גובר המאבק נגד הקמת היישוב ניצנית
המאבק נגד הקמת היישוב ניצנית בדרום הארץ עולה שלב. תכנית הבנייה הופקדה בשבוע שעבר להתנגדויות ותושבי האיזור מבטיחים להילחם. "אין סיבה לפגוע בשטחים הפתוחים ללא הצדקה", טוענים ארגוני הסביבה. מינהל מקרקעי ישראל: נספח סביבתי בחן את כל החלופות
◄ נלחמים על הגבעות: מתנגדים להקמת היישוב ניצנית

התכנית היא נגזרת של החלטת ממשלה מיולי 2001 בדבר הקמת ישובים חדשים בנגב. היישוב העתידי צפוי להשתרע על פני שטח של כ- 28 אלף דונם, שימנה בשלב פיתוח סופי 1,500 יחידות דיור וכעשרת אלפי תושבים.
איזור גבעות ניצנה נמצא סמוך לגבול עם מצרים, כ- 75 קילומטר דרום- מערבית לבאר שבע. האיזור נחשב לבתולי ונקי ממפגעים ולכן מול תכנית היזמים עומדים ארגוני הסביבה ותושבי האיזור אשר מתנגדים לעניין כבר כמה שנים. כעת, עם הפקדת התכנית, הם נרתמים למאבק בכל הכוח.
באיזור מתגוררות חמש קהילות כפריות:
"הקמת היישוב תפגע בצביון, באופי המבודד של המקום. אם היינו רוצים עיר, היינו גרים בעיר, באנו לפה בשביל השקט והשלווה, אנחנו רוצים שיתנו לנו אפשרות לחיות במרחב כפרי כמו שבחרנו", אומרת זהבה סיגל, תושבת כמהין, העומדת בראש ועד הפעולה למאבק במיקום ניצנית שהוקם בשנת 2004.
במינהל מקרקעי ישראל טוענים כי האיזור מכיל ישובים כפריים קטנים בלבד והישוב המוצע הנו קהילתי ויהווה מרכז אזורי לישובים הנוספים ויחזק את ההתיישבות באיזור זה בקרבת גבול מצרים. תכנית הבנייה הופקדה, כאמור, בשבוע שעבר וכעת מוזמנים תושבי המקום, אזרחים חובבי טבע ופעילי סביבה להגיש התנגדויות.
"זה הזמן לרתום את הציבור להגיש התנגדות ועלינו להחתים כמה שיותר אנשים על מנת לעשות הד ציבורי נגד התכנית הזו שתפגע בשטחים הפתוחים ללא הצדקה, אפשר לעבות יישובים קיימים באיזור שלא הגיעו למיצוי הפוטנציאל ולא להרוס שטחים בתוליים", אומר שי טחנאי, רכז שמירת הטבע של החברה להגנת הטבע במחוז דרום.

גם ב"אדם, טבע ודין" מלווים את המאבק זה חמש שנים. לטענתם, הקמת יישובים חדשים בנגב עומדת בניגוד לאינטרסים של מדינת ישראל המתבטאים במדיניות המעודדת חיזוק יישובים קיימים. "האיזור ממוקם בשטח בעל חשיבות לאומית ורגישות נופית גבוהה", טוענת עו"ד קרן הלפרין-מוסרי, מ"אדם, טבע ודין".
"ההחלשה הצפויה לאיזור מטרופולין באר שבע וליישובים הסמוכים כתוצאה מהקמת היישוב החדש והעדר ההצדקה התכנונית להקמת היישוב לא השתנו לאורך השנים, ולצערנו, למרות קיומן וחשיבותן, התכנית להקמת היישוב ניצנית מתקדמת", היא מסבירה. "אנחנו מקווים שמוסדות התכנון יבחנו את התכנית מחדש לאור הטענות השונות שיעלו במסגרת ההתנגדויות, ויפעלו במטרה למנוע הקמה של יישוב חדש, אשר עלול לגרום לפגיעה סביבתית בלתי הפיכה, וזאת בטרם מוצו עתודות הקרקע ביישובים הקיימים באיזור".
שמואל ריפמן, ראש המועצה האזורית רמת הנגב, טוען כי "התכנית להקמת הישוב הקהילתי ניצנית נקבעה ואושרה כבר לפני כעשר שנים, הזזת התכנית למיקום אחר דורשת הליך מסורבל וארוך שנים". ריפמן מבהיר ש"תהליך זה יפגע בעתיד פיתוח אזור פיתחת ניצנה אותו מקדמת המועצה האזורית, במקביל אנחנו עוסקים בהרחבת הישובים הקיימים אבל זה לא מספיק".
במינהל מקרקעי ישראל אומרים כי "לתכנית קיים נספח נופי סביבתי שבחן מספר חלופות למיקום הישוב, בין היתר נבחנו ערכי טבע, נצפות, צומח, שימור מסדרון אקולוגי, מהשיקולים שנבחנו בנספח הנופי נבחרה החלופה הנוכחית. החלופה שנבחרה הכי פחות פוגעת בערכי טבע, בעלת נצפות שולית מאתרים בעלי חשיבות ושומרת על מסדרון אקולוגי במרחב".
עוד טוענים במינהל כי "תוצאות הנספח הנופי הוטמעו בתקנון התכנית וכי הישוב המתוכנן מאופיין בבניה צמודת קרקע בעלת צפיפות נמוכה אשר אינה גולשת אל הואדיות הסמוכות ותתבצע תוך מזעור בעבודות עפר, הבנייה ומערך הדרכים ישמרו לטענתם ככל הניתן על הטופוגרפיה הקיימת. הנוף הפסטורלי של המדבר תלוי כעת בידה של הועדה המחוזית, ההתנגדויות שיוגשו בחודשיים הקרובים עשויות לקבוע את עתידו של האיזור ובמצב הדברים הנוכחי כל אחד יכול לנסות ולהשפיע".
את תושבי האיזור זה לא ממש מעודד. הם לא מסתירים את האכזבה מכך שאת התכנית יזמה המועצה האזורית שלהם, "התכנית החלה כתוצאה מהחלטת ממשלה והמועצה קפצה על האופציה להביא אנשים לרמת הנגב. המועצה שלנו לצערי היא זו שיוזמת ומריצה את התכנית, אם הם היו עוצרים את התהליך, לא היה ישוב. אני מבינה את האינטרס, אבל המיקום מזעזע", אומרת בצער סיגל, "אנחנו בעד לפתח את האיזור, אבל בצורה נכונה, לא במיקום של אזורי מורשת ונוף יחידים באזור. אני מקווה שאם נתנגד ונקשה על התכנית הם יבינו שזה לא כדאי".