היום: יוכרז זוכה בפרס נובל לשלום ל-2009

ועדת הפרס תכריז הבוקר על הזוכה, כשבראש הרשימה הארוכה נמצאות שתי פעילות למען זכויות אדם מאפגניסטן ומקולומביה, ולצדן נסיך ירדני

חיים איסרוביץ | 9/10/2009 7:13 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
חמשת חברי ועדת פרס נובל לשלום יכריזו לפני הצהריים (ו') באוסלו על שם הזוכה בפרס היוקרתי בעולם. בניגוד לשנים קודמות, הפעם אין מועמד מוביל ברור, אולם המועמדים המובילים הם שתי פעילות זכויות אדם מאפגניסטן ומקולומביה ומתנגדי משטר מסין.

לא פחות מ-205 שמות של אישים וארגונים מופיעים ברשימה הסופית שניצבה בפני הוועדה, והזוכה יקבל את הפרס בשווי 1.4 מיליון דולר בטקס חגיגי ב-10 בדצמבר, יום מותו של אלפרד נובל שהותיר בצוואתו את הסכום להענקת הפרסים לפעילים בתחומי השלום, המדעים, הכלכלה והספרות.
מרטי אטיסהארי מקבל את פרס נובל לשלום
מרטי אטיסהארי מקבל את פרס נובל לשלום צילום: אי-פי

בשנה שעברה זכה נשיא פינלנד לשעבר, הדיפלומט הוותיק מרטי אטיסהרי. אולם בשנים האחרונות הזוכים בפרס נובל הגיעו מתחומים מסורתיים פחות של פעילות למען השלום, כמו אנשי איכות סביבה (אל גור ופאנל האקלים של האו"ם ב-2007), כלכלנים (מוחמד יונוס) או הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית ב-2006. על כן ההערכה היא כי השנה שוב יזכה בפרס אדם שפעיל בתחום זכויות האדם או פתרון משברים נוכחיים.

"סביר להניח שהוועדה תעניק פרס למישהו שמעורב בתהליכים עדכניים", אמר השבוע כריסטיאן ברק הרפויקן, שעומד בראש המכון הבינלאומי לשלום באוסלו. "הם רוצים שלפרס תהיה השפעה על דברים שעומדים להתרחש ורוצים להשפיע על אירועים".
הרופאה מול הפוליטיקאית

שם שניצב במקום גבוה בטבלאות ההימורים הוא של סימה סמאר, עומדת בראש ועדת זכויות האדם העצמאית באפגניסטן והיא גם משמשת שליחת מיוחדת של האו"ם לחבל דארפור בסודן. סמאר, רופאה בת 52, פעלה לעזרת נשים וילדים בתקופת הכיבוש הסובייטי בשנות ה-80 ולמען הפליטים בפקיסטן.

לאחר נפילת הטאליבן ב-2001 היא שבה מהגלות ושימשה סגנית ראש הממשלה ושרה לענייני נשים, אך התפטרה בשל איומים על החייה. סמאר ונחשבת לאחד הקולות הבולטים למען זכויות נשים במדינה השמרנית.



לצדה בצמרת ניצבת פיאדד קורדובה, סנאטורית מהאופוזיציה הליברלית בקולומביה. קורדובה בת ה-54 עומדת בראש "קולומביאנים למען שלום", יוזמה שפועלת להשגת פתרון באמצעות משא ומתן לסכסוך בין הממשלה בבוגוטה לבין חמושי מחתרת פאר"ק המרקסיסטית אחרי 45 שנות מאבק.

הרפויקן, שהמכון בראשותו מציג מדי שנה את המועמדים בעלי הסבירות הגבוהה ביותר לזכייה, העריך כי סיכוייה של קורדובה מצוינים. "היא הצליחה לפלס מרחב עצמאי עבורה בסכסוך ארוך מאד", אמר.

צילום: אי-אף-פי
סימה סמאר(מימין) ופיאדד קורדובה. צילום: אי-אף-פי
איתות לסין?

עוד מועמד שהוזכר כבעל סיכויים לא רעים הוא הנסיך הירדני ראזי בין מוחמד על פעילותו לדיאלוג בין האיסלאם לבין הנצרות. הנסיך בן ה-43, בן דודו של המלך עבדאללה, חיבר את המניפסט "מילה משותפת בינינו וביניכם" שפונה לכל הכנסיות הנוצריות בעולם כדי לפתוח בדו שיח על העקרונות המשותפים לדתות. מוטיב זה גם חזר בנאום שנשא בביקורו של האפיפיור במאי השנה בעמאן.

גם הפעם אחד המועמדים המובילים ברשימה הוא הו ג'יאה, פעיל זכויות אדם בן 36 שידוע גם במאבקו למען חולי האיידס ולמען איכות הסביבה. באפריל אשתקד הוא נידון למאסר של שלוש שנים וחצי על "חתרנות נגד כוחה של המדינה והמערכת הסוציאליסטית" אחרי שנשא נאום בפני הפרלמנט האירופי. גם ויי ג'ינגשנג, פעיל זכויות אדם שהיה כלוא במשך 17 שנה בבתי כלא בסין ומתגורר בארצות הברית, נחשב לשם גבוה ברשימה.

הנסיך ראזי בין מוחמד עם האפיפיור בירדן.
הנסיך ראזי בין מוחמד עם האפיפיור בירדן. צילום: רויטרס

כאשר שמותיהם של מתנגדי המשטר הסיני הופיעו ברשימת המועמדים בשנה שעברה, לא הסתירו בבייג'ינג את מורת רוחם והזהירו מפני ההשלכות. עם זאת, פרשנים העריכו כי הוועדה עשויה להכריז על פעיל זכויות אדם סיני בתור זוכה מאחר שהשנה מצוינות 20 שנה לדיכוי ההפגנות בכיכר טיאננמן וכדי לשלוח מסר למשטר הקומוניסטי שחגג החודש 60 שנה לייסודו.

טיק קוואנג דו, נזיר בודהיסטי בן 79 מווייטנאם, גם מופיע בצמרת המועמדים לפי אתרי ההימורים. הוא נאבק למען דמוקרטיה במדינתו ובינואר שעבר בחר בו מגזין אירופי מוביל לאחד מ-15 אלופי הדמוקרטיה בעולם, לצד נלסון מנדלה ולך ולנסה - זוכי פרס נובל לשלום בעצמם.

ברשימה הארוכה אפשר למצוא עוד שמות מעניינים, אם כי בעלי סיכויים נמוכים לזכייה. אחד מהם הוא נשיא ארה"ב ברק אובמה, שלדברי פרשנים עשוי להיות מועמד בעתיד אם יגשים את חזונו לעולם ללא נשק גרעיני. עוד מופיעים ברשימה נשיא צרפת ניקולא סרקוזי, ראש ממשלת זימבבווה מורגן צ'נגראי, בת הערובה הקולומביאנית לשעבר אינגריד בטנקור, ואפילו נשיא ארה"ב הקודם ג'ורג' בוש. וכמו ב-23 השנים האחרונות גם מרדכי ואנונו לא נעדר משורת השמות.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''חדשות חוץ''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים