ועידת הפת"ח מציגה: צעירי פלסטין

האם "הדור הצעיר" שנבחר להנהגת הפת"ח הוא שיביא למפנה המיוחל ביחסים עם ישראל ועם חמאס? רעייתו של מרואן ברגותי אופטימית

עמית כהן | 13/8/2009 7:50 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בתחילת השבוע, יממה לפני פתיחת הקלפיות, נרשמה עצבנות רבה בקרב תומכיו של מרואן ברגותי. ועידת הפת"ח בבית לחם רחשה עסקנים: דילים נסגרו במלונות, במסעדות, באולם הוועידה. אנשי ברגותי, שסמכו על התדמית שלו כמנהיג פופולרי, חששו שברגע האחרון הם יגלו שהם לבד. "אי אפשר להכחיש שהיה חשש. היינו במתח", מודה אחד ממקורביו של ברגותי, "היו דיבורים על קנוניות וסגירת חשבונות".

אבו-מאזן בוועידת הפת''ח בבית לחם
אבו-מאזן בוועידת הפת''ח בבית לחם צילום: אי-פי
החשש הזה ליווה גם מועמדים נוספים, כמו מוחמד דחלאן ונציגים נוספים של דור הביניים בשלטון הפלסטיני. התחושה הייתה שוותיקי הפת"ח, שועלים פוליטיים משופשפים, מכינים מארב ליריביהם הצעירים והמנוסים פחות. אך עם היוודע תוצאות האמת, התברר כי הפחדים היו מופרזים: אלה שמכונים "הדור הצעיר" זכו בניצחון כמעט גורף. בראשם עמד ברגותי המרצה עונש מאסר בכלא הישראלי, שלמרות ריחוקו הפיזי הצליח להגיע למקום השלישי.

"מרואן הוא היחיד שלא עשה בריתות או סגר דילים", אומרת אשתו פדווה, "הוא לא דיבר עם אף אחד. למרות זאת, כל הצירים בוועידה התקבצו סביב מרואן והפגינו בו תמיכה. מובן שזה לא מפתיע. זה דבר טבעי, כי מרואן הוא דמות פופולרית ומקובלת, לא רק בתוך הפת"ח, אלא בקרב כל העם הפלסטיני".

"מרואן נתפס כמנהיג פלסטיני לאומי, שעומד בצמרת הפירמידה ומקבץ סביבו תמיכה מכל הגורמים. הוא עצמו הביע שביעות רצון מקיום הוועדה, מעריכת בחירות דמוקרטיות עם שקיפות מלאה".
ישראל צריכה להבין את המסר שנשלח מהוועידה

ברגותי נבחר לוועד המרכזי של הפת"ח, גוף ההנהגה הבכיר של התנועה, בזמן שהאישה פדווה מתמודדת למועצה המהפכנית, גוף ההנהגה השני בחשיבותו. "מרואן גאה באנשים שהביעו בו תמיכה", היא אומרת, "הוא מקבל את התוצאות ומרוצה מהן. הוועד המרכזי החדש הוא מצוין, ומייצג בתוכו את כל הדורות".

כעת מקווים מקורביו של ברגותי כי תוצאות הבחירות יביאו לשחרורו של האיש, שמרצה חמישה מאסרי עולם בגין מעורבותו בפיגועי

טרור קטלניים. "גם את יאסר ערפאת כינו טרוריסט ופושע", אומרת פדווה, "אבל כשהלכו לאוסלו, הוא היחיד שהיה יכול לחתום על ההסכם. עכשיו ישראל צריכה להבין את המסר שנשלח אליה מוועידת הפת"ח".

"אתם צריכים לקרוא את תוצאות הבחירות. אם ישראל רוצה ומאמינה שצריך ללכת לפתרון מדיני צודק, הרי שאפשר לעשות אותו רק עם מנהיגים חזקים כמו מרואן. החזקים והפופולרים הם היחידים שיכולים לשכנע את העם הפלסטיני".

צעירים בני 50

הוועד המרכזי החדש ימנה 22 חברים, כולל אבו-מאזן. 18 מהם נבחרו השבוע. עד עתה היה הוועד שם נרדף להנהגה זקנה, מנותקת מהשטח, מסואבת. בפת"ח מקווים שהוועד החדש יהיה טוב יותר. רק שישה מתוך 18 הנבחרים היו חברים בוועד הקודם, בעת ש-12 נבחרו בפעם הראשונה.

מרוואן ברגותי בבית המשפט.
מרוואן ברגותי בבית המשפט. צילום ארכיון: רויטרס
השמות החדשים מסמלים, יותר מכל, את "הנהגת הפנים", כלומר - אנשי הרשות הפלסטינית שמתגוררים בשטחים. לא עוד מנהיגים שמתגוררים בתוניס או באלג'יריה ומכתיבים משם מדיניות.

עם זאת, צריך לזכור ש"הצעירים" אינם בהכרח פרצופים חדשים אלא דמויות מוכרות - לא רק לפלסטינים, אלא גם לציבור הישראלי-שהיו מעורבות בעיצוב מדיניות לפרטי פרטים. מוחמד דחלאן, ג'יבריל רג' וב ותאופיק טיראווי, למשל, עמדו בראש מנגנוני הביטחון החשובים ביותר ומילאו תפקידי שרים ברשות הפלסטינית. חוסיין אל-שייח' מנהל גם עתה את התיאום האזרחי מול ישראל, וסעיב עריקאת מעורב במשא ומתן עם ישראל, מראשיתו עד סופו.

בכל הקשור לעיניים ישראליות, האנשים האלה לא צפויים להביא לשינוי משמעותי - לטוב ולרע. אי אפשר לצפות לפשרות גדולות יותר, אך גם לא להקצנה משמעותית.

לארגן את המפלגה ולהיערך לבחירות

"הבחירות הציבו בראש הפת"ח שמות חדשים לצד אנשים עם ניסיון", אומר נביל שעת', שנבחר אף הוא, "גם אלה שמכונים'הדור הצעיר' בגילאי 40-50, והיו בתפקידי מפתח ברשות הפלסטינית. יש לנו מגוון של שמות עם ניסיון רב בביטחון, במדיניות, במשא ומתן ובכלכלה. אני מרוצה מאוד, כי הבחירות התנהלו בצורה דמוקרטית. התוצאות היו חיוביות מאוד. כל הגורמים בתנועה זוכים לייצוג".

מוחמד דחלאן
מוחמד דחלאן צילום ארכיון: אי-פי
עם זאת, בצמרת הפת"ח בכל זאת ניתן למצוא מאוכזבים, ובראשם - אבו-עלא. מקורביו של אבו עלא, שכיהן בשורה ארוכה של תפקידים בכירים וביניהם ראש הממשלה וראש צוות המשא ומתן, מסרו לעיתון "אל-קודס אל-ערבי" כי הוא הוכה בתדהמה וכי הוא שוקל את פרישתו מהחיים הפוליטיים. הם העריכו כי הסיבה לכישלונו בבחירות היא היריבות עם דחלאן שחתר תחתיו.

אך הגיוון הזה, שעליו מדבר שעת', מביא גם לדעות סותרות בקרב ההנהגה החדשה. מרבית הנבחרים החדשים מסכימים שהמשימה הראשונה במעלה כעת היא שיקום הפת"ח, לקראת קיום בחירות כלליות. "אנחנו חייבים לבנות מחדש את הפת"ח ולאחד את האנשים", אומר שעת', "אנחנו צריכים לארגן את המבנה המפלגתי שלנו ולהיערך לקראת בחירות לנשיאות ולפרלמנט. הבחירות האלה חייבות להתקיים תוך שישה שבעה חודשים".

גם המשא ומתן עם ישראל לא צפוי לעורר מחלוקות גדולות בקרב ההנהגה החדשה. בניגוד להצהרות המתלהמות טרם הוועידה, נראה שהפת"ח לא צפוי לחזור ולבצע פיגועים. חלק ניכר מההנהגה הביע התנגדות נחרצת לכך בעבר. "המאבק המזוין הוא נקודה היסטורית חשובה שהביאה אותנו עד לכאן", אומר שעת', ומקפיד לא לוותר רשמית על המונח, "הברירה הזו עדיין מוקנית לנו על פי החוק הבינלאומי.

בלי צו פיוס

למרות זאת, הדרך שלנו היא תהליך השלום". שעת' מבהיר שהפת"ח יחדש את המשא ומתן רק בתנאים המוכרים: הפסקת הבנייה בהתנחלויות והכרה ישראלית בפתרון של שתי מדינות.

נביל שעת'
נביל שעת' צילום ארכיון: אי-פי
הנקודה שצפויה לעורר את המחלוקת הגדולה ביותר בקרב חברי הוועד המרכזי היא היחסים עם החמאס ועתידה של עזה. ברמת ההצהרה, הפת"ח הכריז שעזה חייבת לחזור לשליטת הרשות הפלסטינית כדי לשים קץ לפילוג הפנימי.

כיצד לעשות זאת? כאן חלוקות הדעות. "נחזיר את עזה רק באמצעות דיאלוג", אומר שעת', "אנחנו לא רוצים מלחמה עם ישראל ולא עם החמאס. אנחנו רוצים לסיים את הפילוג ולא להעמיק אותו".

עם זאת, גורמים רבים בפת"ח מקווים למדיניות אגרסיבית יותר כלפי חמאס. העיניים נשואות בעיקר אל דחלאן וטיראווי, שהתבטאו ואף פעלו בעבר בנחרצות כנגד חמאס. דחלאן עצמו הצהיר לאחר בחירתו כי "הגדרת היחסים עם החמאס היא המשימה החשובה ביותר כרגע".

"דחלאן לא מתכוון למשא ומתן", אומר גורם ביטחוני פלסטיני, "הפת"ח החליט שהדיבורים נגמרו. הכוונה היא לפעילות ביטחונית נגדם. כדי שזה יקרה, צריכה להתקבל החלטה פוליטית".

חמאס: הנבחרים החדשים - משת"פים

"מאבק בחמאס וסיום העניין של עזה יעמדו בראש סדר העדיפויות של הוועד המרכזי החדש", אומר פעיל פת"ח בכיר מהגדה, "בעזה יש מיליון וחצי פלסטינים. לא ייתכן שרבים כל כך מבני עמנו יוחזקו כבני ערובה בידי משטר פאשיסטי. הדרך לסיום המשבר הזה נמצאת כרגע בידי הנהגת החמאס: הם יחליטו האם זה יסתיים בדיאלוג או על ידי הכרעה צבאית. העמדה הזו מאחדת את כל חברי הפת"ח, שבחרו בהנהגה החדשה".

פעילי חמאס נוסעים ברצועת עזה.
פעילי חמאס נוסעים ברצועת עזה. צילום: אי-פי
על רקע זה ניתן להבין מדוע החמאס בוחן בעצבנות את יריביו החדשים, ובראשם דחלאן וטיראווי. "רוב אלו שזכו בבחירות היו מראשי מנגנוני הביטחון, כלומר משתפי פעולה עם ישראל", אומר איסמעאיל אשקר,חבר פרלמנט מטעם החמאס.

"אלו שנבחרו הם חסידי הפשרה הפוליטית, הנורמליזציה והתיאום הביטחוני עם ישראל. הם לא מקובלים על העם הפלסטיני כלל. עם הנהגה כזו לא ניתן להגיע לפיוס. בחירתם לא תוביל לשותפות פוליטית אמיתית בזירה הפלסטינית".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים