ארגון זכויות אדם: צה"ל הרג אזרחים שהניפו דגל לבן
ארגון Human Rights Watch טוען בדוח חדש שפרסם כי במבצע "עופרת יצוקה" ברצועת עזה הרגו חיילי צה"ל 11 אזרחים שהניפו דגלים לבנים. בארגון קוראים לצה"ל לחקור את המקרים. "מי שמבצע התקפות על אזרחים – ביצע פשעי מלחמה", הדגישו

לטענת הארגון, הדוח מבוסס על חקירות שערכו אנשיו בשטח באשר לשבע תקריות ברצועה. החקירות, לדברי הארגון, כללו בחינה של ראיות בליסטיות שנמצאו בזירה, מסמכים רפואיים של הקורבנות וראיונות מפורטים עם עדי ראייה רבים. עוד טוענים בארגון, צה"ל דחה בקשות חוזרות ונשנות להיפגש עם נציגיו ולדון במקרים אלה, ואף לא השיב לשאלות שהגישו לו בכתב.
"הצבא נוקט אמצעים כדי להימנע מהתמודדות עם ראיות המצביעות על כך שחייליו הרגו אזרחים שנופפו בדגלים לבנים באיזורים שהוא שלט בהם ושלא נמצאו בהם לוחמים פלסטינים", אמר ג'ו סטורק, סגן מנהל חטיבת המזרח התיכון ב-Human Rights Watch. "בנוגע למקרים אלה, צריך לקיים חקירות יסודיות ועצמאיות".
בארגון מציינים כי על פי דיני המלחמה, אנשים המבצעים התקפות מכוונות על אזרחים או מורים על ביצוע התקפות כאלה, אחראים על ביצוע פשעי מלחמה.
הדוח הוא השישי בסדרה של דוחות שפרסם ארגון Human Rights Watch, ובהם טענות על הפרות שביצעו ישראל וארגונים פלסטיניים חמושים מאז החל מבצע עופרת יצוקה ב-27 בדצמבר 2008.
בארגון ביקשו להדגיש כי הם חוקרים גם את הטענות של ישראל על פשעי מלחמה של חמאס. בדוח ציין הארגון כי בדוח שפרסם ב-6 באוגוסט תיעד את התקפות הרקטות הבלתי חוקיות של חמאס וארגונים חמושים אחרים על איזורים מיושבים ישראל.
דובר צה"ל מסר בתגובה: "הדוח מבוסס על עדויות של מספר אזרחים פלסטינים, אשר מהימנותם לא הוכחה. זאת ועוד, הארגון לא טרח להעביר את הדוח לצה"ל טרם פרסומו באמצעי התקשורת, על מנת לקבל התייחסות מקיפה וזמן שיאפשר בדיקה לעומק".
עוד מסר צה"ל בתגובתו: "כוחות צה"ל מונחים לכבד את מי שמניף דגל לבן כסימן כניעה או אי מעורבות בלחימה, ולהימנע מלפגוע בהם. מציאות הלחימה ברצועת עזה הייתה מורכבת במיוחד, לאור אינטנסיביות הלחימה והשימוש שעשה חמאס בתושבי הרצועה כבמגן אנושי, תוך ניצול ציני של מחויבות ישראל להימנע ככל האפשר מפגיעה באזרחים
"באופן מצער, פעילי ארגון הטרור חמאס עושים שימוש ציני בחובה זו של צה"ל, ומניפים דגל לבן ככסות לביצוע פעולות לחימה ועל מנת לזכות בחסינות מפני תקיפה. אנשים המניפים דגל לבן באופן כזה, פועלים באופן בלתי חוקי, אינם נהנים מהגנה מפני תקיפה ואף גורמים סיכון של ממש לאוכלוסייה האזרחית שסביבה.
"מטבע הדברים, הנפת דגל לבן אינה מעניקה חסינות אוטומטית, ובמקרים בהם מתעורר חשד כי אדם המניף דגל לבן פועל באופן המסכן את כוחותינו, רשאים הכוחות לנקוט בצעדים הדרושים לבירור החשד ולהסרת האיום, בהתאם להוראות הפתיחה באש הרלוונטיות".