עורק לבן, אבקנים שחורים: הכרכום שלנו
לאחר רדת הגשם הוא מפתיע, מהגליל ועד להרי יהודה. בין הסלעים צצים פרחי הכרכום החורפי. הגן הבוטני ממליץ על טיול לשבת

לאחר רדת הגשמים מוריקים לפתע השדות והמדרונות. כל שנה זה קורה ובכל שנה זה נראה כמו פלא. בין הסלעים צצים כעת גם פרחי הכרכום החורפי. אלה פרחים לבנים בגודל שלושה – ארבעה סנטימטרים מעורקים בסגול מבחוץ. במרכז הפרח נגלה שלושה אבקנים שחורים (בניגוד לכל שאר הכרכומים שבהם יש אבקנים צהובים) הנפתחים ומפיצים אבקה צהובה ועמוד עלי צהבהב המתפצל לאונות רבות. הכרכום החורפי פורח ביחד עם העלים.
העלים חוטיים ולאורכם יש עורק לבן טיפוסי. הכרכום החורפי הוא הנפוץ בין כרכומי הארץ,

איפה נראה כרכום חורפי? ניסע בכביש 395 מאזור בית שמש אשתאול לקיבוץ צובה. בדרך נחצה יערות אורן נטועים, סלעים ומצוקים וגם שדות. כל האזור מוריק כעת. הכרכומים גדלים כמעט בכל מקום סלעי, נחפש גם נבטים בשדות, עלי רקפת בסלעים ואולי גם נראה נרקיס או שניים. בגן הבוטני בגבעת רם נהנה מהכרכום החורפי ביער של חלקת צפון אמריקה ובתצוגת צמחי החודש.
איך נבדיל בין כרכום לסתוונית? במבט כללי שניהם פרחים דומים, אולם כל אחד מהם משתייך למשפחה בוטנית אחרת - לכרכום יש רק שלושה אבקנים ולכן הוא משתייך למשפחת האיריסיים ולסתוונית יש שישה אבקנים והיא משתייכת למשפחת הסתווניתיים.
הידעתם? שמעמוד העלי המפוצל של כרכום הגינה מפיקים את התבלין היקר ביותר בעולם – הלוא הוא הזעפרן. התבלין יקר כל כך בשל העבודה הרבה המושקעת באיסוף שלו ובשל המשקל הזעום של עמודי העלי.
הכותב, ד"ר אורי פרגמן-ספיר, הואהמדען הראשי שלהגן הבוטני האוניברסיטאי בגבעת רם, ירושלים