צ'כיה נזכרת ב"מהפכת הקטיפה" של 1989
חגיגות גדולות מציינות 20 שנה להפגנות הסטודנטים שהביאו להפלת הקומוניזם. וצלאב האבל: ההפגנה היא שהניעה את ההיסטוריה
החגיגות מצוינות בתערוכות, בקונצרטים, בעצרות גדולות ובנאומים של בכירי המשטר כיום ושל ראשי המהפכה ב-1989. כמו כן משחזרים אלפים בפראג את הפגנת הסטודנטים הגדולה שהובילה לשינוי ההיסטורי בצ'כוסלובקיה לשעבר.

מדליקים נרות ליד האנדרטה. צילום: רויטרס
ב-17 בנובמבר 1989 נשמעו נאומים חוצבי להבות בקמפוס האוניברסיטה בפראג, ובעקבות זאת החלו אלפי סטודנטים לצעוד לעבר מרכז העיר. כאשר החשכה ירדה, כוחות הביטחון החלו לדכא את ההפגנות כשהם מכים את הסטודנטים וגורמים למאות פצועים.
בימים הבאים רק גברה המחאה וב-10 בדצמבר הוקמה ממשלה חדשה. ב-29 בדצמבר נבחר וצלאב האבל, מחזאי ידוע שהיה כלוא כמה שנים על התנגדות למשטר, לתפקיד הנשיא הדמוקרטי הראשון. נפילת הקומוניזם הובילה בהמשך להתפלגות המדינה לשתיים – צ'כיה וסלובקיה.
היום הצטרף האבל לנשיא הנוכחי וצלאב קלאוס ולראש הממשלה יאן פישר כדי להניח פרחים ונרות ליד האנדרטה שמציינת את הדיכוי האלים של הסטודנטים. "ההפגנה והמצעד הניעו את ההיסטוריה", אמר האבל לקול מחיאות הכפיים של אלפי תושבים.

האבל מדליק נר ליד האנדרטה.
צילום: אי-פי-אי
המשברים מעיבים על החגיגה
מוקדם יותר שיבח האבל את זכרם של מי שסייעו להפיל את המשטר הקומוניסטי, וציין את שמם של עשרות בני אדם, בהם רעייתו המנוחה אולגה. "אנחנו נוטים לשכוח את עמיתינו, חברינו ואת אנשי היומיום", אמר הנשיא לשעבר לסנאט הצ'כי.
בשל האופי השקט של האירועים בפראג ב-1989, זכה האבל לשבחים. "הרוח שלך, האומץ שלך היוו השראה לעולם", אמר נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, על האבל במסר מצולם ששודר בקונצרט בסוף השבוע.
אולם על אף החגיגות, והעובדה
שצ'כיה חברה כיום בנאט"ו ובאיחוד האירופי, המצב רחוק להיות מושלם. המדינה סובלת מהשלכות המשבר הכלכלי העולמי, ובנוסף נמשך המשבר הפוליטי מאז שראש הממשלה הקודם מירק טופולנק נאלץ להתפטר במרץ האחרון.
האבל אמר היום כי הוא מודאג לגבי "אובדן האמון בפוליטיקה, הפער בין הציבור והפוליטיקאים". אולם הוא מיהר להוסיף כי האומה נמצאת בדרך הנכונה, נהנית מחברה דמוקרטית עם שלטון חוק, מכבדת את זכויות האדם ונהנית מכלכלת שוק חופשי.