חברי כנסת: אפליית שחורים - לא רק בפ"ת
בדיון מיוחד בכנסת נטען כי אפליית בני העדה האתיופית מתרחשת בכל הארץ. ח"כ שלמה מולה: "ראש העיר פ"ת שיקר לכנסת במצח נחושה"

בני העדה האתיופית מפגינים בפתח תקווה. צילום ארכיון: נאור רהב
"קיבלתי מידע שלפיו התופעה חוזרת על עצמה לא רק בפתח תקווה, אלא גם בנתניה, ברחובות ובערים אחרות שבהם קיימים ריכוזים וגטאות של עולים מאתיופיה", הוסיף.
במהלך הדיון ערכו הנוכחים שיחת ועידה עם עו"ד חיים בשארי, חבר מועצת עיריית פתח תקווה מטעם סיעת הליכוד העירונית. "לצערי הרב, למרות כל המאמצים שעשינו עדיין ישנם הבוקר כ-25 תלמידים ממוצא אתיופי שלא נקלטו במוסדות החינוך, ואין להם פתרון", סיפר בשארי.
לדברי בשארי, כמה מהתלמידים שלגביהם התגלעה המחלוקת עם מוסדות החינוך הדתי הפרטיים הם בכלל ילידי הארץ. "הם לא יודעים אמהרית, הם צברים לכל דבר", אמר בשארי, "מתייחסים אליהם כאל עולים חדשים מאתיופיה רק בגלל צבע עורם".
לדבריו, הבעיה נוצרה בעיקר בשל "הורים עם כיפות סרוגות ששולחים את ילדיהם לבתי ספר פרטיים כביכול ושלא רוצים לראות אתיופים בכיתות". לדברי בשארי, בתי ספר הפרטיים בפתח תקווה מקבלים מהמדינה ומהעירייה מימון כמעט מלא. "מה שקורה פה זה ניסיון ליצור גטאות. מישהו מעלה בדעתו שבצבא יהיו פלוגות רק של אתיופים?", שאל.
ח"כ מולה: כשרואים ילד שחור, מקטלגים אותו אוטומטית
ח"כ שלמה מולה (קדימה) השמיע האשמות קשות כלפי עיריית פתח תקווה וכלפי העומד בראשה, יצחק אוחיון. "השערוריה של פתח תקווה מתחילה אצל ראש העיר ובמערכת העירונית עצמה", אמר ח"כ מולה. "אם היו מטפלים בזה לפני כשלוש שנים, היינו חוסכים את הסאגה הזאת. ראש העיר הופיע לפני כמה ימים בוועדת החינוך, סיפר שכל הילדים האתיופים משובצים ושיקר במצח נחושה. הבעיה היא כשלוקחים את כל ילדי העולים גם ילדים שנולדו בארץ, ומתייחסים אליהם כאל מקשה אחת".
ח"כ
דנון: "איך יודעים, לפי השם?".
ח"כ מולה: "לפי הצבע. כשרואים ילד שחור, מקטלגים אותו באופן אוטומטי כילד עולה. הגישה המתנשאת הזאת היא בעייתית מאוד, ואז כשלא פותרים את הבעיה ברמה מערכתית, הבעיות רק מתגברות".
לדברי מולה, בכעשרים בתי ספר בארץ לומדים כמעט אך ורק תלמידים בני העדה האתיופית. "הם רוצים לחנך את ילדיהם לערכים, לציונות ולשירות בצבא, אבל יש פה כזה עיוות. העולים לא רוצים לחיות בגטאות, אבל מחייבים אותם".
יצחק קדמן: הרבנות הראשית פוגעת בילדים

ח"כ שלמה מולה בכנס של תומכי קדימה מהעדה האתיופית. צילום ארכיון: ברקאי וולפסון
"הנושא הוא כלל ארצי ונוגע למספר משרדי ממשלה, ובעיקר לחוסר התאום ביניהם", הוסיף קדמן. "יש חוסר תיאום מוחלט בין הסוכנות היהודית, משרד הקליטה והרשויות המקומיות. מנחיתים תלמידים על יישוב מסוים בלי להכין אותם. איש לא בודק מה קורה. יש בעיות של הסעות וצרות צרורות. יש ילדים שיושבים חודשים בבית בגלל הבעיות האלה".
קדמן הוסיף כי יש בעיה קשה גם עם יחסה של הרבנות הראשית לבני העדה האתיופית. "הגיור נעשה על ידי כללי הרבנות הראשית. קבע מישהו שחלק מתנאי הגיור זה ללכת לבית ספר ממלכתי דתי. בתור אדם דתי, זה לא כתוב בשום מקום בהלכה. אפשר לקבל עול תורה ומצוות גם בבית ספר ממלכתי. הרבנות הראשית מתנגדת לעניין הזה, וכתוצאה מכך הילדים מנותבים לבתי ספר ממלכתיים דתיים ונוצר צוואר בקבוק שאי אפשר לעמוד בו".
בתום הדיון החליטה הוועדה כי היא רואה באפליה על רקע צבע עור "פשע מוסרי שיש להילחם בו", וקראה לגורמי הרווחה לטפל בילדים מפתח תקווה שנדחו על ידי מוסדות החינוך ובבני משפחותיהם.
כמו כן קראו חברי הוועדה למשרד החינוך להפיץ לכל בתי הספר במדינה את הנחיות מנכ"ל משרד החינוך, ובהן הוראות המחייבות בתי ספר לקלוט את בני העדה האתיופית. יו"ר הוועדה, ח"כ דנון, ביקש סליחה מהעדה האתיופית, וטען כי הוא עושה זאת "בשם החברה בישראל".
עדכון אחרון : 2/9/2009 11:57