המצילה של אנה פרנק זכתה באסטרואיד
אגודת האסטרונומים הבינ"ל קראה לאסטרואיד בין צדק למאדים על שמה של מיפ חיס, ההולנדית שסייעה להסתיר את משפחת פרנק

מיפ חיס עם יומנה של אנה פרנק צילום: אי-פי
האסטרואיד, שהתגלה ב-1972, נמצא בין מאדים לצדק. הוא מורכב מסלע ויש לו היקף של כשבעה קילומטרים.
חיס, שנולדה באוסטריה ועברה להולנד ב-1920, הייתה העובדת של איש העסקים היהודי, אוטו פרנק. ב-1942, כאשר הנאצים הגבירו את רדיפות היהודים בהולנד, נאלצה משפחת פרנק – האב אוטו, האם אדית והבנות מרגוט ואנה – להסתתר בעליית גג בבניין משרדים באמסטרדם יחד עם ארבעה יהודים נוספים.
בין יולי 1942 לאוגוסט 1944, בעוד שמונת היהודים מתחבאים במסתור, המשיכה חיס להעביר להם אספקה. "במשך שנתיים, יחד עם סייענים נוספים, היא הבטיחה כי האנשים במחבוא יקבלו את האספקה של מזון ומצרכים חיוניים נוספים, בעודם שמים את חייהם בסכנה", נאמר בהודעת מוזיאון אנה פרנק.
עזרה להפיץ את היומן
באוגוסט 1944 התגלה המחבוא והיהודים נשלחו למחנות ההשמדה. אדית פרנק מתה באושוויץ, בעוד שאנה ומרגוט מתו מטיפוס בברגן בלזן. רק האב אוטו הצליח לשרוד עד סיום המלחמה ונותר בחיים.
חיס ניצלה מגורל דומה אחרי שקצין האס-אס שהיה ממונה על החקירה החליט לשחרר אותה מאחר שהייתה כמוהו, ילידת וינה. חיס חזרה לעליית הגג ושם גילתה את דפי היומן שכתבה אנה פרנק במשך השנתיים במסתור וארגנה אותם בתקווה שביום מן הימים תוכל להעניק אותם חזרה לנערה.
כאשר אוטו
פרנק חזר לבית, נתנה לו חיס את הדפים וסייעה לו לארגן אותם ליומן שפורסם ב-1947. מאז הפך היומן לרב מכר שתורגם לעשרות שפות אשר נמכר בעשרות מיליוני עותקים ושימש בסיס למחזות ולסרטים.
חיס סייעה לקדם את הסיפור כאשר נסעה ברחבי העולם וסיפרה על היכרותה עם אנה פרנק. היא גם נאבקה בהכחשת השואה ודחתה כל טענה בדבר היותו של היומן מזויף. היא גם זכתה בעיטורים רבים, בהם מדליית ההצטיינות של ממשלת גרמניה, עיטור מיד ושם ותואר אבירות מהמלכה ביאטריס.