לבנון: חרירי שוב ינסה להרכיב את הממשלה
הנשיא הטיל על מנהיג הרוב הפרו מערבי את התפקיד להרכיב ממשלה חדשה, אחרי שחרירי הודיע לפני שבוע כי נכשל במשימה

ראש ממשלת לבנון הנבחר, רפיק חרירי. צילום: אי-אף-פי
בימים האחרונים קיים סלימאן התייעצויות עם חברי הפרלמנט סביב השאלה על מי להטיל את הרכבת הממשלה. 73 מחוקקים הביעו את תמיכתם במינוי חרירי, מרביתם חברי הקואליציה שזכתה בבחירות ביוני. 55 מחברי הפרלמנט, בהם נציגי חיזבאללה ואמל, לא ציינו אף שם למשרה שמוחזקת באופן מסורתי על ידי פוליטיקאי סוני.
מדובר בפעם השנייה שבה מנסה סעד חרירי – בנו של ראש הממשלה רפיק חרירי שנרצח ב-2005 – להרכיב קבינט חדש. אחרי הבחירות, שבהן גבר הגוש הפרו מערבי על נאמני סוריה ואיראן, קיבל חרירי את המינוי של ראש הממשלה הנבחר ובמשך שבועות ארוכים ניסה להקים ממשלת אחדות עם חיזבאללה.
בשבוע שעבר הגיש חרירי לנשיא סלימאן את הצעתו לממשלה החדשה – 15 חברים מהקואליציה שלו, 10 מחברי האופוזיציה ועוד חמישה שרים שייבחרו על ידי הנשיא. אולם אנשי חיזבאללה דחו את ההצעה בשל רצונם לקבל זכות וטו על החלטות הממשלה. בעקבות זאת הודיע חרירי כי לא הצליח להרכיב ממשלה.
יו"ר הפרלמנט ומנהיג תנועת אמל, נביה ברי, שלאחר הבחירות הביע את תמיכתו בחרירי לתפקיד ראש הממשלה, נמנע הפעם מלעשות זאת, ופרשנים הזהירו
כי מדובר בהעמקת הפילוג הפוליטי שכבר הוביל לעימותים חמושים בשנה שעברה.
לדברי פוליטיקאים בלבנון, המבוי הסתום הוא עדות למתיחות חדשה ביחסי סעודיה, התומכת העיקרית של חרירי, לבין סוריה, שעדיין משפיעה רבות על המתרחש בארץ הארזים. במהלך השנה התקרבו שתי המדינות אחרי שנים של עימותים בעקבות חיסולו של רפיק חרירי, אולם דחיית הביקור של מלך סעודיה בדמשק מעידה כי הפיוס בין שתי המדינות עדיין רחוק.