שובה של המושבה: תשוחזר משמר הירדן ההסטורית

מדינת ישראל הצעירה סירבה לשקם את המושבה משמר הירדן לאחר שנהרסה בקרבות עם הסורים במלחמת השחרור. אתמול (ב'), 62 שנה אחרי, זכו ותיקי המושבה במעט נחמה עם התחלת עבודות השחזור במקום

עדי חשמונאי | 12/1/2010 11:25 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
המושבה משמר הירדן, שהוחרבה על ידי הצבא הסורי במלחמת השחרור, תשוקם ותשוחזר, ובכך תקום לתחייה 126 שנים אחרי שנוסדה ב-1884. ותיקי המושבה, שחורבותיה ממוקמות בין קיבוץ גדות לבין מושב משמר הירדן, התהלכו זמן רב עם תחושת עוול לאחר שהמדינה בתחילת ימיה לא הסכימה לשקם את היישוב ההרוס. אתמול (ב'), 62 שנים אחרי הקרבות, הונחה אבן הפינה לעבודות השיקום והמעגל נסגר.
צילום העתק: חמד אלמקת
משמר הירדן בתחילת המאה העשרים צילום העתק: חמד אלמקת

"ביוני 1948 כוח של הצבא הסורי חצה את נהר הירדן ותקף את המושבה. המטרה שלו הייתה להגיע לכביש 90 הסמוך וכך לנתק את הגליל העליון מעורק התחבורה הראשי שלו", שחזר שמוליק סגל, יו"ר העמותה להנצחת המושבה, שהיה בין התושבים שנלחמו על הגנתה.

"במשך ארבעה ימים הדפנו את האויב לבדנו, עד שביום הרביעי הסורים הצליחו לכבוש את המושבה. אני הסתתרתי עם אבי ועם יתר הלוחמים במרתף שהיה תחת ביתנו. אבא שלי עלה למעלה כדי להגיד להם שאנחנו נכנעים ומוכנים ליפול בשבי, אבל חייל סורי ירה בו והרגו. בסך הכל נהרגו 14 לוחמים תושבי המושבה ויישובי הסביבה. אני נפלתי בשבי ביחד עם יתר הלוחמים שנותרו בחיים".

כשסגל חזר עם יתר חבריו מהשבי הסורי, שנמשך 13 חודשים, הוא גילה כי אין לו לאן לחזור. כל המושבה נחרבה עד היסוד, ולמרות הפצרותיהם החוזרות ונשנות, הממשלות של אותן שנים לא נעתרו לבקשתם לחזור ולהקים את המושבה על הריסותיה בטענה כי המקום מיועד להקמת קיבוץ גדות.

שמוליק סגל ואהרון לויתן מסייירים במשמר הירדן
שמוליק סגל ואהרון לויתן מסייירים במשמר הירדן צילום: חמד אלמקת

"אלה היו ימי שלטון מפא"י", הסביר סגל. "אנחנו היינו מזוהים מבחינתם עם בית"ר כי היינו היישוב היחיד בגליל העליון שהיה מוכן לקלוט את חברי התנועה. המפלגתיות באותן שנים שלטה".

לבסוף הוקם קיבוץ גדות במרחק של קילומטר מחורבות המושבה, ומושב משמר הירדן החדש קם בשנות החמישים במרחק שני קילומטרים מההריסות. "אחרי שהבנתי שלא יתנו לנו לחזור עברתי לגור שם, כדי להיות קרוב לבית שלי", אמר סגל בצער. "אני לא יכול לקבל את זה שעשרים משפחות שעיכבו את האויב, ובכך הצילו את כל הגליל העליון, פשוט הופקרו על ידי המדינה".

המועצה
לשימור אתרים תיתן לסגל ולשאר ותיקי המושבה מעט נחמה. "הצלחנו לגייס תרומות ולסגור מעגל עם ותיקי המושבה", אומר עמרי שלמון, סמנכ"ל המועצה לשימור אתרים. "לאחר קום המדינה הוקם בצד הדרומי של המושבה החרבה בסיס משטרה צבאית. לפני מספר שנים פונה הבסיס, וזאב בוים, שהיה אז סגן שר הביטחון, החליט לקדם את תיקון העוול ולקדם את השחזור. חדר האוכל של הבסיס הצבאי יישמר כמרכז מבקרים בו יסופר סיפור הגבורה של התושבים, ובנוסף נשחזר שני מבנים שיעתיקו את בתי המושבה. הבתים הללו ישמשו כבסיס יציאה למטיילים שיטיילו באזור".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''חברה''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים