דיפלומט ישראלי נחשד בריגול וגורש מרוסיה
השלטונות ברוסיה חושדים כי שמואל פולישוק קונסול ראשי בארגון "נתיב" במוסקבה עסק באיסוף מידע בניגוד לחוקים, ודרשו כי יעזוב את המדינה

"נתיב" משמש כזרוע של משרד ראש הממשלה לעידוד העלייה מרוסיה ומחבר המדינות ובעבר היה חלק מקהיליית המודיעין.
פולישוק, בן 58, יליד אוקראינה שעלה לישראל בשנת 1979, עוכב לחקירה לפני שבוע על ידי שירות הביטחון הפדראלי הרוסי, הפ.ס.ב (יורשו של הק.ג.ב.) ונלקח למטה השירות המיתולוגי בכיכר הלוביאנקה.
אנשי השירות הגיעו אליו בעת ששהה בפגישה מחוץ למשרדו. מכיוון שהוא נושא דרכון דיפלומטי המעניק לו חסינות מפני מעצר והעמדה לדין, שוחרר פולישוק לאחר מספר שעות וקיבל הוראה לעזוב את רוסיה.
ישראל הפעילה לחץ כבד על הרוסים למנוע את גירושו באופן רשמי ואף איימה בתגובה. לבסוף סוכם כי הרוסים לא ישלחו איגרת דיפלומטית לישראל עם דרישה לגרש את פולישוק והוא לא הוכרז כ"אישיות לא רצויה", אך יחזור לישראל.
מדובר במקרה החמור
נסיבות גירושו של פולישוק לא נמסרו. גורמים ב"נתיב" מסרו למעריב כי הרוסים מייחסים לו עבירות של ריגול ואיסוף מידע, לצורך כתיבת דוחות הערכה תקופתיים על הנעשה ברוסיה, מצב היהודים ומגמות העלייה.
"שליחינו עוסקים לא רק בבדיקת בקשות לעלייה לישראל, מתן אישורי עלייה ופעולות תרבות", אומרים ב"נתיב". "הם נדרשים לבצע פעולות שונות כדי להרכיב את דוחות ההערכה, כולל פגישות עם אנשי ממשל, נציגים של הקהילה היהודית ואנשי ציבור. הרוסים רואים בפעילות זו חתרנות, המנוגדת לחוק".
"בחודשים האחרונים שלטונות רוסיה עושים לאנשי הארגון את המוות", מספרים גורמים ב"נתיב". במסגרת היד הקשה שנוקטים הרוסים כלפי שליחי "נתיב", הם מנהלים מעקבים אחרי שליחי הארגון.
ישראל אף קיבלה מספר התרעות על כך ש"נתיב" חורג מההסכמים ומבצע איסוף מידע בניגוד לחוק ברוסיה. הרוסים גם הביעו מורת רוח מכוונת "נתיב" למנות מנהל מחלקת מחקר חדש לארגון.
"אין לרוסים בעיה עם עידוד העלייה ובדיקת הזכאות של יהודים המבקשים לעלות לישראל", אומר גורם נוסף ב"נתיב". "עם זאת, הרוסים לא מוכנים לקבל מציאות שבה קונסולים של'נתיב', המצוידים בדרכונים דיפלומטיים, יסיירו ברחבי רוסיה ויאספו מידע על מצב הכלכלה, התעסוקה, האנטישמיות, התנהלות השלטון ומצבם של היהודים".
הצעד הקשה והחריג שנוקטת רוסיה כלפי דיפלומט ישראלי מגיע דווקא בתקופה של פריחה ביחסים שבין המדינות. ההודעה על גירושו הגיע יום לאחר שמשלחת ישראלית רמת דרג סיימה ביקור רשמי ברוסיה, במהלכו הדגישו הרוסים את כי חלה התקרבות משמעותית בין המדינות.
בנוסף, ראש הממשלה נתניהו והנשיא פרס שבו באחרונה מביקורים רשמיים ברוסיה ובכירים ברוסיה עתידים להגיע לישראל. נתניהו צפוי להגיע עד סוף השנה לביקור רשמי, לא חשאי, במוסקבה.

גורמים ב"נתיב" רמזו אמש כי הפרשה הוא חלק מניסיון של קבוצות כח ברוסיה להעכיר את היחסים שבין שתי המדינות, אך מודים כי לארגון "יש כיום בעיה ברוסיה".
ממנהל תקשורת ישראלית במשרד החוץ, יוסי לוי, נמסר בתגובה: "השליח הישראלי לא הוכרז על ידי הרוסים כ'אישיות בלתי רצויה'. הנושא נמצא בבירור בין משרדי החוץ של שתי מדינות ידידות ואנו מאמינים שיימצא לו פתרון הולם".