היום: התרגיל הגדול בתולדות ישראל להגנה מטילים
תרגיל ה"ג'וניפר קוברה" המשותף לצה"ל, צבא ארה"ב והסוכנות האמריקאית להגנה מטילים יוצא לדרך ויכלול שימוש בכל מערכות ההגנה שברשות ישראל. בתרגיל ישתתפו 17 ספינות אמריקאיות עם מערכות יירוט ו-1,500 חיילים, והוא יכלול תרחישים של מטחי טילים מסוריה ואיראן. גורם ביטחוני: יופגנו יכולות שטרם נראו כאן

ניסוי של שיגור החץ צילום ארכיון: אי-פי
במערכת הביטחון נערכים באמצעות מפקדה מיוחדת לתרגיל שיימשך כמה ימים וייקחו בו חלק כל מערכות ההגנה האוויריות של חיל האוויר הישראלי, ומערכות הגנה מתקדמות של הצבא האמריקאי.
בחודש האחרון עשו דרכן אל הים התיכון 17 ספינות מהצי השישי של חיל הים האמריקאי ועליהן מערכות הגנה אוויריות, מכ"מים מתקדמים ולמעלה מ-1,500 חיילים אמריקאים ואנשי הסוכנות להגנה מפני טילים של משרד ההגנה.
גורם ביטחוני בכיר אמר אמש כי התרגיל שהיה אמור להתחיל בשבוע שעבר נדחה בשל בעיות לוגיסטיות. "לוחות הזמנים תלויים באמריקאים שהולכים להפגין יכולות שטרם נראו באיזור", אמר. "ההערכה כרגע היא שישולבו מערכות עם שיפורים, ולשם כך יהיו שיגורים ושימוש באש חיה".
התרחיש: תקיפה מסוריה, לבנון, עזה ואיראן
בימים האחרונים החלו חיילים אמריקאים להקים מפקדות ארעיות שיופעלו במסגרת התרגיל, כשרבים מהם משתכנים בבסיסי צה"ל ברחבי הארץ.
"לאורך החופים יתפרשו תחנות מכ"ם שונות", הסביר הגורם הביטחוני. "מול החופים יראה הציבור ספינות טילים רבות ועליהן מערכות הגנה מסוג אייג'יס. לתרגיל הזה יש חשיבות רבה לא רק בהיבט התודעתי, מטרתו היא לבחון שיפורים במערכות ההגנה כמו האייג'יס, הטאהד, החץ 2 והפטריוט לסוגיו, ולאחר מכן לבחון את הקישוריות בין המערכות של צה"ל וצבא ארה"ב".
במסגרת
התרגיל יופעלו תרחישים קיצוניים שיכללו שיגורי טילים מסוריה, לבנון, עזה, ואיראן. הכוחות יצטרכו להתמודד מול אפשרות של מטחי טילים, להפעיל את המערכות באופן משולב תוך בחינת הקישוריות ביניהן כדי לייצר הגנה מקסימלית באמצעות שכבות שונות בגבהים שונים.
הגורם הביטחוני הדגיש עוד כי הצלחה של התרגיל ויצירת שפה משותפת בין הכוחות של צה"ל לצבא ארה"ב יאפשרו בעתיד פריסה מהירה של מערכות אמריקאיות בישראל. "יש כוונה ליצור תשתית לכל התפתחות באיזור", אמר.