נכי צה"ל הוותיקים למען הנכים החדשים
נכים ותיקים החליטו לסייע לחבריהם שנפצעו במלחמת לבנון השנייה ובמבצע "עופרת יצוקה" וללמדם איך להמשיך לחיות למרות המגבלות

פצועי לבנון השנייה ופצועי יום כיפור נפגשים צילום: יגאל לוי
אתמול הגיע הפרויקט לאחד משיאיו, בטיול בגלבוע ובאיזור בית שאן. כיסאות גלגלים, קביים ופרוטזות התערבבו והתחככו אלה באלה, משמיעים קו שקשוק מתכת, בדיחות שחורות הופרחו לאוויר כדי להדוף את המבוכה וגררו קולות צחוק משוחררים. אחוות אחים, אחוות נכים.
ה"שיעור" התחיל בארוחת בוקר במעיין חרוד, שהכינו כולם יחד. "גם אם לא תצליחו לחתוך את המלפפון בפעם הראשונה, תרגישו נוח כי גם אני לא הצלחתי בהתחלה", הכריז יוזם הפרויקט, דני הרמן מגבעת חיים איחוד, לוחם גולני שנפצע קשה במלחמת לבנון הראשונה, ב-1984. "בסוף נעשה את הדברים ביחד ונגיע רחוק".
"הם צנועים ונותנים מהלב"
הרמן ניהל בעבר את עמותת עורב גולני והכיר את גדעון גולדנברג, סגן מפקד פלוגה ביחידה, שנפצע קשה גם הוא בלבנון, במלחמת לבנון השנייה, 2006. בתקופת השיקום הוא נצמד אליו והבטיח: "ברגע שאתה יוצא מכאן, אנחנו יוצאים לטבע". כך נולד הפרויקט שמשך עשרות נכים ותיקים וצעירים.
בפרויקט תומך ארגון נכי צה"ל בראשותו של היו"ר הארצי חיים בר, שהגיע לטיול עם יו"ר הארגון בצפון, רפי כהן צמח. "הם עושים את זה מכספם הפרטי", מסביר בר. "דני הרמן היה לוחם אגדי ועכשיו הוא מאמץ את החיילים מהרגע שהם נפצעים ומטייל איתם כדי לתת להם את התחושה שאפשר להמשיך לחיות. כשהם יחד ברכב נוצר קשר מיוחד".
שלום
יצחק מתל אביב נפצע בראשו במלחמת יום כיפור והיה מחוסר הכרה במשך חודשים. הקליע עדיין בראשו. "אנחנו רוצים לעזור לחבר'ה הצעירים כדי שיבינו שיש חיים אחרי הפציעה", הוא אומר. "הטיולים האלה נותנים המון".
סגן משנה עמית דפני מגבעת זאב נפצע קשה לפני שנתיים בדרכו לפעילות מבצעית בגבול הדרום. "הם מבינים אותנו יותר מכולם", הוא אומר. "אין דרך טובה יותר להחזיר את החיים לקדמותם".
אביב בואנו מרמלה נפצע כמילואימניק במלחמת לבנון השנייה. "הם צנועים ונותנים מהלב", הוא אומר על הוותיקים. "בכל פעם כשאני נפרד מהם בחיבוק, אני בודק אם צמחו להם בגב כנפיים של מלאך".