עובד זוטר ברשת ענק? כך תיאבק במעסיקך

בית הדין לעבודה פסק שמעתה יהיה לעובדים קטנים קל יותר להתאגד. ערוץ חברה וכוח לעובדים מציגים: המדריך למתאגד המתחיל

nrg חברה | 27/1/2010 14:41 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בית הדין האזורי לעבודה בבאר שבע הכיר אתמול (ג') בוועד העובדים במפעל אקרשטיין בירוחם כארגון עובדים יציג. בכך הוא דחה את טענת הנהלת המפעל לפיה אין לראות במפעל בירוחם יחידת מיקוח נפרדת משני המפעלים האחרים של החברה באשדוד ובראש פינה. בעקבות השינוי המשמעותי, ערוץ nrg חברה והיחידה המשפטית של ארגון כוח לעובדים מציגים: המדריך למתאגד המתחיל.

עובדי אקרשטיין בירוחם
עובדי אקרשטיין בירוחם צילום: גיל רביב, כוח לעובדים
יצוין כי מדובר בפעם הראשונה בישראל בה הכיר בית דין לעבודה בעובדי מפעל אחד מתוך כמה מפעלים או יחידות נפרדות של אותו מעסיק כיחידת מיקוח נפרדת. לבקשת עו"ד איתי סבירסקי המייצג את וועד עובדי אקרשטיין מטעם כוח לעובדים הוציא בית הדין צו המחייב את המפעל לנהל משא ומתן קיבוצי עם "כוח לעובדים", כארגון יציג של עובדי המפעל.

"מדובר בפסיקה בעלת חשיבות עצומה למימוש זכות ההתארגנות במקומות עבודה", מסביר עו"ד סבירסקי. "הטענה כי סניף, חנות, או מפעל אחד מתוך שורת מפעלים של אותו מעסיק בהכרח לא יכול להוות יחידת מיקוח נפרדת, היוותה חסם משמעותי עד כה עבור עובדים רבים המועסקים ברשתות כעובדי קבלן או עובדי חברות כוח אדם מלממש את זכותם להתאגד, ומדובר כמובן בחלק משמעותי מאוד מציבור העובדים בישראל".

המעבר לסביב עבודה תאגידית הוציא מלקסיקון המונחים שלנו כצרכנים מונחים כמו: "תרשום לי" או קנייה של חצי לחם במכולת השכונתית. כל זאת, לטובת מוצר סטנדרטי במקום עבודה המצוי בבעלות חברה מרובת עסקים נוספים הפזורים בכל הארץ. כיצד השפיע המעבר לניהול ריכוזי על העבודה המאורגנת?

עד עתה, נתקלו ניסיונות התארגנות כאלה בתגובה אחידה מצד ההנהלות, אחידה כמעט כמו פס הייצור במפעל. "רוצים להתארגן?", אמרו בהנהלה. "בבקשה, על ההתארגנות להקיף את כלל עובדי החברה". מובן שחבר במפעל או סניף רשת מקומי יתקשה לארגן עובדים ממקומות שונים בארץ. פסיקת בית הדין האזורי בבאר שבע אמש מסירה חסם משמעותי להתארגנות הלוקאלית.

חברים במפעל או רשת המהווים חלק מתאגיד ומעוניינים לדון עם המעסיק על תנאי העסקתכם? הגעתם למקום הנכון. חשוב לציין שלא מדובר רק במפעלים במובן המקובל, וגם הרשתות הגדולות בשאר התחומים (כמו ביגוד, מסעדות וכו') רלוונטיות כאן.
אלה הצעדים שעלייך לנקוט

1. הכירו את מושג המפתח: יחידת מיקוח. על פניו הגדרת המונח פשוטה: יחידת מיקוח היא קבוצת עובדים שעליה אמור לחול הסכם הקיבוצי. אך סוגיית יחידת המיקוח היא סוגיה מרכזית בין המעסיק לעובדים. את מי מוסמך הוועד לייצג? כאמור טענה נפוצה של מעסיקים היא שכל סניפי או מפעלי החברה הם יחידת מיקוח אחת.

כך טענה חברת אקרשטיין לגבי הסניף בירוחם. לטענתה, אי אפשר לנתקו מהסניפים באשדוד וראש פינה. בית הדין קבע, כאמור, כי מדובר בטענה לא נכונה. בסיס נוסף ליחידת מיקוח עצמאי הוא עיסוק משותף של עובדים. כלומר, קבוצת אנשי החולקים מקצוע אחד המועסקים במפעל או רשת בה תחומי עיסוק שונים.

2. ארגון יציג: הארגון (או הוועד או הסניף) המייצג את העובדים חייב לכלול בתוכו לפחות שליש מן העובדים. הפנייה אל המעסיק לניהול המשא ומתן צריכה אם כן להיעשות רק לאחר איסוף של חתימות הצטרפות של שליש מן העובדים. כאן כאמור תועלה השאלה על ידי המעסיק: שליש ממה? יחידת המיקוח הנפרדת מן התקדים בירוחם תקשה מעתה על הצגת טיעון כזה.

3. האם ניתן למנוע ממני לארגן עובדים בסניפים אחרים? מובן שלא. זוהי פגיעה בחופש ההתארגנות. מעסיקים רבים

אכן משחקים משחק כפול: אי הכרה ביחידת המיקוח הנפרדת מחד, ומצד שני מניעת קשר בין הסניפים לשם הקמת וועד. במקרה של חברת אקרשטיין בירוחם אף הוציא בית הדין צו המונע מחברת אקרשטיין תעשיות בע"מ למנוע פנייה של עובדים בירוחם לעובדים באשדוד לשם התארגנות משותפת.

4. פנייה לארגון עובדים חיצוני - הקמת וועד אינה עסק פשוט. המעסיקים כאמור ינסו להערים קשיים - החל בהאשמת המקימים בהרס החברה וכלה באיום בפיטורים. נדרשת כאן מעורבותו של גוף חיצוני ומנוסה שיעניק לעובדים (ובמיוחד למקימי הוועד) את החסות המשפטית, הכלכלית והארגונית. "כוח לעובדים", ההסתדרות הכללית וההסתדרות הלאומית הם גופים כאלה. פנו אל הארגונים הללו. הם הגופים האמונים בכך. יהיה קשה לגמד את ההתארגנות המקומית כאשר היא מחוזקת בגב של ארגון עובדים חיצוני.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''חברה''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים