ד"ר, תציל אותי: אוהד קנולר מדבר על סרוגים
לקראת עונה 2 של "סרוגים" אומר קנולר: "הפער בין הייצוג של המגזר הדתי בתקשורת לבין החלק שלו באוכלוסייה הוא בלתי נסבל"

"אני נתקל באנשים שמצפים ממני להתנהג בהתאם לתפקידי בסדרה והאמת, אני מאוד חד בתגובות שלי לכך, כמעט תוקפני. שואלים אותי אם זה השפיע, אז לא. זה לא השפיע.
"שואלים - אתה יותר יהודי? אז לא. חשוב לי שאנשים יבינו שאני לא מייצג אותם ויש לי זכות בחיים הפרטיים לעשות דברים הפוכים מהתפקידים שלי כשחקן. כשמישהו דתי אומר לי יפה לך יותר עם כיפה אני אומר לו ולך היה יכול להיות יפה יותר, בלי כיפה...".
אז קנולר כפי שהבנתם לא חוזר בתשובה, אבל שינוי אחד משמעותי הוא כן עשה בחייו האישיים. באוגוסט האחרון הוא עבר יחד עם אשתו נעה ובנו פטר בן השנה וחצי מתל אביב לדימונה. ולא מדובר במעבר זמני לרגל צילומים. הקנולרים הגיעו לדימונה לזמן בלתי מוגבל כדי להקים תיאטרון. הם קנו דירה והם בהחלט מתכוונים ברצינות, לפחות בשנים הקרובות, להשתקע בעיר ולהשקיע בחיי התרבות שלה.
המשפחות של בני הזוג קנולר פרגנו על ההחלטה האמיצה של ילדיהם, ואוהד מדווח שהם גם מרבים לבקר. החברים התל אביביים פרגנו פחות. "יש חברים עם ילדים בגיל של הבן שלנו שבעיקר מחוסר ידע שואלים מה עם החינוך של הילד והאם לא משעמם לכם.
"אני חושב שיש הרבה הגזמה בעניין התל אביביות. יש איזו אקסיומה שאנשים במקצוע שלנו חייבים לחיות בתל אביב, אבל לדעתי לא חייבים להוציא חמשת אלפים שקל בחודש על שכירות בדירה של שלושה חדרים. לא חייבים לגור בעיר עם בעיות קשות של זיהום אוויר. תל אביב היא גם עיר שמאוד קשה לגדל בה ילדים ולהסתובב
בזמן שאשתו מעלה את ההצגה הראשונה של התיאטרון החדש, אוהד קנולר מככב בעונה השנייה של 'סרוגים'. קנולר משחק בסדרה את נתי, רופא ורווק מבוקש, שעוד לא החליט אם הוא באמת רוצה להתחתן. בעונה הראשונה הוא בעיקר שבר את לבה של יפעת (יעל שרוני), שרצתה בו מאוד אבל התייאשה. בעונה הבאה, הוא אמור לעבור תהליכי התבגרות בעקבות אובדן משפחתי, ויותר מזה אסור לנו כרגע לספר.
העונה הראשונה של 'סרוגים' זכתה להצלחה ולפרגון גדול בטורי הביקורת ובתעשיית הטלוויזיה. קנולר לא מופתע מההצלחה. "בגלל ההצלחה של 'מרחק נגיעה' (סדרה שבמרכז עלילתה סיפור אהבה בלתי אפשרי בין נערה חרדית לעולה מרוסיה. א.ר.), הבנתי כבר בשלב האודישנים של 'סרוגים' שגם במקרה הזה יש פה מגזר שמקבל לראשונה התייחסות ולכן זה עומד להצליח.

"הפער בין הייצוג של המגזר הדתי בתקשורת לבין החלק שלו באוכלוסייה הוא פער בלתי נסבל. 'סרוגים' זו דוגמא טובה למי שמצליח לפרוץ את הגדר שקיימת. זו הוכחה שאפשר להיכנס למקומות שהיו חסומים לדתיים.
רואים את זה קורה בתקשורת, ומאוד חשוב שזה יקרה גם בדרמה כי לדרמה יש השפעה עצומה על תודעה של אנשים. יש ל'סרוגים' השפעה עצומה על התודעה החילונית של מה זה להיות דתי".
מה התחדש לך על המגזר הדתי בעקבות הסדרה?
"התחדש לי הדמיון הרב של המגזר הדתי לחברה החילונית. הפער בין איך שהתייחסתי לדתיים לפני הסדרה ואיך אני מתייחס אליהם היום הוא גדול. לפני הסדרה לא הייתי לי כמעט אינטראקציה עם דתיים למעט בחור דתי אחד ששירת איתי בצבא, אבל חשבתי שהוא יוצא דופן. ההתייחסות שלי לחבר'ה דתיים הייתה כמו לחרדים. לא ידעתי שיש כל כך הרבה משותף. היום אני יכול לזהות לא רק את הדמיון אלא גם את המרחקים".
איפה אתה מזהה את המרחקים?
"למשל את מה מגדירים כלא יפה בסדרה. הדמות של נתי בסדרה חילונית היא בדרך כלל הדמות שהכי אוהבים, וב'סרוגים', לפחות ברמה ההצהרתית, הוא הדמות שהכי שונאים. כשעושים הקרנה של 'סרוגים' בקהל דתי, מבין השחקנים אני לא אהיה השחקן המועדף להזמין. לא נעים להצהיר אהדה כלפי הדמות שלי בגלל שהיא נבזית אבל בסדרה חילונית אוהבים דמות כזו. יש לי דוגמא נוספת להבדלים בין המגזרים. בעונה הבאה של 'סרוגים' יש דמות של הומוסקסואל דתי. מדהימה אותי כמות האיבה שהדמות הזאת מייצרת במגזר הדתי עוד לפני שאנשים צפו בה".
גם העונה הראשונה הסעירה את הציבור הדתי בגלל מספר סצנות שנחשבות אצלו כנועזות מידי.
"אני מבין את הפולמוסים אבל לא הכעס. אני בא מכיוון של יצירה אומנותית ואני אומר למי שזה מפריע לו - אם לא מתאים לך אל תצפה. בחברה הדתית יש גם ציפייה שמי שבא מתוכך יתנהג כאילו שהוא השגריר שלך, וזו ציפייה לא ריאלית בעיניי וגם לא הוגנת. גם אם יוצרי הסדרה הם דתיים, הם יוצרים את היצירה הכנה שלהם מתוך מה שהם רואים. הם לא מחויבים לייצג ציבור".
קנולר מודע לביקורת שספגו יוצרי הסדרה מחלקים במגזר הדתי שלא אהבו את התמונה של הציבור הדתי, כפי שהיא משתקפת מ'סרוגים'. "התמונה שמצטיירת מ'סרוגים' מחמיאה דווקא בגלל שהיא לא מושלמת.
"תמונה מושלמת מעוררת דחייה בגלל חוסר האמינות שבה. ב'סרוגים' הצליחו לייצר משהו הרבה יותר מקרב. אנשים מושלמים ללא פגמים לא מעניינים ולא מעוררים הזדהות.
:מצד אחד אני מבין שלדתיים קשה יותר לקבל את זה כי הדתיות חותרת לשלמות אבל מצד שני בכל סיפורי החסידים יש אנשים שיש להם פגמים ורוצים לעשות תיקון. לדעתי, 'סרוגים' זו מתנה נפלאה לציבור הדתי ואם מישהו מתקומם על התוצאה שיעשה סדרה אחרת. הנכון הוא שיהיו ארבע חמש סדרות דרמה קנוניות על חבר'ה דתיים. צריך לעבוד קשה בשביל שזה יקרה, אבל הנה, יש כבר את התוכנית הראשונה שעשתה את זה".
הראיון המלא עם אוהד קנולר מתפרסם מחר במגזין דיוקן של עיתון 'מקור ראשון'