בתי"ס דתיים מקדישים טקסי הזיכרון לרבין לרחל אמנו

מחר תציין ישראל את יום הזיכרון ליצחק רבין ומחקר חדש קובע: במוסדות חינוך ממלכתיים דתיים מקדישים את מרב תשומת הלב בטקסים הרשמיים דווקא ליום פטירתה של רחל אמנו, החל באותו המועד. "למרות שיש יוצאים מהכלל", ציינה עורכת המחקר, "בבתי הספר החילוניים ההנצחה של ראש הממשלה המנוח מתעצמת"

אפרת זמר | 28/10/2009 7:24 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בתי ספר ממלכתיים דתיים רבים מתקשים להתמודד עם הנצחתו של אחד האירועים הטראומטיים בתולדות האומה - רצח רבין, ומגייסים לצורך כך את זכרה של רחל אמנו, שתאריך פטירתה זהה לתאריך הרצח: י"א בחשוון. לעומת זאת, בבתי ספר ממלכתיים חילוניים הנצחת אירוע רצח רבין הולכת ומתחזקת. כך עולה ממחקר חדש של פרופ' ורד ויניצקי-סרוסי מהמחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוניברסיטה העברית, שנעשה ב-30 בתי ספר ממלכתיים משני הסוגים, לאורך עשר שנים, משנת 1997 ועד לשנת 2007, בכל הארץ.

ראש הממשלה המנוח יצחק רבין
ראש הממשלה המנוח יצחק רבין צילום ארכיון: פלאש 90
בתי הספר ברחבי הארץ יציינו מחר את יום השנה ה-14 לרצח ראש הממשלה יצחק רבין בשורה של טקסים ובהקדשת שיעורים לזכרו. ההנצחה בבתי הספר היא חובה, על פי חוק.

המחקר מגלה הבדלים מהותיים בין בתי הספר בכל הקשור בהנצחת הרצח וקובע כי בתי הספר הממלכתיים דתיים שמים את עיקר הדגש על יום השנה לפטירת רחל אמנו, ובתוך הטקסים והשיעורים העוסקים בדמותה ובפטירתה מתייחסים גם לרצח רבין.

החוקרת, פרופ' ויניצקי-סרוסי, מסבירה כי ההתמקדות ביום השנה לפטירת רחל אמנו מקלה את ההתמודדות עם רצח רבין בבתי הספר הממלכתיים דתיים. המחקר טוען עוד כי לפני רצח רבין, רוב בתי הספר הממלכתיים דתיים לא ציינו את יום פטירתה של רחל אמנו באופן רחב ומודגש כפי שהם עושים כיום. "כשמכניסים עוד אירועים לאותו תאריך זה מפחית מעוצמתו של כל אירוע", קובעת ויניצקי-סרוסי.
"אתגר גדול למערכת החינוך"

המחקר יופיע בספרה של פרופ' ויניצקי-סרוסי "רצח רבין והדילמות של ההנצחה", שיוצא לאור בימים אלה בארצות הברית, בהוצאת אוניברסיטת ניו יורק. מדובר במדגם של בתי ספר ממלכתיים חילוניים וממלכתיים דתיים, שאותם חקרה בשנת 1997, לאחר כניסתו לתוקף של חוק ההנצחה בבתי הספר.

היא חזרה וחקרה את הנעשה באותם בתי ספר עשר שנים לאחר מכן, כדי לבחון כיצד התקבעה הנצחת רבין בעשור שחלף.

"המסקנות מאד ברורות", אומרת פרופ' ויניצקי-סורסי. "יש פיצול גדול בבתי הספר הממלכתיים, ההנצחה רק הלכה והתעצמה. הנושא קיבל מקום גדול יותר. נוצרה מסורת של טקס ויותר מעורבות של התלמידים.

יש דקת דומייה לזכרו, יש דרישה לבוא בחולצות לבנות ביום הטקס.

"בממלכתי דתי זה דווקא הלך ופחת. בבתי הספר הדתיים יש קושי מסוים עם הנושא וחלקם פתרו אותו בדרך אחרת: הם הכניסו לטקסים ולפעילות ההנצחה את רחל אמנו. עולה השאלה כיצד מתמודדת חברה עם עבר שקשה לה איתו. מבחינה זו, רצח רבין הוא עדיין אתגר גדול למערכת החינוך".

חשוב לה להדגיש כי בשני סוגי בתי הספר הממלכתיים חילונים והממלכתיים דתיים ישנם יוצאים מן הכלל. ישנם חילוניים שאינם מקפידים על הנצחת רבין וישנם דתיים שדווקא מרחיבים את העיסוק ברצח, ולאו דווקא בסמיכות לעיסוק בפטירת רחל אמנו.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''יהדות''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים