בג"ץ המליץ: להפחית האגרה על אובדן דרכון
עקב עתירת האגודה לזכויות האזרח המליצו שופטי בג"ץ למשרד הפנים לבטל האגרה ע"ס 750 למי שדרכונו אבד או נגנב. החלטה: תוך 3 שבועות

דרכון מדינת ישראל צילום: פלאש 90
בתוך שלושה שבועות ישיב משרד הפנים לבית המשפט, האם בכוונתו להפחית את שיעור הקנס. על פי תקנות משרד הפנים מינואר 2009, גובה המשרד עבור הנפקת דרכון חדש אגרה בשיעור שמגיע עד 250 שקלים, ואילו עבור הנפקת דרכון, בנסיבות בהן הדרכון הקודם אבד, נגנב או הושחת - העלה המשרד את שיעור האגרה הכולל לסכום של 1000 שקלים.
האגודה לזכויות האזרח, באמצעות עו"ד עודד פלר, עתרה לבג"ץ נגד ההעלאה הגדולה, וטענה כי לא מדובר בתשלום אגרה שיש לה זיקה לאזרח, אלא למעשה מדובר בהטלת "קנס" בלתי חוקי, שנועד להעניש בכפייה את כל מי שדרכונו אבד או נגנב.
"עם כל הכבוד לחשיבות השמירה על מסמכי נסיעה, על משרד הפנים לפעול להשגתה באמצעות החוק בלבד, בוודאי כשמדובר בחופש התנועה של האזרח ובזכותו לצאת מן הארץ. כל עוד לא הוכר אובדן דרכון כעבירה פלילית או מינהלית, אין משרד הפנים מוסמך להטיל בגינו קנסות", טענה האגודה.
המטרה - לבלום מכירה וסחר במסמכים ישראלים
שר הפנים השיב לבג"ץ, כי העלאת סכום האגרה הוכיחה את עצמה והביאה לירידה משמעותית במספר הבקשות להנפקת דרכון שאבד או נגנב בחודשים הראשונים של השנה. הוא גרס כי הליך חידוש הדרכון מסיבות של אובדן או גניבה מצריך בדיקות ועלויות רבות יותר, ומכאן האגרה הגבוהה. כמו כן, נועד צעד זה לבלום תופעה של מכירה וסחר במסמכים ישראליים בחו"ל.
אולם האגודה לזכויות האזרח טענה בתגובה, כי נימוקי משרד הפנים אינם מצדיקים פער כה גדול בין האגרה הרגילה לבין זו המוגדלת.
"משרד הפנים אינו יכול להשתמש באגרה ככלי "עונשי" לאכוף, להעניש ולהתמודד עם תופעות של אובדן מסמכים", טענה האגודה.
בדיון שהתקיים היום בבית המשפט אמרו השופטים כי לכאורה, תוספת האגרה היא אכן בגדר "קנס" שמשרד הפנים אינו מוסמך להטיל. השופטים המליצו למשרד הפנים לשקול לבטל את הקנס ולהחליפו בתוספת אגרה סבירה בשיעור נמוך, המשקף את השירות הכרוך בהנפקת דרכון בנסיבות אלה. שר הפנים, אלי ישי, ביקש שהות בת שלושה שבועות על מנת למסור את עמדתו לבג"ץ.