ארה"ב תציב בארץ מערכות הגנה שיועדו לאירופה?
על פי פרסומים באירופה, שוקלים האמריקאים להציב את מערכות ההגנה מפני טילים שהיו אמורות להיפרס בפולין ובצ'כיה - בישראל או בטורקיה וזאת, בעקבות איומי הרוסים. במקביל, נערכים בצה"ל לאפשרות שצבא ארה"ב ישאיר בארץ מערכות ליירוט טילים ארוכי טווח בסיום תרגיל הגנה משותף שצפוי להיערך בחודשים הקרובים

על רקע הדיווחים, יגיע היום (ב') לביקור בישראל שר ההגנה הצכ'י וייפגש עם בכירים במערכת הביטחון ובראשם שר הביטחון אהוד ברק. גורמים ביטחוניים בישראל העריכו אמש כי הנושא האיראני יעלה במהלך השיחות.
לאחרונה הודיע הפנטגון על כוונתו לבחון מחדש את הצבת מערכת ההגנה מפני טילים בבסיס אירופאי ולחלופין לבדוק אפשרויות אחרות. על פי פרסומים זרים באירופה, שמותיהן של ישראל וטורקיה הועלו כבסיסים אפשריים. כמו כן, דווח כי הפנטגון שוקל את האפשרות שספינות שישוטו בים התיכון יהוו בסיסים ניידים ליירוט התקפה אפשרית של איראן או קוריאה הצפונית.
להחלטת ארה"ב לשקול מחדש את הקמת הבסיס להגנה מפני טילים בפולין, שאמור לכלול עשרה טילי יירוט, והצבת מערכת מכ"ם מתקדמת בצכ'יה, הוביל לחץ מתמשך של הממשל הרוסי וחשש מהתפתחות מלחמה קרה חדשה בין המעצמות. עלות הפרויקט נאמדת ברבע מיליארד דולר.
מומחי טילים בישראל מעריכים כי סביר יותר שהפנטגון יבחר בטורקיה להצבת הטילים, מאחר והיא חברה בנאט"ו ומיקומה הגיאוגרפי עדיף על פני המיקום הישראלי. מצד שני, הדגיש גורם במשרד הביטחון: "בישראל יש תשתית טכנולוגית ואנושית מצוינת למהלך שכזה". במשרד ההגנה הצ'כי טוענים מגד כי אינם מכירים שינוי בכוונה האמריקאית להציב
במקביל לאפשרות של הצבת מערכת ההגנה בישראל במקום באירופה, מתכוננים במערכת הביטחון גם לתרגיל ה"ג'וניפר קוברה" עם צבא ארה"ב שייערך בחודשים הקרובים, וחיל האוויר כבר הקים מפקדה מיוחדת. התרגיל, שיכלול את כוחות הנ"מ הישראליים וסוכנות ההגנה האמריקאית מפני טילים, הוגדר על ידי ראש הסוכנות כגדול התרגילים שנערכו עם ישראל להתמודדות מפני טילים בליסטיים, שידמו תקיפה איראנית.
במטרת התרגיל יינתן השנה דגש למערכת הקישוריות בין מערכות הגנה ישראליות, כגון סוללות הפטריוט, הוק, והחץ, לבין מערכות ההגנה האמריקאיות, כגון הפטריוט פאק 3, שנחשב לגרסה המתקדמת ביותר של סוללות הפטריוט, מערכות האייג'יס והטהאד. כל המערכות ביחד יוצרות שכבות הגנה נגד טילים בטווחים שונים.
התרגיל יכלול תרחישים מסובכים ביותר ותיקח בו חלק גם מפקדת ארה"ב באירופה (EUCOM). כהגדרת ראש הסוכנות האמריקאית, יהיה זה התרגיל החמישי במספר אך המורכב ביותר. לדברי גורם ביטחוני בישראל, מערך הנ"מ ידגים את שיתוף הפעולה בין המערכות הממוחשבות שעתידות לפעול בו זמנית נגד האיומים השונים.
הצדדים יתרגלו טקטיקות מבצעיות, טכניקות וטכנולוגיות צבאיות עליהן התאמנו הכוחות הישראלים והאמריקאים בשנה האחרונה. כמו כן, לראשונה יתורגלו כל שכבות ההגנה, בהן גם מכ"ם קרני X שהוצב בישראל בקיץ ויכול להתריע בדיוק רב על שיגורי טילים בליסטים לעבר ישראל ממרחק רב.
עוד ישולבו בתרגיל גם מערכות טילי האייג'יס המשוגרים מספינה לטווח של 500 ק"מ וה-THAAD שמשוגר מהקרקע. המערכות האמריקאיות יוצרות שכבות הגנה משמעותיות בנוסף למערכת הפטריוט והחץ ומאפשרות ליירט את כלל סוגי הטילים במספר רב של דרכים.