דיווח: איראן מפתחת בחשאי נפצים לפצצות גרעין
למרות דרישת העולם טהרן ממשיכה במלוא המרץ לקדם תוכנית לייצור נשק גרעיני. ארגון אופוזיציה של גולים איראנים טוען היום שהצליח לאתר שני מתקני מחקר בקרבת טהרן, בהם מפתחים מרעומים לפצצות גרעין. "הם לא רחוקים מהשגת נפצים פעילים"
אנשי המועצה האיראנית להתנגדות ציינו במסיבת עיתונאים בפריז כי האתרים שייכים ליחידה בשם "מרכז המחקר לחומרי נפץ ופגיעה", אשר שייכת למשרד ההגנה בטהרן.

בכיר הארגון, מהדי אברישמצ'י, אמר כי מרכזי המחקר ככל הנראה קרובים לייצור מרעומים אמינים שמהווים מרכיבים חיוניים בכל פצצה גרעינית. "לדעתי, הם לא ממש רחוקים", אמר אברישמצ'י, שמיהר להוסיף כי "קשה לתת הערכות מדויקות בנושאים האלה".
אברישמצ'י סיפק פרטים על מרכז פיקוד ומחקר ששוכן במזרח טהרן, ואשר בו נערכות סימולציות ממוחשבות לגבי ההשפעה של הנפצים. בנוסף הוא טען כי בכפר סנג'ריאן, כ-30 קילומטר ממזרח לבירה האיראנית, נמצא אתר לייצור הרכיבים המשמשים את מערכות המרעומים.
לדברי הבכיר, המידע הגיע לאנשי התנועה ממקורותיהם בתוך איראן ונאסף "מעשרות מקורות ברמות שונות בגופי המשטר האיראני". הוא ציין כי המידע הועבר לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית שחוקרת את החשדות סביב תוכנית הגרעין האיראנית.
המועצה האיראנית להתנגדות, שיש לה תומכים רבים באירופה ובארצות הברית, כבר חשפה ב-2002 את מתקן העשרת האורניום שהוסתר מפני פקחי האו"ם. עם זאת, לא תמיד הטענות של הארגון לקיום מתקנים סודיים התבררו כנכונות.
הפלג המרכזי שנמצא תחת מטריית תנועת האופוזיציה הוא ארגון המוג'הידין חאלק שבסיסו בעיראק. אנשי הארגון ביצעו פיגועים רבים נגד מטרות שלטוניות בתוך איראן בשנים האחרונות, ולפני חודשים אחדים הסכים האיחוד האירופי להסיר את הארגון מרשימת ארגוני הטרור.
הטענות לקיומם של המתקנים הסודיים מגיעות שבוע בלבד לפני חידושן של השיחות בין איראן לבין נציגי הקהילה הבינלאומית. איראן הבהירה כי בדיונים, שיחלו ב-1 באוקטובר, אין בכוונתה להעלות את סוגיית תוכנית הגרעין מאחר שזו הגשמה של זכותה הריבונית, אולם נציגי המעצמות – ארה"ב, רוסיה, סין, צרפת, בריטניה וגרמניה – צפויים להעלות את הנושא.
אמש נועדו בניו יורק נשיא רוסיה, דמיטרי מדבדב, ועמיתו האמריקאי, ברק אובמה, ושוחחו על המשך הצעדים נגד איראן. מדבדב אמר כי צריך לתת לאיראן תמריצים כדי שתקבל את "ההחלטה הנכונה" בכל הקשור לנשק גרעיני, אותו אסור לאפשר לה להחזיק, כך לדבריו. "המשימה שלנו היא לתחזק מערכת
בנאומו באו"ם הזהיר אובמה את איראן, וגם את קוריאה הצפונית, מפני ההשלכות אם לא יעצרו את שאיפתן לנשק גרעיני. "אם הממשלות של שתי המדינות יביאו אותנו לנתיב המסוכן של הסלמת המירוצים הגרעיניים במזרח אסיה ובמזרח התיכון - עליהן לשלם את המחיר".
מי שמקשה בינתיים על המאמצים הבינלאומיים זו סין. "אנו מאמינים שסנקציות ולחץ אינם הדרך שבה יש להתמודד עם תוכנית הגרעין האיראנית", הודיע דובר משרד החוץ הסיני לעיתונאים בבייג'ינג. במקום זאת, הוא קרא להגביר את המגעים הדיפלומטיים עם איראן.