אובמה: אפעל להשיג שלום בין ישראל לפלסטינים
"הגיע הזמן לחדש המגעים ללא תנאים מוקדמים. המחיר הגבוה משולם על ידי בנות ישראליות שפוחדות מטילים וילדים פלסטינים שלא נהנים ממים נקיים", אמר נשיא ארה"ב בעודו קורא לצדדים להחליט אם הם רציניים בקידום השלום. הוא הדגיש שוושינגטון תפעל למניעת הפצת אטום: "אסור שגרעין ייפול לידי הקיצוניים"

הוא המשיך ואמר כי "זכותם של כל בני האנוש לחיות בכבוד ובביטחון - זו הסיבה שעל אף יהיו ימים קשים ועיכובים, אני לא אוותר על רצוני להשיג שלום". אובמה הדגיש כי יש "לשבור את חוסר הביטחון והיאוש. עלינו לעשות בפומבי מה שאומרים בחדרים סגורים".
נשיא ארה"ב התייחס לפסגה אתמול וציין כי הייתה "פגישה חיובית". הוא המשיך ואמר כי "השגנו התקדמות מסוימת. הפלסטינים שיפרו את הביטחון והישראלים שיפרו את הגבלות התנועה. הכלכלה החלה לגדול, אבל צריך עוד התקדמות".
לדבריו על "שתי מדינות לחיות זו לצד זו בשלום - מדינה יהודית ומדינה פלסטינית בת קיימא עם גבולות ברורים והגשמת הפוטנציאל של העם הפלסטיני". הוא המשיך ואמר כי יפעל גם להשכנת שלום בין ישראל לשכנותיה - סוריה ולבנון.
אובמה שב לסוגיה השנויה במחלוקת של ההתנחלויות וקרא לעצור את הבנייה. "אנו ממשיכים לקרוא לפלסטינים להפסיק את ההסתה נגד ישראל ואנו ממשיכים להדגיש כי אמריקה לא מקבלת את הלגיטימיות של המשך ההתנחלויות הישראליות".
במסגרת נאומו הארוך התייחס הנשיא האמריקאי גם לאיום הגרעיני מצד איראן וקוריאה הצפונית, וכן לחשש מהגעת נשק גרעיני למשטרים מסוכנים כקוריאה הצפונית וכן לארגוני טרור. "אסור לנו לאפשר שמתקן גרעיני ייפול
"עלינו לעצור את תפוצת הגרעין", הדגיש. "האיום של התפוצה גדל. אם לא נפעל, נקדם מירוץ גרעיני בכל מקום ואיום טרור שלא הכרנו. המדינות שיש להן נשק גרעיני צריכות לנוע לכיוון פירוק ואלה שאין להן לא צריכות לשאוף להשיג".
הוא פנה לשתי המדינות ישירות וציין כי בחר בנתיב השיחות והמשא ומתן, אך אם יכשל - לא יהסס מלנקוט צעדים אחרים נגד טהרן ופיונגיאנג. "אני מחויב לדיפלומטיה שתפתח נתיב לשגשוג ולשלום לשתי המדינות אם ימלאו אחרי התחייבויותיהן", אמר. "אבל אם הממשלות של איראן וקוריאה הצפונית יביאו אותנו לנתיב המסוכן של הסלמת המירוצים הגרעיניים במזרח אסיה ובמזרח התיכון - עליהן לשלם את המחיר".
הנשיא אובמה הבהיר בנאומו כי הקהילה הבינלאומית אינה ממלאת את תפקידה עבור אזרחי העולם, וכי התיקון של בעיות העולם אינו "מאמץ רק של אמריקה". "אלה שנהגו לבקר את אמריקה על שפעלה לבדה בעולם לא יכולים לעמוד מהצד ולהמתין שאמריקה תפתור את הבעיות לבד", אמר.

"תחשבו על הנתיב שאליו נלך אם נשמור על הסטטוס קוו: קיצונים זורעים טרור בפינות העולם, סכסוכים ממושכים שנטחנים עוד ועוד, רצח עם ופשעים גדולים, יותר ויותר מדינות עם כלי נשק גרעיניים, קרחונים נמסים וקהילות שנחרבות, עוני מתמשך ומחלות", הזהיר הנשיא. "אני אומר את כל זה לא כדי לזרוע פחד, אלא כדי להציב עובדה: הפעולה שלנו עדיין אינה תואמת את היקף האתגרים".
הוא המשיך ואמר כי על האו"ם לשוב לתפקידו הקדום ולא לעסוק רק בפוליטיקה. "הגוף הזה מורכב ממדינות ריבוניות והפך למקום שבו יש פוליטיקה במקום לפתור בעיות משותפות", הוא ציין.

הוא הסביר כי בניגוד לקודמו בתפקיד לא יפעל לכפות את אמונותיו על מדינות אחרות. "לא ניתן לכפות דמוקרטיה מבחוץ", הוא הדגיש. "כל חברה צריכה לחפש את הנתיב שלה. יש עקרונות בסיסיים שהם אוניברסליים, אולם ארה"ב לעולם לא תוותר על זכותם של תושבים בכל מקום לקבוע את גורלם".
לדברי אובמה, על אף שהאו"ם אינו מושלם, הרי שזו "אינה סיבה לעזוב את המוסד הזה, אלא יש להכפיל את מאמצינו".
"הגענו לרגע מכריע, ארה"ב מוכנה להתחיל פרק חדש של שיתוף פעולה, שבו יש הכרה באחריות של כל המדינות. אנחנו קוראים לכל המדינות להצטרף אלינו לבניית העתיד שעמינו ראויים לו", סיכם.