היחידה הסודית של הרשות הפלסטינית
אוסמה מנצור הוא מהבכירים ביחידה של הרשות שנועדה למנוע מיהודים לרכוש אדמות פלסטיניות. הוא מאיים, סוחט והבוס הישיר שלו זה אבו-מאזן

אוסמה מנצור, בן 46, היה איש מודיעין פלסטיני שהספיק לברוח מעזה לפני שנלכד על ידי החמאס. בשנתיים האחרונות שירת ביחידה למלחמה בשחיתות והונאת קרקעות, שפועלת מתוך משרד התובע הכללי הפלסטיני ברמאללה.
מנצור נעצר ברמאללה בחודש יולי האחרון על ידי צה"ל והשב"כ. הוא יעמוד לדין בבית המשפט המחוזי בירושלים בעברות של חטיפה, סחיטה באיומים ותקיפה. חקירותיו ומסמכים שנמצאו ברשותו חושפים את היחידה, אחת הזרועות במנגנון מסועף שהקימה הרשות הפלסטינית, כדי להיאבק על כל פיסת קרקע ביהודה ושומרון ובירושלים.
בקצה הפירמידה עומדים אבו-מאזן ובכירי לשכתו. היחידה מפעילה שורה ארוכה של סוכנים ומשת"פים ברחבי הגדה וגם בתוך ירושלים. מהמסמכים עולה כי הרשות הפלסטינית משקיעה משאבים, מאמצים ואף פועלת בשטח ריבוני ישראלי, כדי להבטיח שקרקעות פלסטיניות לא יזלגו לידיים ישראליות.
"תסריב". זו המילה בחוק הפלסטיני שמתארת מכירה לא חוקית של קרקעות. התרגום המילולי הוא זליגת קרקעות. הנוסח בחוק, שבעבר התייחס במפורש למכירת אדמות ליהודים, עבר שינויים והתאמות. אולם הפרשנות נותרה זהה.
פלסטיני שמוכר קרקעות ליהודים מסתכן בעונש מוות. הפעילות בתוך ירושלים מטרידה את ישראל. מלבד הניסיונות לסכל רכישת קרקעות במזרח העיר, מטילה הרשות הפלסטינית אחריות גם על תושבי מזרח העיר, שנושאים תעודת זהות כחולה.
אלו שאחראים למאבק ב"זליגת הקרקעות" לא מהססים לשכנע, לאיים, לסחוט ואף לחטוף את תושבי מזרח ירושלים, שמעורבים
לפי כתב האישום, אל-מצרי פותה להגיע לתחנת דלק, בתוך שטח ישראל, סמוך למחסום קלנדיה, ומשם נחטף על ידי כמה חמושים אל תוך רמאללה. מנצור מסרב להתייחס לאירוע כאל חטיפה, אלא כמעצר לצורך חקירה.
הוא מאשר שהתובע הכללי הוציא צו מעצר עבור אל-מצרי ושלח אותו למנגנוני הביטחון הפלסטיניים, זאת על אף שאל-מצרי מחזיק בתעודת זהות כחולה. עם זאת, בזכות האזרחות הישראלית שוחרר אל-מצרי כעבור יומיים, ולא נשאר במעצר.
מחקירתו ניתן להבין שהוראת המעצר הגיעה ישירות מאבו-מאזן. "לפני חמישה חודשים קיבלנו תלונה נגד אל-מצרי", סיפר מנצור, "הוא נאשם בהגשת מסמכי ירושה מזויפים על קרקעות ביריחו לבית הדין השרעי באבו-דיס. התובע הכללי דיווח על כך לאבו-מאזן.

"כשהתובע חזר מאבו-מאזן הוא אמר: 'ניתנה הוראה לעצור את אחמד אל-מצרי ואת השופט'". מנצור אישר שאל-מצרי נעצר ליומיים, אך בהמשך החקירה הכחיש שאבו-מאזן נתן את ההוראה. עם זאת, אחד העדים בפרשה - אף הוא תושב מזרח ירושלים - טען שמנצור אמר לו שהוא פועל מטעם יו"ר הרשות.
לטענת העד, מנצור הבהיר שהוא פועל על פי הוראות מאבו-מאזן ואיים: "כל מי שמוכר אדמות ליהודים, אנחנו יודעים מה לעשות איתו. אם הוא מוכר אדמות ליהודים, אתם יודעים איך להביא אותו מכל מקום, גם מתוך ירושלים".
מהודאותיו של מנצור עולה כי גם רפיק חוסייני, ראש לשכתו של אבו-מאזן ואחד האנשים החזקים ביותר בקרבת הראיס, מעורב בפעילות נגד "זליגת קרקעות בירושלים". כך, למשל, סיפר מנצור על מכתב שנשלח מאישה פלסטינית, המתגוררת בסוריה, אל לשכת אבו-מאזן.
"האישה היא בעלת נכסים בירושלים. היא שלחה מכתב למשרד הנשיא ובו כתבה שבן דודה רוצה למכור חלק מהקרקעות ומהנכסים. אני ראיתי את הדיווח אחרי שרפיק חוסייני שלח את המכתב הזה, עם חתימתו, אל הביטחון המסכל, המודיעין הכללי ואל משרד התובע הכללי. הוא ביקש מאיתנו לבדוק את העניין".
מעורבותם של מנגנוני הביטחון הפלסטיניים אינה מקרית. טיפול במכירת קרקעות ליהודים מהווה חלק מסמכויות המנגנונים. למעשה, לא ניתן לבצע היום העברה של נכס נדל"ני בשטחי הרשות הפלסטינית בלי לקבל אישור רשמי ממנגנוני הביטחון.
"עד שנת 2000 תושבי ישראל היו מגיעים לקבל את האישורים למכירת נכסים וקרקעות באוריינט האוס", הסביר מנצור, "לאחר סגירתו, החלו לקבל אישור ממושל ירושלים, ומאחר שיש הרבה זיופי קרקעות, הנוהל הוא שכל מי שרוצה למכור קרקעות צריך לגשת למשרד המשפטים. כל מכירת קרקע או בית ליהודים נחשבת לבגידה מבחינת האוכלוסייה וגם עברה לפי החוק".
שני המנגנונים העיקריים - הביטחון המסכל והמודיעין הכללי - מפעילים מערך של סוכנים ומשת"פים במזרח ירושלים. ההערכה היא שלמודיעין הכללי יש קרוב למאה סוכנים. לביטחון המסכל יש אפילו יותר.
שני המנגנונים אחראים לביצוע מעצרים ולחקירות ראשוניות, גם כאשר מדובר באזרחים ישראלים. מנצור טוען שמי שתכנן את חטיפת סוחר הקרקעות אחמד אל-מצרי היה תייסיר סאלם, אחראי גזרת ירושלים במודיעין הכללי.
הוא מכחיש שהרשות הפלסטינית מענישה או פוגעת בתושבי מזרח ירושלים. "מי שמוכר אדמה ליהודים בלי אישור של מנגנוני הביטחון או של הממשלה צפוי לעונש של שבע שנות מאסר לפי החוק, אבל לא ניתן לשפוט תושב ירושלים, שמוכר אדמה ליהודים, כי הוא לא תחת החוק הפלסטיני".
כדי להוכיח את דבריו, סיפר מנצור על אירוע שבו נכח בשנה שעברה: "יחידת המכס תפסה באחת החנויות ברמאללה משלוח של תמרים מקולקלים". סאלם ג'-ראר, ראש היחידה למלחמה בשחיתות, יצא לבדוק את העניין ומנצור התלווה אליו.

"ראיתי את התמרים, עם תולעים שיוצאות מהן. בעל החנות צחק. הוא אמר שהוא נושא תעודת זהות ירושלמית, לכן אי אפשר לעצור אותו ובאמת זה מה שקרה".
היחידה של מנצור עוסקת לא רק במניעת מכירת קרקעות פלסטיניות, אלא גם בטרפוד הרחבת התנחלויות. אבו-מאזן, למשל, קיבל דיווחים על מאמצים להעביר חלקות אדמה בתוך גבעת זאב וסביבותיה לבעלותה של הרשות הפלסטינית.
במקרה אחר דיווח מנצור על הכנת תיק בנושא האדמות סביב אריאל, "כדי למנוע את הרחבת ההתנחלות וכדי להעביר את הבעלות על אותן אדמות לידי הרשות הפלסטינית".
מאמצים נוספים כוונו לאזור אי-1 בירושלים, בניסיון לטרפד הפקעת קרקעות ובנייה עתידית במקום. "הכנתי תיק על הנושא כדי להיפגש עם השייחים של הכפר עזרייה", המשיך מנצור, "רציתי לבקש מהם ללכת לבית המשפט המחוזי בישראל ולתבוע בעלות על האדמות, כדי שמדינת ישראל תחזיר להן אותן. קיבלתי הנחיה מיו"ר הרשות אבו-מאזן להעביר את התיק להמשך טיפולו של חאתם עבד אל-קאדר".
דרך נוספת למנוע הרחבת התנחלויות היא רכישת אדמות. עבדאללה חאדר, עוזרו של מנצור, סיפר בחקירותיו שהוא ומנצור תכננו לקנות אדמות בירושלים השייכות לכנסייה האנגליקנית, כדי שישמשו למגורי פלסטינים. חאדר העיד כי מנצור טען בפניו שאבו-מאזן שותף לתוכנית הזו, והאינטרס של הרשות הפלסטינית הוא חיזוק ההתיישבות הפלסטינית בירושלים.
מנצור מכחיש את הדברים בתוקף. "אבו-מאזן לא מאמין בהפקעת קרקעות, אלא בפתרון מדיני", אמר לחוקריו. הוא הוסיף שיש החלטה מפורשת של הנשיאות לא לקנות אדמות בירושלים או בסביבותיה ומחזיק בגרסה אחרת בנוגע ליחסים הרגישים עם הכנסייה האנגליקנית.
"עבדאללה חאדר סיפר לי על תוכנית של הכנסייה לבנות יחידות דיור ומרכז מסחרי על קרקע של בית ספר ולקנות קרקע נוספת, כדי לבנות עליה בית ספר. אמרתי לו שזה עניין בינו לבין הכנסייה, אבל זה טוב לבנות בתים כי הערבים בירושלים סובלים ממצוקת דיור".
עם זאת, מסמך נוסף שנמצא ברשותו מלמד על מידת האינטימיות ביחסים בין הרשות לבין הכנסייה האנגליקנית במאבק הקרקעות נגד ישראל. המסמך, שמנצור הכחיש בתוקף את האותנטיות שלו, ממוען אף הוא ישירות אל אבו-מאזן והנושא שלו מוגדר בפשטות: "הכנסייה האנגליקנית".
במסמך מתואר הסכם חשאי בין שני הגורמים, לטרפוד השתלטות ישראלית על קרקעות. "הגענו להסכם עם הכנסייה האנגליקנית על פתיחת תיק אדמות מר אליאס וג'בל אבו-ענים (הר חומה - ע"כ)", נכתב במסמך, "מדובר באדמות של בית לחם, שנותרו בתוך הגדר, וכעת הן חשופות לפעולות הפקעה וזיוף.
"אנו נגיש לוועד של הכנסייה מסמכים עם תאריכים ישנים של האדמות הללו. הכנסייה תוציא צו שמעביר את האדמות הללו לפיקוח של האפוטרופוס על נכסי נפקדים. כמו כן, הכנסייה תטרפד את כל פעולות המכירה שבוצעו דרך בית המשפט הישראלי. האדמות הללו יישארו בפיקוח של הכנסייה עד אשר יימצא פתרון מדיני".
בראיונות לתקשורת אישר בכיר הפת"ח חאתם עבד אל-קאדר, המשמש כיועץ מיוחד לענייני ירושלים, שהרשות הפלסטינית ממשיכה לחקור מכירת קרקעות בירושלים. "יש קשיים בחקירת חלק מהחשודים הירושלים בגלל לחצים של ישראל ומשום שהתביעה מתקשה בהגשת כתבי אישום", אמר עבד אל-קאדר.
עם זאת, הוא אישר שהרשות עצרה בעבר כמה ערבים ישראלים לחקירה שנמשכה כמה ימים. לדבריו, ישראל התערבה והורתה לשחרר אותם. עבד אל-קאדר הוסיף בזמנו שהרשות הפלסטינית תמשיך לפעול בנחרצות נגד מוכרי קרקעות לישראל וציין כי יש להוציא להורג את מי שיורשע בסעיף אישום זה.
ואכן, לפני כמה חודשים נגזר עונש מוות על תושב חברון, שהורשע במכירת קרקעות למתנחלים. עם זאת, מלשכת אבו-מאזן נמסר כי אין כוונה לאשרר את גזר הדין.