מבצע פרפר: פרויקט ספירת הפרפרים יוצא לדרך
עם היעלמות השטחים הטבעיים יחד עם שינויי האקלים - הפרפרים הרגישים לשינויים הם הראשונים להיפגע. 14 מהם הוגדרו כמינים מוגנים. יוזמה חדשה תנסה ללמוד את היקף התופעה והשפעותיה

לא בכדי חתם באפריל האחרון השר היוצא להגנת הסביבה, גדעון עזרא, על תקנה, ראשונה מסוגה בישראל, למתן הגנה על 14 מינים נדירים של פרפרים, מקרב 140 המצויים כאן. בידי מדעני החרקים העוסקים הצטברו נתונים לפיהם, אחד מה-14, פרפר ושמו לבנין המרואה, כבר נעלם כליל מן הארץ ונעשים מאמצים גדולים להשיבו.
נוכח הצורך לקבל אומדן למצב הטבע, החלה באפריל השנה, אגודת חובבי הפרפרים בפרויקט ניטור ארוך טווח עלפני כל הארץ ומעין ספירת מלאי של אוכלוסיית הפרפרים בישראל. נשיא אגודת חובבי הפרפרים הוא מחבר מגדיר הפרפרים הישראלי דובי בנימיני ויחד איתו מובילים את התוכנית ד"ר גיא פאר (כיום בפוסט-דוקטורט במכון למחקר סביבתי באוניברסיטת לייפציג) וד"ר רחלי שוורץ-צחור.
בשבוע שעבר, בכנס מדענים בלייפציג שיתף ד"ר פאר את עמיתיו בניסיון שהצטבר בנושא מחקרי וסביבתי זה. לדבריו, ידע נרחב על מצב הטבע מתקבל מתוכניות הניטור במיוחד בבריטניה, הולנד וגרמניה. וכיום תוכניות דומות מאפשרות למדעני החרקים לחלוק מידע בין 13 מדינות, לרבות סין ואוסטרליה.
"לתוכנית הניטור של אוכלוסיית הפרפרים בישראל יש חשיבות רבה משום שהפרפרים הם 'ביו-אינדיקטורים', סמנים סביבתיים, והראשונים מקרב היצורים החיים להגיב לכל שינוי, אפילו הקל ביותר המתחולל בסביבה, במצב הצמחייה, בוודאי לשינויי אקלים", סיפר ד"ר פאר בראיון טלפוני מיוחד ל-nrgמעריב. "באנגליה למשל, עקב ההתחממות הגלובלית, הם עלו יותר צפונה ובארצות הברית, שינויי האקלים גרמו להכחדה ניכרת של אוכלוסיות הפרפרים הדרומיות".
14 מיני הפרפרים שהוכרזו כמוגנים בידי המדינה – מהלך מקביל לזה שנעשה לגבי פרחים וצמחי בר – נושאים, כפי שזה קורה תמיד עם פרפרים, שמות ייחודיים, אפילו קצת מוזרים, למי שאינו מעורה בתחום: זנב סנונית המכבים, הספרית החמשן, הספרית ערבתית, כחליל הבקיה, כחליל הגליל, כחליל הקדד, כחליל הקרקש, כחליל קליאופטרה, כתום כנף הדופרית, לבנין המרואה, נימפית הברוניקה, נימפית פרסית, נימפית הקוציץ ונימפית צפונית.

מין
חוקרי הפרפרים מדגישים כי תוכנית הניטור הישראלית מעניינת כיום את מדעני החרקים בעולם משום שישראל היא מדינה על גבול מדבר כך שכאן אפשר ללמוד הרבה מאד על תהליכי הגירה של מיני בעלי-חיים מכל הסוגים, שנגרמים בהשפעת שינויים הפכפכים שמתחוללים, או יתחוללו, בתבניות מזג האוויר והאקלים.

בישראל סומנו מאז אפריל השנה 14 מסלולים, באורכים של מ-300 מטר ועד קילומטר. המתנדבים מתבקשים לצאת למסלול פעם בשבועיים, באופן שגרתי, כלומר לשהות של לא יותר מ- 45-30 דקות בלבד. הם מקבלים לפני כן תדרוך מקצועי ונעזרים ב"מגדיר הפרפרים הישראלי", ברשת-פרפרים ובמצלמה. "יש לנו כרגע מחסור בכוח אדם ואנחנו גם מחפשים מתאם-מרכז לפרויקט", ציין ד"ר פאר.
◄ להתנדבות ניתו ליצור קשר בכתובת דוא"ל זו