עובדים זרים הורעלו מדג "אבו-נפחא"
שני עובדים זרים מתאילנד אושפזו בביה"ח כרמל בחיפה לאחר שאכלו דג רעיל וקטלני מסוג לגינון נודד. השניים יצאו מכלל סכנה ועדיין מאושפזים
- מאי: אכלו דג "אבו-נפחא" – ולקו בהרעלה קשה

העובדים התיאלנדים עם האחיות ביחידה לטיפול נמרץ צילום: אלי דדון
השניים, בשנות ה-40 לחייהם, הם חלק מקבוצת העובדים הזרים שהקיבוץ מעסיק בחקלאות ובקטיף הבננות, שנמצא בימים אלה בעיצומו.
את ארוחת הערב החגיגית שלהם החליטו העובדים לגוון, ובמקום לאכול בשר כמו בכל ערב, הם אכלו דגים מיוחדים, אותם קיבלו במתנה מחבר, שככל הנראה לא היה מודע לסכנה שבדגים. השניים הגיעו במהירות לחדר המיון של בית החולים כרמל.
"שני העובדים הגיעו למיון במצב בינוני, וסיפרו על דג שאכלו לארוחת ערב", סיפר ד"ר סעיד יונס מבית החולים כרמל. "בבדיקה שערכנו להם גילינו חולשה כללית בולטת, קושי בלהזיז את הגפיים וקשיי נשימה. תוך כדי בדיקות שערכנו להם, מצבם הידרדר במהירות, והם איבדו את ההכרה. בהתייעצות עם המרכז לרעלים בחיפה ומומחי יחידת הזיהומים של בית החולים, העברנו אותם בדחיפות ליחידה לטיפול נמרץ בבית החולים".
"עוצמת הרעל של הדג חזקה פי אלף מציאניד"
ביחידת הטיפול נמרץ הוסיף ד"ר יורי ברק: "מדובר בהחלט במקרה קשה של הרעלה. הרעל הקטלני, מסוג טטרודוטוקסין, הנמצא בדג לגינון נודד מסוגל לשתק ולהרוג אדם מבוגר תוך דקות. עוצמת הרעל של הדג חזקה פי אלף מרעל הציאניד המוכר, והמרחק בין חיים למוות הוא קצר מאד".
כיוון שאין נוגדן לרעל של לגינון נודד, מתרכז הטיפול בעיקר בתמיכה בנשימה של הנפגעים, במתן נוזלים וכלכלה ובבדיקה שאין הדרדרות במערכות נוספות בגוף.
"זה לא המקרה הראשון בחיפה של הרעלה מאכילה של לגינון נודד", סיפר סגן מנהלת בית החולים, ד"ר אלדר ברקוביץ'. "עד היום רק באזור חיפה והצפון היו כ-13
מקרים של הרעלה מהדג, ועם העלייה במספר העובדים הזרים האוכלים אותו, יש עלייה גם במספר הנפגעים ממנו".
הדג, שמגיע במקור מאיזור האוקיינוס ההודי, נחשב לדג טרופי, ומתחיל להתביית לאחרונה מחדש בחופי הים התיכון. מאז פתיחת תעלת סואץ, ניתן למצוא אותו בחופי ישראל ולבנון.
"סימני ההרעלה למי שאכל מהדג מופיעים כבר תוך שעה", אומר ד"ר ברקוביץ'. "הם מתבטאים בהקאה, כאבי ראש, הפרעה בתחושה עד כדי שיתוק, פירכוסים ואיבוד הכרה. אפילו כרישים ודגים גדולים לא מתעסקים עם הדג הרעיל והמסוכן, אז בטח שאנשים שלא יודעים ולא מכירים את הדג עדיף שלא יתעסקו איתו".