האפיפיור הכריז על פיוס ה-12 "נשגב"
בנדיקטוס ה-16 עשה צעד נוסף בדרך להפיכת האפיפיור מתקופת השואה ל"קדוש", מה שצפוי לגרום למשבר ביחסים בין הוותיקן לירושלים
- הוותיקן סירב להציג מסמכים על פיוס ה-12
- הוותיקן דורש מיד ושם: מחקו כיתוב על פיוס ה-12
- יהודי צרפת: לא להפוך את פיוס ה-12 לקדוש

האפיפיור בנדיקטוס ה-16 צילום ארכיון: אי-פי
האפיפיור, גרמני במוצאו, הודיע כי הוא מעניק את התואר החדש לפיוס ה-12 בשל "מעלותיו ומוסריותו ההיסטורית".
הקרדינל פטר גומפל, שנחשב לאחד מתומכיו הגדולים של פיוס ה-12, אמר כי הוא "מאושר" מהחלטתו של האפיפיור. "אני שמח שהאמת יצאה לאור", אמר גומפל.
בשנה שעברה דרש גומפל ממוסד הזיכרון יד ושם בירושלים להסיר את הכיתוב המאשים את פיוס ה-12 בשתיקה אל מול זוועות שואת העם היהודי. "מדובר בסילוף של ההיסטוריה", אמר גומפל, ואף איים לבטל את ביקורו של בנדיקטוס ה-16 בארץ.
בנדיקטוס בארץ: נשא נאום ביד ושם לזכר היהודים ש"נהרגו"
האפיפיור פיוס ה-12 נחשב לאחד מהשנויים ביותר במחלוקת בהיסטוריה של הוותיקן, בשל היחסים המיוחדים שניהל עם גרמניה הנאצית. לטענת העם היהודי וממשלת ישראל, התעלם פיוס ה-12 מזוועות השואה, ומעולם לא גינה את השמדה המאורגנת שביצעו הגרמנים, למרות שידע עליה, כפי שמתועד במכתבים ששלח בשנת 1940 הרב הראשי לארץ ישראל, יצחק הרצוג וכן ממסמכים נוספים. אחרי מלחמת העולם השנייה היה פיוס ה-12 תומך נלהב במתן חנינה לפושעי מלחמה נאצים.
בשנת 1996 כוננה ישראל יחסים רשמיים עם הוותיקן, בעת שעל הכס הקדוש
כיהן יוחנן פאולוס השני, פולני במוצאו, שהיה חסיד אומות העולם, פעל להציל יהודים בתקופת השואה תוך סיכון חייו והקדיש את תקופת כהונתו להתקרבות בין הכנסייה לעם היהודי. מאז כינון היחסים עם הוותיקן, דרשה ישראל שוב ושוב כי הוותיקן יגנה את פיוס ה-12 ויתנער ממנו.
במהלך ביקורו של יוחנן פאולוס השני בישראל בשנת 2000, התנצל האפיפיור על זוועות השואה ועל הפשעים שביצעו הנוצרים כלפי העם היהודי, אך לא גינה את פיוס ה-12.
בביקורו של בנדיקטוס בארץ לפני כחצי שנה, ביקר האפיפיור הנוכחי ביד ושם ונשא נאום לזכרם של קורבנות השואה, אולם השתמש במילים "נהרגו" ולא "נרצחו". הנאום התקבל בביקורת רבה מצדם של ראשי יד ושם, שטענו כי לא היה נחרץ מספיק בהשוואה להיקף הזוועות. יו"ר הנהלת יד ושם, אבנר שלו, ביקר את בנדיקטוס שלא השתמש במונח "הכחשת שואה" כמשהו שיש להיאבק בו ולא התייחס לצורך להיאבק באנטישמיות ברחבי העולם.
יו"ר מועצת יד ושם, הרב ישראל מאיר לאו, הגיב גם הוא בזעם לנאום, ואמר: "זאת לא שליפת מילים, ויש הבדל דרמטי בין נהרגו לנרצחו". עוד אמר לאו כי נפגע מהעובדה שהאפיפיור הנוכחי לא דיבר על זהות הרוצחים בשואה, לא כגרמנים ולא כנאצים, וזאת בניגוד לאפיפיור הקודם, יוחנן פאולוס השני. "הפריעה לי אי השתתפותו של האפיפיור בצערו של העם היהודי ששכל את בניו", אמר.