ביקורת חריפה בענף הפרסום על מכרז הייעוץ של חברת החשמל
גורמים בענף טוענים כי כללי המכרז יוצרים תנאים אידיאליים עבור משרדו של אייל ארד, אשר ייעץ לחברה בשנים האחרונות, ללא מכרז מסודר. מחברת החשמל נמסר: "כל טענה כזו או אחרת מצוצה מהאצבע"

המועד האחרון להגשת הצעות למכרז הוא מחר (ג'), ה-25 באוגוסט. ל-nrg מעריב נודע, כי עד כה ניגשו למכרז חמישה משרדי יחסי ציבור - רימון-כהן-שינקמן, יוניק, ארד תקשורת, חברת GCS, פליישר תקשורת ו-SPR תקשורת של שלמה פרץ. עוד נודע, כי משרדו של רני רהב עדיין מתלבט האם לגשת למכרז, לעומת משרדים ששקלו ולבסוף החליטו שלא לגשת, כאלו הם שרף-תקשורת וגיתם.
אחד הסעיפים שמעורר את חמתם של חלק מהמשרדים בענף הוא הסעיף, הדורש מספרי ת.ז של עובדי המשרד השכירים, וכן מספרי טלפון שלהם ופרטים נוספים. "ממתי מבקשים פרטים כאלה? מדובר בכניסה לפרטיות של העובדים, ואנו לא מוכנים לדרישה הזאת", טוען בכיר באחד המשרדים, שלא ניגשו למכרז.
בכיר במשרד אחר טוען, כי הדרישה ל-10 עובדים לפחות במשרד, כאשר לכל אחד מהם לפחות שלוש שנות ניסיון, היא מוגזמת. "הסעיף הזה מעורר התמרמרות גדולה מאד", טוען הבכיר. "זה נכון שחברת החשמל היא חברה גדולה שהטיפול בה מורכב, והגיוני שיחפשו משרד גדול שיעבוד איתם, אבל בתחום היח"צ יש דינמיות רבה, לא מעט יח"צנים עוברים לכתיבה וחוזרים לתחום מאוחר יותר בחייהם, ועל כן זהו סעיף בעייתי".
המכרז של חברת החשמל מגיע לאחר שש שנים בהן אייל ארד, מבעלי ארד תקשורת, טיפל בנושא הייעוץ התקשורתי לחברה. בדירקטוריון חברת החשמל נמתחה ביקורת על כך שבמשך כל אותן שנים, לא פורסם מעולם מכרז בנושא וההנהלה קיבלה הוראה לצאת למכרז.
יצוין, כי במקביל לארד תקשורת, העניק בשנה האחרונה עמירם פליישר ("פליישר תקשורת") שירותי ייעוץ פיננסי לחברה, וההתקשרות עמו תקפה עד לסוף השנה הנוכחית. אחת הטענות שעלו בקרב הבכירים עמם שוחחנו, מתייחסת לטענה כי
"המכרז מיועד להשאיר את אייל ארד, מבעלי ארד תקשורת, שאגב עושה עבודה טובה מאד", טוען אחד הבכירים. אחר מחזק את הדברים, ומוסיף כי "חלק מהמשרדים ויתרו על הגשת מועמדות, בגלל המחשבה שמדובר במשחק מכור". בכיר שלישי טוען, כי "סביר להניח שמה שהיה הוא שיהיה, ושארד יזכה בתקציב. המשרד עובד לא מעט שנים עם החברה, וטיפל בלא מעט משברים שעברה. המכרז הזה נראה מכרז למראית עין בלבד".

אותו בכיר מתייחס גם לחסרונות אחרים, לדבריו, בטיפול בלקוח כחברת החשמל. "החברה לא מעניקה שם יתרון בהתמודדות בתיקים גדולים במשק למשרד שמטפל בה – לא חיבור לחברת אחזקות ולא יכולת השפעה ממשית, כי החברה נמצאת במצב משברי מתקדם, והיכולת להשפיע היא בשוליים", הוא טוען. "מדובר בהרבה אוויר חם שעושים סביב המכרז הזה, רק כי מדובר בחברה מאד מורכבת ובעייתית. בפועל, המכרז לא אמור לעניין משרדים גדולים ועוצמתיים".
מוטי שרף, מבעלי שרף תקשורת, מאשר כי לא ניגש למכרז. "לאחר שהערכתי את הזמן הנדרש לטיפול בחברת החשמל, ולאחר בדיקות הנוגעות לשכר הטרחה שחברת החשמל תאפשר, הבנתי כי מבחינה עסקית אין כאן כדאיות כלכלית", טוען שרף. "זו הסיבה העיקרית שבגינה החלטתי להפנות משאבים ללקוחות קיימים, ולתיקים יותר כלכליים". דווקא מבחינת סעיפי המכרז, שרף סבור כי מדובר במכרז הוגן. "ערכתי בדיקות מקדימות בקשר למכרז, שכללו מספר שיחות עם דירקטורים, עם דובר חברת החשמל ועם עורכי-דין, שבדקו את תנאי המכרז, ומצאתי שמדובר במכרז נקי".
זה המקום להזכיר כי המכרזים של חברת החשמל עוררו לא אחת הדים בענף. בעבר היה זה המכרז לתקציב הפרסום של החברה, שגרר ביקורות על כך שהוא נשען ברובו על אלמנטים כספיים, ולא בחן לכאורה בצורה מקיפה יכולות מקצועיות כוללות. גם אז משרדים רבים החליטו שלא לגשת למכרז, ולאחר שפרסום מקאן אריקסון זכה בתקציב בתחילת 2008, ערער זרמון-גולדמן על ההחלטה בבית המשפט, בטענה כי הצעתו היתה הזולה ביותר.
לבסוף חברת החשמל הפכה את התוצאה לטובת זרמון, אך היחסים בין שני הצדדים עלו במהרה על שרטון, וכעבור שנה בלבד פרסמה החברה מכרז חדש, שמראש איפשר רק לקבוצות הפרסום הגדולות ביותר להתמודד. גם מכרז זה עורר ביקורות בענף, בטענה העיקרית שאינו כלכלי, ומשרדים רבים שיכלו לגשת העדיפו לוותר. משרד אדלר-חומסקי אף הגדיל לעשות, כאשר לאות מחאה שלשל מעטפה ריקה לתיבת המכרזים.
מחברת החשמל נמסר בתגובה לטענות: "מדובר במכרז הכי מקצועי ונקי שהיה אי פעם בתחום. הוא לא תפור לאף אחד, והדבר היחיד שנלקח בחשבון הוא הצרכים של חברת החשמל, שמופיעים בתנאי המכרז. זהו מכרז ששווה לכולם, בתנאי שעומדים בתנאי הסף. כל טענה כזו או אחרת מצוצה מהאצבע".