לומדים ירוק: ביטבתה מכשירים את אנשי הסביבה של העתיד
מערכת סולרית להתפלת מים, הפקת דלק ביולוגי מאצות ושיעור חיסכון באנרגיה. תלמידי מעלה שחרות שחזרו היום ללימודים מגיעים לבית הספר בעקבות השמש. הכלים שהם מקבלים יהפכו אותם לנושאי הגל הירוק

במסגרת שיעורי המדע של חטיבת הביניים הילדים מגיעים ללמוד כיצד המערכות השונות בגן פועלות, החל מהמערכת הפשוטה של דוד שמש לחימום מים ועד במערכת סולרית להתפלת מים שנבנתה על ידי ילדי החטיבה במסגרת תחרות ארצית לבניית מתקני התפלה ירוקים. "במקביל אנחנו מפעילים גם פרויקט מחקרי של ממש על הפקת דלק ביולוגי מאצות שאנו מגדלים במתחם, תלמידי תיכון הבוחרים בכך יכולים לעשות עבודת גמר בתחום האנרגיה הירוקה", סיפר
אבל בנט, שאחראי על לא מעט מהחינוך האקולוגי בבית הספר אינו לוקח קרדיט על היוזמה וההיקף יוצא הדופן של הפעילות הירוקה בבית הספר. זאת מפני שבניגוד לתוכניות לימודים והעשרה מתחום האקולוגיה ברחבי הארץ פה לא מדובר על יוזמה מקומית של מורה או מנהל בעל חזון אלא על חלק מחזון אזורי כולל המדבר על הפיכת אילת וחבל אילות ל"חממה של טכנולוגיות לאנרגיה בת קיימא בארץ ואולי בעולם כולו", כדברי מסמך החזון.
הרעיון פשוט – העולם זקוק לפיתוח נרחב בתחום ייצור חשמל ירוק ואנרגיה מתחדשת ושפע השמש הרוח והשטחים הפתוחים של הערבה מספק את תנאי השטח האידיאליים לפיתוח טכנולוגיות וייצור חשמל סולארי. בצעד ייחודי הוחלט להקים את "מנהלת האנרגיה אילת אילות" גוף שירכז את נושא האנרגיה החלופית באזור. דורית דוידוביץ-בנט, היושבת בראשו של הגוף החדש מסבירה: "כל האסטרטגיה הזו נבעה מהצורך לפתח באזור תחומי סביבה ותעסוקה חדשים כיוון שהערבה הייתה מוגבלת לחקלאות ותיירות ויש עניין להגדיל את תחומי העיסוק של התושבים ולמשוך אוכלוסיה חזקה לאזור". על פי תפיסת הפרויקט חיזוק איכותי של האוכלוסייה המקומית לא יוכל להתקיים במידה ולא מייצרים באזור חיים יצרניים ברמות ידע וטכנולוגיה גבוהים יחד עם שמירה על משאבי הסביבה – מה שמכונה פיתוח בר קיימא.

"אי אפשר להוביל שום שינוי בלי שהאוכלוסייה והילדים ידברו את השפה של התחום ויבינו את המהות של השינוי, לכן החינוך הוא חלק משמעותי מאוד מהפרויקט", מסבירה דוידוביץ-בנט את הקשר ההדוק של האסטרטגיה שלה למערכת החינוך. "לכן החלטנו לבנות פיילוט למערכת החינוך, הכנו מפת מושגים שעל פי תפיסתנו צריכים להיות מוכרים לכל תלמיד שמסיים את חוק לימודיו במערכת החינוך שלנו, בנינו תכנית לימודים מגן ועד י"ב ופיתחנו צוות מורים שעבר השתלמויות בנושא".
השנה ילמדו על פי התכנית עשר כיתות ברחבי אילת וארבע כיתות בבית הספר האזורי מעלה שחרות. התוכנית שתופעל על ידי מחנכי הכיתות והמורים למדעים שעברו את ההשתלמויות הרלוונטיות מלווה במערכת הערכה שתאפשר בסיום השנה להסיק מסקנות ולכתוב את התוכנית הסופית.
התוכנית החדשה כוללת לא רק פיתוח ההבנה והעלאת המודעות בנושאי אנרגיה אלא גם שינוי פיזי בהרגלי צריכת החשמל במוסדות החינוך, תוך הבנת תהלכי הייצור ותרומתה של האנרגיה המתחדשת לפתוח המבוקר של כדור הארץ. בהתאם לכך הושק בשנה שעברה ניסוי במערכת לחיסון אנרגיה בבית הספר האזורי במעלה שחרות.
לדברי דן בר משיח, מנכ"ל חברת אסקו, מערכת המיזוג של בית הספר סבלה מבעיות של תפוקת קור לאזורים המרוחקים של המבנה, למדנו את משטר ההפעלה וגילינו שבחודשי הקיץ יש מעט מאוד פעילות ברוב חלקי בית הספר בעוד שחדרי ההנהלה פעילים לאורך היום. "מערכת המיזוג המרכזית של בית הספר יצרה מצב שגם כשרק חדרים ספורים פעילים יש צורך להפעיל את כל המערכת לכן התקנו מזגנים מפוצלים בנקודות המרוחקות מה שמונע בזבוז אנרגיה נרחב וגם מקל על המשתמש מבחינת נוחות השימוש", אמר בר משיח.
חלק גדול ממערכת החיסכון באנרגיה מבוסס על התקנת מערכות כיבוי אוטומטיות המנתקות את מערכות המיזוג והתאורה כאשר גלאי התנועה לא קולטים תנועה בחלל החדר, בנוסף מותקנות מערכות המודדות את צריכת החשמל באזורים השונים בבית הספר באופן רציף מה שמספק אינפורמציה מפורטת ומהימנה לבנט צריכת החשמל. בר משיח רואה גם פוטנציאל חינוכי בפרויקט, "הנתונים של מדידת החשמל מתקבלים באמצעות קוד באינטרנט במטרה שמנהל הפרויקט יקבל אינפורמציה באופן שוטף, את הנתונים הללו ניתן להראות לתלמידים ולבחון יחד איתם את החיסכון, האלמנט החינוכי חזק מאוד ברמה הזו".
"יש פה רווח לכל הצדדים, גם לנו גם ליזמים כמו חברת אסקו וגם ברמה הלאומית וכמובן האקולוגית", טוען אמנון שמעוני, מנכ"ל החברה הכלכלית של אילת וחבל אילות. אך דווקא עידו קלאי, האחראי על הפעלת הפרויקט מטעם בית הספר, אינו מסכים, "היה לי מפגש בנושא עם המורים ומבחינה מסוימת קצת התאכזבתי כי מורים התרגלו שיש משהו שמכבה את האור והמיזוג אחריהם והם לא חייבים להקפיד. כי יש אוטומט שעושה את זה בשבילם אז הם יכולים ללכת ולהשאיר הכול עובד. רואים את זה במיוחד עכשיו כשניתקנו את המערכת לתקופה קצרה והאור נשאר דולק. מבחינת החינוך לחיסכון נכשלנו המערכת הזו אמנם יכולה לגרום לחיסכון באנרגיה אבל היא לא מועילה לחינוך".