פריחת הסתיו שאינה מסתיימת

גם בעונה לא אביבית זו ניתן ליהנות ממגוון גדול של פרחים. הגן הבוטני מציג: נרקיס סתווי, כדן קטן וכרכום. צאו לטיול בשבת בעקבות הפרחים

ד''ר אורי פרגמן-ספיר | 19/11/2009 11:24 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הסתיו כמעט ומסתיים, הטמפרטורות יורדות, אבל פרחי העונה ממשיכים להפתיע אותנו. אלה הם רובם צמחי בצל ופקעת שיכולים להרשות לעצמם לפרוח בעונה זו (בבצל יש חומרי מזון וגם מים). הפעם נספר על כמה מפרחי העונה, כולם יפים ומיוחדים. כדאי לצאת ולחפשם בטבע וליהנות ממזג אוויר נעים במיוחד. אוהבי הטבע עולים לרגל לאתרי פריחה של פרחי הסתיו, ניתן להצטרף אליהם בטיולים מאורגנים או לחפש את הפרחים לבד.

צילום: הגן הבוטני ירושלים
נרקיס סתווי צילום: הגן הבוטני ירושלים

כולנו מכירים את הנרקיס, מלך הביצה, הלוא הוא הנרקיס המצוי הפורח בחורף. "בן-דודו" הפחות מוכר הוא הנרקיס הסתווי הפורח בימים אלה. הנרקיס הסתווי, שנקרא פעם גם נרקיס אפיל, הוא צמח צנוע עם גבעול הנושא בראשו פרח אחד או שניים. הפרחים בעלי ריח עדין ונעים מאד.

 בדומה לנרקיס המצוי יש להם שישה עלי כותרת לבנים ועטרה צהובה, אולם בניגוד לנרקיס המצוי, בנרקיס הסתווי

העטרה הצהובה מאד קטנה. הצמח גדל בחופים הסלעיים סביב כל אגן הים התיכון. בגלל שבארץ רוב החופים חוליים ולא סלעיים, זהו צמח נדיר הנמצא בסכנת הכחדה. בטבע שרד בעיקר באזור מעגן מיכאל – ג'סר א-זרקא. שם תוכלו ליהנות ממנו, ממש בימים אלה, יוצר מרבדי פריחה לבנים, יפהפיים על רכסי הכורכר. איתו פורחים שם גם סתוונית היורה, בן-חצב סתווני וכרכום גיירדו.


צילום: הגן הבוטני ירושלים
מרבד נרקיסים בשמורת נחל תנינים צילום: הגן הבוטני ירושלים

איך מגיעים? איפה מוצאים? פונים מכביש החוף הישן לג'סר א-זרקא וממשיכים עם השילוט לשמורת נחל תנינים. בשמורה תוכלו ליהנות גם מארכיאולוגיה ועופות מים. את הנרקיסים תמצאו בקלות על רכסי הכורכר. בגן הבוטני הנרקיס הסתווי פורח בחלקת הים התיכון ובחלקת אסיה, שם תראו גם חלמוניות ויער אלונים בשלכת.


צילום: הגן הבוטני ירושלים
כדן קטן-פרחים צילום: הגן הבוטני ירושלים

בעונה זו פורח עוד פרח סתווי עדין ויפה – כדן קטן-פרחים. הגבעול של צמח זה נושא כדים סגולים ועדינים, אולם כל הצמח צנוע וקטן. לצמחים אלה אנו קוראים בשם חיבה – "צמחי בטן" – נאלץ לשכב על מנת ליהנות מיופים. מרבדי כדן נפוצים במקומות רבים בארץ, ביניהם אזור זכרון יעקב, נבי חזורי בחרמון הנמוך וכמובן חלקת התצוגה בגן הבוטני.

הפרחים האחרונים לעונה הם הכרכומים, אלה מקשטים בלבן וורדרד מקומות רבים. כדאי במיוחד לבקר כעת ביער אודם בגולן הצפוני, שם תוכלו ליהנות משלושה מיני כרכום הגדלים על רקע אדמת הבזלת הכהה.

כפי שאתם רואים, גם בעונה לא אביבית זו ניתן ליהנות ממגוון גדול של פרחים. יש חשיבות גדולה לשמור עליהם ועל בית גידולם. חלקם כבר נעלם ממש לנגד עיננו. אם נשמור על אוצרות הארץ נוכל להבטיח שהדורות הבאים גם ייהנו מהם.

בגן הבוטני האוניברסיטאי בגבעת רם אנו מגדלים את הצמחים הנדירים כחלק ממיזם גן המקלט לצמחים בסכנה. אנו מתלוצצים כי בגן אנו מגבים את צמחים בטבע, ממש כפי שכולנו מגבים את קבצי המחשב שלנו (או לפחות כדאי שנעשה את זה).

ד"ר אורי פרגמן-ספיר הוא המדען ראשי של הגן הבוטני האוניברסיטאי בגבעת רם, ירושלים

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פריחה מקומית

צילום: הגן הבוטני ירושלים

מזג האוויר משתנה, אבל פרחי העונה ממשיכים להפתיע אותנו. בואו איתנו בשיתוף הגן הבוטני בירושלים למסע פרחוני

לכל הכתבות של פריחה מקומית

עוד ב''פריחה מקומית''

כותרות קודמות
כותרות נוספות
דם וצרחות עובדים בכל שפה. ''כלבת''  צילום: גיא רז

מחלה מדבקת

סרט האימה הישראלי "כלבת" ממשיך להצליח ברחבי העולם - לאחר ההצלחה בפסטיבלי טרייבקה ואדינבורו

דפני ליף  צילום: אמיר מאירי

הזירה הלשונית

אילו שמות סרטים הפכו למטבעות לשון? מהו השיח החדש של דפני ליף? וכמה זה בכלל מיליון?

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים