קול הצפון: שדרנית הרדיו הירוקה זהר לידר
מבית ספר שדה של החברה להגנת הטבע אל המיקרופון הירוק. הבריחה אל העצים הירוקים ואל פכפוך של נחל והזכייה בפרס פראט לצדו של ניצן הורוביץ. האנשים הירוקים

לזהר לידר (33), רווקה מקיבוץ להבות הבשן, יש כבר רזומה נכבד בתחום הסביבה. היא מדריכה פעילויות חינוכיות בבתי ספר, מעבירה השתלמויות למורים בנושאי איכות הסביבה ומזה כשלוש שנים היא משדרת תוכנית רדיו שבועית בנושאי טבע וסביבה ברדיו קול הגליל העליון, FM105.3.
היא גדלה במרכז הארץ, אבל תמיד נמשכה לפריפריה. בעבר גרה בנגב ולפני חמש שנים עברה לקיבוץ הנמצא בגליל העליון בחיפוש אחר השקט והטבע, כדי לסיים את הכתיבה של התזה שלה לתואר
"מגיל צעיר הייתי מטיילת עם המשפחה. מכאן באה אהבת הטבע, טיולים ובעלי חיים", נזכרת לידר. "הדאגה הסביבתית החלה בגיל ההתבגרות, כשנחשפתי לבעיית החור באוזון. הכנתי פוסטר בנושא לפרוייקט בבית הספר, פוסטר שאחר כך נשאר תלוי בשירותים בבית, כדי שכל מי שנוהג להשתמש בספריי יראה ויבין מהן ההשלכות לכך ואת האפשרות להשתמש בחומרים שאינם פוגעים באוזון".
לרדיו היא הגיעה לגמרי במקרה. באחת ההדרכות שעשתה באוטובוס עם מיקרופון, היא קיבלה הרבה תגובות על הקול הרדיופוני שלה, לכן החליטה לפנות לרדיו המקומי עם רעיון לתוכנית רדיו ירוקה על טבע ועל סביבה, ובכך לשלב את הכשרון עם הידע ועם תחום ההתעניינות שלה.
"'סביבנו' היא תוכנית רדיו שבועית בנושאי טבע וסביבה ברדיו קול הגליל העליון, שהוא רדיו חינוכי-קהילתי של המועצה האזורית הגליל העליון, בחסות קול ישראל", היא מספרת. "התוכנית משלבת בין טבע ומוסיקה, והיא ייחודית ומבוססת על קונספט – נושא אחד שבו מתמקדים במהלך השעה בה היא משודרת; התוכן, קטעי הקישור, הראיונות ושירים עבריים – כולם קשורים לנושא הנבחר. התחלתי לשדר אותה בהתנדבות בדצמבר 2006 ולאחר שנה התחלתי לעבוד ברדיו בתפקידים נוספים".
תוכנית הרדיו אותה משדרת לידר מתמקדת בנושאים כמו: חקלאות, מים, תיירות אקולוגית, התחדשות עירונית, פסולת, הדברה ביולוגית, בנייה ירוקה, נחלים, ציפורים, חינוך סביבתי, פסטיבלים ואירועים בנושאים ירוקים. במסגרת התוכנית היא מארחת פעילים סביבתיים מכל הארץ. מטרתה של התוכנית היא לפקוח את העיניים שלנו, המאזינים, לדברים היפים שיש לנו 'מתחת לאף', לאזור המיוחד בו אנו חיים ולמה שמתרחש סביבנו.
היום מאחוריה כבר מעל מאה תוכניות. אחד השיאים המרגשים מבחינתה היה זכייתה בפרס פראט לתקשורת סביבתית לשנת 2007 בקטגורית התקשורת הקהילתית. זו היתה חוויה שהיא לא תשכח.
איך הרגשת כשעלית לקבל את הפרס?
"האמת היא, שנורא התרגשתי להגיע בכלל לגמר; זה הספיק לי, מבחינתי. הפרס הזה הגיע יחסית מהר, רק אחרי שנה וחצי של שידור התוכנית. ממש לא האמנתי כשהכריזו על הזכייה. זה כיף לקבל הכרה, פידבק על העשייה שלך, סימן שאני עושה משהו טוב. וזה כבוד גדול לעמוד לצדו של אחד כמו ניצן הורוביץ באותו אירוע ולקבל את הכבוד שהוא מקבל".

לידר משקיעה זמן רב גם מעבר לשעות העבודה כדי להפיק ולערוך את התוכנית. היא מספרת שהיא לומדת המון תוך כדי, והכי חשוב – גם נהנית מזה. ואכן, כחלק מהנימוקים להענקת הפרס, חבר השופטים הדגיש במיוחד את רוח ההתנדבות שלה, את מקוריותה ואת התמדתה בעריכת התוכנית ובהגשתה.
"בתוכנית שלי אני משתדלת לחשוף אנשים ליופי ולטוב שיש סביבנו. לא רוצה להיות 'נביאת זעם', כי כשמטיפים ואוסרים כל הזמן – קשה להתחבר וזה יוצר אנטי גדול. ברגע שאנשים יכירו את הדברים הנפלאים שיש סביבם – הם ייקשרו רגשית, ירגישו זיקה, הזדהות ואמפתיה, יבינו שזה לא מובן מאליו וירצו לשמור בעצמם".
כשהיא יוצאת מהאולפן או מסיימת עם פעילויות ההדרכה שלה, היא עושה הכל כדי לשמור על אורח חיים ירוק. "אני מקפידה למיין ולהפריד בין סוגי הפסולת השונים גם בבית וגם בעבודה ומפרידה לקומפוסט. אני משתמשת בשני צדי הדף להדפסות ולטיוטה. אני אוגרת מי מקלחת בדלי ועושה בהם שימוש. אני משתמשת בכלים רב-פעמיים ומתקנת מכשירים מקולקלים לפני שקונה חדשים. אני לוקחת שקיות בד לקניות, קונה רק דברים שאני צריכה ומשתדלת לתת מתנות 'סביבתיות'".
באילו עוד פעילויות למען הסביבה השתתפת?
"בשירות הצבאי הדרכתי בבית ספר שדה של החברה להגנת הטבע, ומאז המשכתי בהדרכות ובפעילויות דומות. בכל הדרכה, טיול או סיור צַפָּרוּת אני מקשרת את הסיפורים לשמירת הטבע ולשמירה על מערכות אקולוגיות. בגליל העליון יש הרבה מודעוּת לנושא, ואני שותפה לפרוייקטים חינוכיים-סביבתיים כמו פרוייקט 'פורשים כנף על הנשרים בגמלא' של רשות הטבע והגנים, פרוייקט שבו מלמדים את ילדי הגולן על הנשרים.
"אחד הפרוייקטים החביבים עליי ביותר הוא עבודה בגני ילדים. במסגרת פעילות של 'קרן קרב', הדרכתי חוגים שבועיים בגני ילדים בגליל העליון בנושאי טבע וסביבה. הגיל הרך הוא גיל מצוין לעצב ולחנך לערכים סביבתיים ולהתנהגויות שהילדים יכולים להעביר הלאה בבית. עם חלק מהגנים עשינו פרויקטים נפלאים, כמו עם גן שיטה משדה נחמיה, בו אימצנו חלק מנחל חרמון הסמוך לקיבוץ. במהלך השנה הגענו עם הילדים לנחל, למדנו עליו והכרנו אותו, ובסוף השנה הילדים הכינו שלטים למסלול טיול ל'מקום הקסום', אותו טיפחו והכינו עם צוות הגן ועם ההורים".
מהו המסר הירוק שלך?
"כמו בשיר של חנוכה: 'כל אחד הוא אור קטן, וכולנו אור איתן' – כל פעולה קטנה עוזרת; לא להתייאש, לא לוותר ולא להרים ידיים, להאמין שאפשר לשנות. להיות מודעים למה שקורה סביבנו ולהיות מעורבים. אני מאמינה בחינוך. זהו תהליך ארוך והתוצאות לא נראות ברגע, אבל זה משתלם; הרבה מהשינוי יבוא בזכות החינוך. או כמו שאמר יאנוש קורצ'אק: 'הדואג לימים – זורע חיטים, הדואג לשנים – נוטע עצים, הדואג לדורות – מחנך אנשים'".
והחלום הירוק שלך?
"שאנשים יבינו שאיכות סביבה ונושאים ירוקים זה לא גימיק ולא עניין של משוגעים לַדבָר. מדובר בבריאות שלנו ושל ילדינו ובמקום שבו אנחנו חיים. חייבים לחשוב קצת מעבר להווה, על המקום שנשאיר לדורות הבאים".
רוצים לספר לנו על אורח החיים הירוק שלכם וגם להשתתף במדור? פנו אלינו - yarok@nrg.co.il