סוער בקופנהגן: התפטרות, מחאה וציפייה לאובמה
נשיאת ועידת האקלים התפטרה הבוקר, ראש הממשלה המקומית יחליף אותה. הסיבה הרשמית: טקסית. עוד קודם נציגי מדינות אפריקה מתחו עליה ביקורת בגין תמיכתה במדינות העשירות. רגע לפני הגעת אובמה נמשכים המגעים בחדרי הדיונים. וברחבי העיר גוברים קולות המחאה של פעילי הסביבה. הבית הלבן: ניתן להגיע להסכם
מוקדם יותר מתחו נציגי מדינות אפריקה ביקורת על הדגארד. לטענת המדינות היא תומכת, דווקא, בעמדת במדינות העשירות. "ממש בשעות אלו אנחנו על הקו שבין הצלחה לכישלון", אמרה נשיאת הכנס טרם התפטרותה.
הרוחות סוערות בבירה הדנית גם בשל ניסיון כושל של מאות פעילי סביבה להיכנס אל אולם הדיונים של הכנס. הפעילים אמרו שהם ניסו להשתלט על דיוני הוועדה ולהכריז עליה כ"כנס של כל אנשי העולם". לפחות 230 מפגינים נעצרו, וכוחות המשטרה השתמשו בגז מדמיע ובאלות כדי לנסות ולדחוק את המוני המפגינים.

נציגי המדינות המשיכו גם הלילה לנסות ולהגיע להסכמה לקראת הגעת מנהיגי העולם. "אנחנו בצומת החלטות מרכזי" אמר איבו דה בור, הממונה על סוגיית האקלים באו"ם. "עוד יש לפנינו עבודה מרובה", הוסיף. ראש ממשלת אוסטרליה קווין ראד, ציין עם הגעתו לדנמרק ש"הסמל המוחלט להצלחת המגעים הוא הפעם הראשונה בהיסטוריה בה ייחתם הסכם בין המדינות העשירות לעניות בנוגע לאתגר משותף זה".
ראש ממשלת בריטניה שהגיע אתמול (ג') לקופנהגן אמר ש"ייתכן שלא נגיע להסכם ונכון שיש לפתור עוד הרבה נושאים". לטענת בראון, ההשלכות של אי
בנוסף, הפציר הארכיבישוף דזמונד טוטו, זוכה פרס נובל לשלום, במנהיגים האפריקאים להגיע להסכם הכולל יעד של עלייה ב-1.5 מעלות צלזיוס. "יעד של כשתי מעלות יוביל את אפריקה לעתיד לוהט מידי ויפגע בפיתוח המודרניזציה ביבשת", כתב טוטו במכתבו למנהיגים האפריקאים. "עדיף שלא לחתום על הסכם מאשר לחתום על הסכם גרוע".
הנשיא האמריקאי, ברק אובמה, הביע ביטחון בחתימה על הסכם אקלים, על רקע הגעת מנהיגי המדינות היום (ד') לכנס האקלים בקופנהגן, בניסיון להתיר את סבך המגעים על הסכם להתמודדות בשינוי האקלים. "הנשיא מאמין כי ניתן להגיע להסכם מעשי והגיוני בקופנהגן", מסר דובר הבית הלבן רוברט גיבס.
"הנשיא מאמין שכדי להגיע להסכם, שהוא אכן ניתן ליישום, יש צורך בשקיפות. זהו אחד המרכיבים המרכזיים עליהם יש לעבוד תוך כדי התקדמות" מסר גיבס.
על רקע התקרבות זמן היעד להסכם, חלק מהפוליטיקאים מזהירים על הסיכונים של כישלון המגעים בין 193 המדינות, וטוענים שזהו זמן לפשרה כדי לאפשר פריצת דרך במגעים. אחד המכשולים המשמעותיים בדרך להסכם הוא העובדה שארצות הברית עדיין לא אישרה חקיקה להגבלת פליטת גזי החממה, בניגוד לעמיתותיה הגדולות בין מדינות המתועשות.
כפי שדרש מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, שר החוץ לשעבר של דרום קוריאה, המדינה מוכנה לקחת על עצמה תפקיד מרכזי במגעים. היא גם המדינה האסייתית הראשונה המציעה לארח את ה- COP18 כנס האקלים של האו"ם לשנת 2012. "אני מוכן להתמודד עם נושאים גלובליים כמו שינויי אקלים לא במילים, אלא במעשים", אמר נשיא דרום קוריאה, לי מיונג-באק,
דרום קוריאה הודיעה לאחרונה כי תקצץ בפליטת גזי החממה בארבעה אחוזים עד 2020 בהשוואה לרמות של 2005. הצהרה זו הפכה אותה למדינה המתפתחת הראשונה לנקוט בהתחייבות מוחלטת ולא התחייבות יחסית לתרחישים מסוימים.
"אני מקווה שהחזון שלנו לצמיחה ירוקה יהפוך לדוגמה למדינות האחרות בהשתתפות במאבק העולמי בשינויי האקלים", אמר הנשיא. נשיא דרום קוריאה צפוי לנאום בכנס בקופנהגן ביום חמישי, אז הוא גם צפוי להציע את אירוח ה- COP18.