? כדאי שתקראו

הבעיה היא שרבים אינם יודעים "מה זה בדיוק זכות יוצרים" ואם כבר מכירים את הנושא מפרסומות שונות אז חושבים שהוא רלוונטי רק לתוכנות, מוסיקה וסרטים. על אחת כמה וכמה אין אנשים מכירים את החוק החדש – חוק זכות יוצרים משנת 2007 (תשס"ח) וגם אם מכירים אותו לא יודעים בדיוק יודעים מה מותר ומה אסור לעשות.
רישיונות קריאטיב קומנס (CC) – הם דוגמה נפלאה לכך שניתן לעשות שימוש מושכל בדיני זכות היוצרים ולאפשר לכולם לדעת מה בדיוק מותר לעשות בתמונה, למשל, ומהם התנאים לשימוש, בבחינת לא "כל הזכויות שמורות" אלא "חלק מהזכויות שמורות".
אחד הפרויקטים של הקליניקה הוא פרויקט החינוך הפתוח במסגרת של קריאטיב קומנס. הקליניקה לקחה על עצמה כפרויקט שנתי במסגרת הפעילות שלה בארגון קריאטיב קומנס להיכנס לבתי הספר באיזור חיפה ולהעלות את המודעות לקיומן של זכויות יוצרים, המותר והאסור – הן לתלמידים והן למורים.
ההרצאה עוסקת בחוק החדש באוריינטציה של חינוך ומוסדות חינוך. אנו מנסים להסביר את הבסיס – מה היא יצירה מוגנת, מיהו הבעלים של
זו נראית משימה בלתי אפשרית – כל כך הרבה נושאים להסביר ואלף שאלות תוך כדי, והכל בתוך שעה עד שעה ומחצה. אכן בלתי אפשרי למרצה ובלתי אפשרי לשומעים לקלוט כל כך הרבה מידע. עם זאת מדובר בעובדה. כשרוצים, מצליחים.
ההרצאות גררו תגובות שונות. היו כאלה שניגשו ואמרו כי לא ידעו כלל על הנושא ושמחו לשמוע את ההרצאה. היו כאלה שביקשו שנעביר את ההרצאה למורים בבתי ספר נוספים – ודאגו שלא נסכים להגיע לכל מיני מקומות "מרוחקים" כמו באר שבע או כרמיאל. אנחנו מרגיעים תמיד: הארץ מספיק קטנה, ומי שרוצה לרכוש דעת בתחום ולשמוע על זכות יוצרים ועל קריאטיב קומנס - אנו נשמח להגיע ולהשמיע.
היו גם כאלה שאמרו שיפסיקו לעשות שימוש בחומרים מהאינטרנט כי הם לא רוצים להסתבך. התגובה האחרונה אינה התגובה הרצויה, ואינה התגובה אותה אנו היינו רוצים לשמוע. לאנשים אלה אני מנסה להסביר שהם יכולים להמשיך ולעשות שימוש בחומרים שונים כל עוד הם עומדים בתנאי הרישיון ו/או כל עוד הם עומדים בתנאי החוק.
השנה, כאמור, אנו מתמקדים באזור חיפה והצפון בהרצאות. גם כאן רק התחלנו וכבר ישנן תגובות של פחד ושל תסכול מחד – ומאידך של שמחה ושל הבנה מה מותר לעשות כיום ומה לא. אחד הסטודנטים השנה כבר העביר הרצאה בשפה הערבית לכיתות ט' בבית הספר במעאוויה, שליד אום-אל-פחם. ההרצאה נחלה הצלחה. התלמידים הביעו עניין – הן כיוצרים והן כמשתמשים.
אנו מקווים כי פרויקט חינוך פתוח של קריאטיב קומנס במסגרת הקליניקה לקניין רוחני ינחל הצלחה, יגרום להעלאת המודעות לקיומן של זכות היוצרים ולקיומם של רישיונות שימוש CC. אז לכל השואלים – לא, אנחנו לא מטפלים בחולים, אבל אנחנו עושים דברים חשובים לא פחות.
הכותבת היא דוקטורנטית וחברה בקליניקות לשינוי חברתי בפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה