מצרים: הפירמידות לא נבנו על ידי עבדים
מתחם קברי פועלים נמצאו סמוך לפירמידות העתיקות, והתגלית מעידה כי בניגוד למיתוס הרווח, הבנאים קיבלו כסף עבור עבודתם
בהודעה של ראש מועצת העתיקות של מצרים, זאהי חוואס, נאמר כי הקברים הם מתקופת השושלת הרביעית המצרית (2575 עד 2467 לפני הספירה), כאשר הפירמידות הגדולות נבנו בגיזה. קברי עובדים התגלו תחילה ב-1990, אולם הגילוי החדש מוכיח כי מדובר בפועלים שקיבלו שכר ולא בעבדים.
הקברים האלה נבנו מחוץ לפירמידה של המלך, והדבר מעיד כי האנשים האלה לא היו עבדים בשום אופן", אמר חוואס. "אם הם היו עבדים, הם לא היו יכולים לבנות את הקברים שלהם מחוץ לזה של המלך".
הארכיאולוג הבכיר הוסיף כי הראיות ממתחם הקברים מלמדות כי כ-10 אלפים עובדים שעסקו בבניית הפירמידות אכלו 21 פרות ו-23 כבשים שנשלחו אליהם מדי יום מהחוות בצפון מצרים ובדרומה. הוא הוסיף כי הפועלים התחלפו מדי שלושה חודשים וכי אתרי הקבורה הם עבור העובדים שמתו במהלך הבנייה.

מתחם הקברים ליד הפירמידות.
צילום: אי-פי-אי
פרופ' סלימה איקרם, מומחית למצרים העתיקה מהאוניברסיטה האמריקאית בקהיר, הסבירה כי גילויים כאלה חושפים היבטים נוספים של החברה המצרית העתיקה מלבד המקדשים העתיקים והאנדרטאות.
"חשוב למצוא קברים ששייכים למעמד הנמוך שלא עשויים אבן ומספרים על המוצא החברתי ועל העושר של מגוון
אנשים", אמרה.
קברי עובדים מתקופת השושלת הרביעית נבנו מלבני בוץ ועוצבו כמו חרוטים. הם כוסו בטיח לבן, ככל הנראה כדי לדמות את הפירמידות של המלכים שנבנו בסמוך. הקבר החשוב ביותר שנמצא כעת שייך לאדם בשם אידו, והוא היה מלבני ובתוכו פירי קבורה סגורים באבן סיד לבנה.