האנשים שישנו את השיטה?
איך מתכוונים שמגר, כרמון, דוברת וגם קבוצת צעירים לשנות את האופן שבו הממשל יעבוד. מי שלא קורא לא יכול להתלונן בבחירות הבאות

הפעם הוחלט להקים גם פורום צעירים שינסה להשפיע על דעת הקהל וישתתף בדיונים. בראש הפורום הציבורי "המבוגר" עומד נשיא בית המשפט העליון (בדימ') מאיר שמגר, לצדו נמצאים שופטי העליון בדימוס דליה דורנר ואליהו מצא, אנשי עסקים כמו יעקב פרי ואורי שני ופרופ' מהאליטה האקדמית. ומעתה, לצידם קיים גם פורום של סטודנטים שיביע את דעתו בנושאים השונים.
אחת הבעיות בשיווק שיח ציבורי בנושא שיטת הממשל, לפחות בנוגע לצעירים, היא באפרוריות הנושא. אחד הדיונים עסק בשתי שיטות בחירות עיקריות והאופן בו הן יוכלו לסייע לחיזוק ראש ממשלה נבחר, נושא חשוב שללא ספק דורש דיון. הראשונה היא מתן בכורה, זכות ראשונים אוטומטית, לראש המפלגה הזוכה בהקמת ממשלה.
השנייה היא מתן "בונוסים" למפלגות הגדולות, כאשר המפלגה הגדולה ביותר מקבלת תוספת של מנדטים כדי שתוכל למשול ביתר יעילות. לך תיצור דיון ציבורי על מתן זכות ראשונים. ההצעות הועלו כדי לשנות את מה שכונה על ידי נשיא המכון, ד"ר אריק כרמון, כתופעת "המשילות ההישרדותית".
ואם אצל כרמון הבעיה היא "משילות הישרדותית", אצל השר וחבר הכנסת לשעבר, עוזי ברעם, קיים מונח של "עריצות התקשורת". הפופוליזם הפוליטי. לדבריו, פוליטיקאים מתאימים את עצמם לכלי התקשורת, והדבר פוגע בשיח הדמוקרטי. מדובר בדעה שלטת בפורום. סגן נשיא המכון הישראלי לדמוקרטיה, פרופ' מרדכי קרמניצר, אמר שכיום "יש פוליטיקה לא אידאולוגית, לא פוליטיקת אג'נדה". חבר הכנסת לשעבר, עו"ד משה שחל, הצטרף אליו והוסיף כי "הדמוקרטיה של המפלגות מזויפת ומשחיתה".
אין תכנים והרדידות שולטת גם לפי חבר נוסף בוועדה,
סוגיית הישראלי החדש עולה גם בהקשר אחר, שללא ספק דורש מחשבה, הנושא הדמוגרפי. לקראת 2030 המבנה הדמוגרפי ישתנה לגמרי, כך שבאופן טבעי יהיו כאן יותר חרדים וערבים. מתישהו, בשלב קרוב יחסית, ניאלץ להחליט מה אנחנו יותר רוצים להיות: דמוקרטיים או יהודים.
אין ספק שמדובר בסוגייה מורכבת שדורשת מחשבה וגם שיח ציבורי מעבר לשיח האקדמי והדיונים בפורום. ישנן, כמובן, בעיות נוספות שהועלו, כמו שינוי מנגנון הצעות אי האמון, התייחסות להחזרת מנדט של פוליטיקאי שעובר מפלגה ונושאים נוספים. אך מי שמאמין שנדרש פיתרון קיצוני – לא ימצא אותו בשלב זה בפורום. לפי הנשיא שמגר, "אתה צריך להיות מתון באפשרויות השינוי שאתה מציע".
"אני חושב שההזנה, הפידבק על ידי הצעירים יכול לפתוח לנו חלון להרבה נושאים בעייתיים שדורשים פיתרון ולהעשיר את המתחם שבו אנו עוסקים. כך חשוב מאוד לגייס את הצעירים להשתתפות פעילה בהתדיינויות. זה הניסיון הראשון שיש להם להתעמת עם שאלות שעומדות על סדר היום. מה הגדולה בהכנת עבודה? שאתה לומד נושא מתחילתו ועד סופו ואז הרבה דברים מתגלים".
לדבריו, "הרווח שלנו יהיה בזה ששמעת והשתתפת בדיון ונהיית ער לבעיה שקודם לא חשבת עליה ואתה יכול לגבש עליה דעה משלך. יש עניין של הזנה הדדית. אדם צעיר יכול להביע את דעתו על דברים שאנחנו כבר לא רואים אותם" שמגר הוסיף כי הוא "מאמין שאנחנו יכולים לגרום לחברה אחרת, כמו שבחברות אחרות בונים רפורמות בתחום זה או אחר. כך גם כאן. יכול לבוא מישהו ולנסות. לא הכול יצליח. למשל, הכנו נוסח של חוקה שלא התקבלה בכנסת. אני חושב שזה הפורום שיכול לבצע את השינוי".