הפיזיקאי הישראלי לא קיבל את פרס נובל

הוועדה בשבדיה הכריזה כי בפרס נובל לפיזיקה זכו שני מדענים אמריקאים ומדען סיני-בריטי. פרופסור יקיר אהרונוב נותר עם הכבוד

סוכנויות הידיעות | 6/10/2009 12:12 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אכזבה ישראלית: פרופ' יקיר אהרונוב מאוניברסיטת תל אביב, שהיה אחד המועמדים המרכזיים לזכייה בפרס נובל לפיזיקה, לא קיבל את הפרס היוקרתי. ועדת הפרס בשבדיה הודיעה היום (ג') כי הזוכים הם שני מדענים אמריקאים ומדען סיני-בריטי על הישגים בתחומי האופטיקה וההדמיה.
 
פרופסור יקיר אהרונוב.
פרופסור יקיר אהרונוב. צילום: פרטי
 
הזוכים הם צ'רלס קאו בן ה-76, יליד סין בעל אזרחות בריטית, וילארד בויל בן ה-85, אמריקאי יליד קנדה, וג'ורג' סמית, אמריקאי בן 79. קאו יקבל מחצית מהפרס בשווי 1.4 מיליון דולר, בעוד ששני הפיזיקאים האחרים יקבלו רבע מהסכום כל אחד. הפרס יוענק ב-10 בדצמבר, התאריך שבו הלך לעולמו אלפרד נובל.

האקדמיה המלכותית השבדית למדעים מסרה כי קאו, מהאוניברסיטה הסינית בהונג קונג, קיבל את הפרס על "הישגים פורצי דרך סביב העברת אור בסיבים אופטיים". לפי האקדמיה, "הסיבים האופטיים מרכיבים את מערכת הדם שמזינה את חברת התקשורת שלנו כיום. מארגים אלה מסייעים לתקשורת פס רחב עולמית כמו האינטרנט".

בויל וסמית, ממעבדות בל בניו ג'רזי, זכו בפרס על "המצאת מעגל הדמיה מוליך למחצה" – חיישן CCD שנמצא בין השאר במצלמות דיגיטליות. בהודעת האקדמיה נאמר כי "צילום דיגיטלי הפך לכלי חסר תחליף בשדות מחקר רבים. ה-CCD סיפק אפשרויות חדשות לדמיין את מה שקודם לא ניתן היה לראות. הוא סיפק לנו תמונות חדות של מקומות רחוקים ביקום, כמו גם לעומק האוקיינוסים".

חיישן CCD הוא שבב מיוחד המכוסה ברשת של תאים הרגישים לאור. בעת הלחיצה על כפתור המצלמה, נפתח תריס קטן שמאפשר לאור לזרום אל תוך המצלמה דרך עדשה קמורה. העדשה ממקדת את האור, וכך מוקרנת התמונה על השבב למשך שבריר

שנייה. עוצמת האור הפוגעת בתאי השבב גורמת להם להיטען במתח חשמלי, שעוצמתו נמדדת ומומרת למספרים.

יקיר אהרונוב, בן 77, פרופסור אמריטוס לפיזיקה באוניברסיטת תל אביב, היה אחד המועמדים המרכזיים לפרס היוקרתי. הוא חקר במשך עשרות שנים בתחום תורת הקוואנטים ועל שמו רשומות תגליות של אפקטים שונים בתחום, ששינו את הבנת מכניקת הקוואנטים.

אתמול הוכרזו הזוכים בפרס נובל לרפואה - שלושת המדענים האמריקאים, אליזבת בלקבורן, ג'ק סזוסטק וקרול גריידר - על גילוי אנזים שמסייע לחקר הסרטן וההזדקנות. בהמשך השבוע יוכרזו גם הזוכים בפרסי נובל לכימיה, ספרות, שלום וכלכלה.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''חדשות חוץ''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים