מחקר חדש: הקמת טורבינות רוח תסכן את חיי הציפורים
הצורך במעבר להפקת חשמל מאנרגיות נקיות ברור. מחקר חדש מגלה כי הפקת אנרגיה מרוח, אמנם, תצמצם את זיהום האוויר, אבל עלולה לגרום לתמותה של 30 אלף ציפורים בשנה. במשרד להגנת הסביבה מתלבטים ומחפשים מנגנון שישלב ניטור, שליטה ובקרה. בגלל הרוח

היום קיימות בארץ עשרות טורבינות רוח פרטיות על גגות בתים, טורבינות מסוג זה לא מהוות סכנה עבור ציפורים שכן הן נמוכות אך במקביל הן גם אינן מפיקות אנרגיה בכמות מסחרית. טורבינות המפיקות אנרגיה בכמות מסחרית קיימות היום רק ברמת הגולן כאשר על הפרק תכנון להקמה של טורבינות נוספות ברחבי הארץ. הקמת טורבינות במעלה גלבוע נמצאת בשלבים מתקדמים, המיקום של הטורבינות במעלה גלבוע הוכח לפי מחקרים כמסוכן עבור הציפורים.
שימוש באנרגיה מתחדשת יכול להוביל להפחתת פליטת פחמן דו-חמצני בשיעור של 31%. את ההחלטה העיקרית בדבר ייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת קיבלה ממשלת ישראל בשנת 2002, אז החליטה הממשלה לעודד את הקמתם והפעלתם של מתקני חשמל ותחנות כוח לייצור חשמל באמצעות אנרגיות מתחדשות על ידי יצרני חשמל פרטיים וחברת החשמל וקבעה יעד, לפיו 20% מייצור החשמל בישראל יופק מאנרגיה מתחדשת עד שנת 2020.
אחת מהאופציות של הפקת אנרגיה מתחדשת היא טורבינות רוח, אולם הטורבינות נמצאות במקומות בעלי משמעות אסטרטגית מבחינת נדידת ציפורים. הצפר ד"ר יוסי לשם מספר כי בימים אלה יש ניסיונות של משרדים ממשלתיים להפוך את ישראל למרכז צפרות בינלאומי, "מדי שנה מגיעים כ-300 אלף מבקרים למרכזי הצפרות בארץ, מדובר במקור כלכלי טוב, כ- 500 מיליון ציפורים עוברות בשמי ישראל פעמיים בשנה, חלק מזה זה עופות שעפים ביום ומנצלים זרמי אוויר חם כדי להתקדם מבלי להוציא אנרגיה, המקומות בהם יש זרמי אוויר חם הם בדיוק המקומות בהם מקימים טורבינות רוח. משרדי הממשלה לא יכולים מצד אחד לתמוך בציפורים ומצד שני לאפשר להקים טורבינות רוח שפוגעות בהם".
בחברת "מי גולן" כבר מפיקים אנרגיה באמצעות הרוח ברמת הגולן מזה 17 שנים ומעוניינים להוסיף טורבינות נוספות ולהגדיל את פעילותם. לטענתם לא נפגעה מאז ההקמה ולו ציפור אחת. "ציפורים וטורבינות רוח זה סיפור מגוחך, בכל העולם כבר הגיעו למסקנה כי התועלת שיש לציפורים מטורבינות הרוח הוא בשיעור גבוה מהנזק, טורבינות הרוח הן יותר טובות לציפורים ויותר טובות לסביבה", יודעים לספר בהנהלת "מי גולן".
ד"ר אריק רוזנפלד, שערך את המחקר מסביר כי הטענה שטורבינות רוח מפיקות תועלת לציפורים היא אבסורדית, "מדובר בדבר והיפוכו, הרוח היא בכיוון מסוים והטורבינות מסובבות את הרוח ומשבשות את נתיב הזרימה הטבעית ויוצרות מערבולות, מלבד הפגיעה של להבי הטורבינה בציפורים, גם המערבולות שנוצרות מהוות סכנה עבורם".
"אין ספק שצריך למצוא אלטרנטיבה לזיהום האוויר בדמות אנרגיה מתחדשת אבל
המשרד להגנת הסביבה טרם הוציא הודעה רשמית באשר לממצאי המחקר. בתגובה לפנייתנו בנושא נמסר כי "המשרד תומך בקידום אנרגיות מתחדשות, דוגמת אנרגיית הרוח, עם זאת אחת הבעיות מהפעלת הטורבינות היא פגיעה בבעלי כנף ועל כן החליט המשרד לפעול לניטור אינטנסיבי של תנועת העופות באתרים המוצעים להקמת טורבינות רוח עוד לפני הקמת הטורבינות. בפועל מדובר בביצוע סקר עופות במשך שתי עונות לפחות בטרם מתן היתר בנייה ולאחר הקמת החווה הגוף המקים מחויב בניטור משלים במשך שנה במטרה למנוע פגיעה בעופות".
ד"ר לשם סבור כי יש להקים מערכת מכמ"ים (מגלה כיוון מרחק) שיבדקו את תנועות הציפורים במרחבים האמורים. "המכמ"ים עשויים לעזור לא רק בסוגיית הטורבינות לפני ההקמןאלא גם באיתור התקרבות של עופות בשעת נדידה והפסקת הפעילות לזמן קצוב כדי למנוע פגיעה בציפורים כשיוקמו הטורבינות. גם לחיל האוויר יש אינטרס בהקמת מכמ"ים, ניתן אולי להשתמש באינטרס הזהה ולשתף פעולה", מבהיר לשם.
ד"ר רוזנפלד טוען כי המכ"ם אכן יכול להראות הערכה של נזק בטרם הקמת הטורבינות וכי שילוב של מכ"ם ותוכנית ניהול של חוות הטורבינות יכול לאפשר בקרה ושליטה על הטורבינות אך זה לא מספיק, "זה אפשרי אבל זה קצת מדע בדיוני. טכנית ניתן לעשות זאת אך יש לזכור כי טורבינות רוח עם רדיוס של 50 מטר לא יכולה להיעצר בבת אחת וגם היזם של הטורבינות ככל הנראה לא ירצה להפסיק את הפעילות כיוון שמדובר בנזק כלכלי".
ואילו במשרד להגנת הסביבה מתכוונים לחייב בקשות עתידיות לאישורי חוות רוח בהקמת מכמי"ם על מנת להקטין משמעותית את הפגיעה בציפורים וכי בימים אלה הוא במגעים מול חייל האוויר לבחינת שימוש באמצעים הטכנולוגיים הקיימים ברשותו ולשיתופי פעולה נוספים.
בפועל אין עדיין חיוב בהקמת מכמ"ים בבקשות להקמת חוות, יזמים שונים מגישים בקשות להקמת חוות ומתקיימים דיונים פרטניים בהם מחליטים בכל פעם מה יש לבדוק כדי למנוע פגיעה בציפורים באיזור הנידון. ד"ר רוזנפלד מפרט: "מפני שעדיין אין עמדה והחלטה גורפת ואחידה על מה יש לעשות בעניין ההתנגשות בין הרצון לשמור על הציפורים לבין הרצון ליצור אנרגיה מתחדשת אין גם החלטות בנושא של מערכות מכ"ם, אני מקווה שיוחלט לחייב לייצר מכ"ם בחווה של טורבינות רוח. בסופו של דבר נראה לי שהמשרד יתמוך בהקמת טורבינות, העניין הוא הבדיקות שהוא יחייב יזמים והפעילות שלו לצמצום נזקים פוטנציאלים".