ברק: איראן גרעינית תעורר מירוץ חימוש
שר הביטחון אמר היום כי יש לקבוע מסגרת זמן לסנקציות ולמשא ומתן על טהרן והוסיף כי ארה"ב "מתפכחת" אל מול הבעיות. "אני לא מקנא בהם"

שר הביטחון רמז על אופציה צבאית מול אירן כמוצא אפשרי, אך ציין כי יש להכיר באפשרות שבהן הסנקציות לא יעבדו. "בארה"ב, ממשל אובמה מוביל הידברות מול איראן, יש צורך דחוף לתחם את המהלך הזה אל מול קוצר הזמן, ולחדד אותו.
יש לקבוע מסגרת זמן למשא ומתן ולסנקציות עם איראן, ואין להרשות העשרת אורניום באיראן. הסנקציות לא צריכות להיות ממוקדות רק במשמרות המהפכה אלא נושכות ומשתקות, ובסופו של דבר אפקטיביות. מזרח תיכון עם אירן גרעינית, יהיה מזרח תיכון חדש במרוץ חימוש וישמש דוגמא לכל דיקטטור מסדר גודל שלישי, כי אפשר להשיג נשק גרעיני. אנחנו ממשיכים להגיד לבני שיחנו כי כל האופציות על השולחן, ואנחנו ממליצים להם לא להוריד אף אופציה מהשולחן", אמר.
עוד ציין שר הביטחון, כי ארצות הברית מתפכחת אל מול הבעיות, אך הוסיף כי הוא לא מקנא בהם. "צפון קוריאה ממשיכה לדהור כמו טיל בלי רדאר לעבר פיתוח נשק גרעיני, יש את איראן, אותנו ואת יחסי רוסיה וסין שלא בדיוק מסתדרות אחת עם השנייה", הסביר.
ברק, שפירט בנאומו את האתגרים וההזדמנויות הביטחוניות והחברתיות העומדות בפני ישראל, ציין כי ישראל מבהירה לבני שיחה ולאויביה כי כל האופציות בנוגע לאיראן מצויות על השולחן. עוד אמר כי ישראל רואה בלבנון אחראית להתנהלותו של החיזבאללה, כי עוצמה וחוסן פנימי הן תנאי מקדים לשלום אמיתי, וכי יש לחתור להסדר כואב עם הפלסטינאים שיכלול את חלוקת הארץ תוך שמירה על גושי ההתיישבות הגדולים.
"ישראל חזקה ומרתיעה גם בצפון הארץ וגם בדרומה. בצפון, על רקע הזיכרון של החיזבאללה מ-2006, ובדרום על רקע הזיכרון מ-2009. לחיזבאללה יש מעל 40,000 רקטות וטילים שמכסים לא רק את חיפה והכרמל, אלא גם את בר-אילן ובאר שבע. למעשה את כל הארץ, וגם בדרום הרקטות מצטברות ויש שם כבר טילים שמגיעים לפרברי תל אביב", אמר ברק וציין, כי למרות
ברק העלה תופעה "לא נורמלית", לפיה לבנון, מדינה שחברה באו"ם, יש בתוכה מליציה שקרויה חיזבאללה – מפלגת האל – שיושבת בממשלה, מנהלת מדיניות עצמאית ויכולה להטיל וטו. "הם מקבלים סיוע כנגד החלטת האו"ם ואנחנו חוזרים ומבהירים לכל בני שיחנו, שישראל לא מקבלת את האנומליה הזו, וכי מבחינתנו ממשלת לבנון והתשתיות שלה עשויות להיות המטרות במקרה ויקרה משהו".
שר הביטחון גם דיבר על היחסים עם ירדן וציין כי "אם בין הירדן לבין הים, יש רק ישות אחת שקוראים לה ישראל, אז יש רק שתי אפשרויות; או שהיא תהיה דו לאומית, או שהיא תהיה לא דמוקרטית. אם הבלוק הזה של הפלסטינאים שחיים בין הירדן לים, מצביעים, זו מדינה דו-לאומית, ואם הם לא מצביעים, זו מדינת אפרטהייד".
לתפיסתו של ברק, שלום שיושג במשא ומתן הוא יעד בעל חשיבות עליונה, אך יש לדעת כיצד להתנהל לקראתו, "שלום יהיה במזרח התיכון רק כאשר אויבינו יבינו כי אין דרך להתיש אותנו בטרור, ולמשוך אותנו למלכודות דבש דיפלומטיות. אם אחת מהאופציות הללו תראה להם כאפשרות, הם לא יבחרו בשלום. רק אם נשדר ביטחון עצמי, עוצמה וחוסן פנימי, והצד השני יבין כי אי אפשר להכניע את העם בישראל, רק אז יהיה שלום. אנחנו צריכים לעמוד ברגליים יציבות על האדמה, יד אחת מחפשת כל סדק וחלון לעשות דרכו שלום, והיד השנייה מונחת על שמורת ההדק. כל אופציה אחרת היא אשליה.
יש לנו עניין להגיע עם הפלסטינאים להסדר. אני גאה להיות בממשלה שלמרות שמרכז הכובד שלה הוא בימין, היא הציבה בצורה מפורשת את החזון של שני מדינות לשני עמים, ואימצה את מפת הדרכים. הרעיון הזה הוא הכרחי".
שר הביטחון קרא ליו"ר הרשות הפלסטינית, לגלות אחריות כלפי עמו וכלפי האיזור. "אני קורא מכאן לאבו מאזן לשוב בהקדם לשולחן הדיונים. אני לא יודע מתי יושג ההסדר, אבל אני יודע שאם לא נסיים את המשחק המקדים הזה ונתחיל במשא המתן לא נוכל להגיע לפיתרון", אמר.
ברק טען כי לצד המימד הביטחוני, "אנחנו נהפוך כל אבן בכדי להגיע להסדרים. אמרתי לאבו מאזן כי 'ההחלטות הכי חשובות שתהיה צריך לקבל, הן לא מול נתניהו, אלא מול העם שלך, וההכרעות שנתניהו יצטרך להגיע אליהן לא יהיו מולך אלא מול העם שלו', אמר, וסיכם כי ישנה הזדמנות לשלום גם עם סוריה.
בהקשר של ועידת המנהלים, השתמש ברק בקלישאה ניהולית – "להתלכד ביחד, וקדימה במר(צ) לעבודה".