14 תלונות פלסטינים הועברו לחקירת מצ"ח
מאה תלונות הוגשו בחודשים האחרונים על צה"ל ב"עופרת יצוקה". אלוף פיקוד הדרום ומפקד חיה"א נדרשו להסביר את 86 התלונות שלא ייחקרו

עצורים פלסטינים. צילום ארכיון: אי-אפ-פי
לפי קצין בכיר בצה"ל, בניגוד לעדויות החיילים בדוח של "שוברים שתיקה", כוללות חלק מהפניות נתונים מדויקים על מיקומים ועל פעילויות של חיילי צה"ל שיאפשרו חקירה.
החומרים הוצגו בפני הפרקליט הצבאי הראשי, תת-אלוף אביחי מנדבליט. לאחר בחינה מעמיקה הוא הורה למשטרה הצבאית לפתוח בחקירה מיידית בארבעה עשר מקרים שבהם קיים חשד סביר לעבירות פליליות שעשו חיילי צה"ל נגד האוכלוסייה הפלסטינית במהלך המבצע.
איסור מוחלט על השימוש ב"נוהל שכן"
המתלוננים טוענים כי חיילי צה"ל ביצעו "נוהל שכן", המנוגד לחוק ונפסל לשימוש על ידי בג"ץ. כמו כן הם מדווחים על ביזה שביצעו חיילי צה"ל ועל מעשי אלימות. 86 הפניות אשר לא הסתיימו בחקירה הועברו לטיפולם של אלוף פיקוד דרום, יואב גלנט, ומפקד חיל האוויר, האלוף עידו נחושתן, שהונחו להשיב עליהן בתשובות מנומקות. בעקבות העברת החומרים הורו גלנט ונחושתן לפתוח בסדרת תחקירים כדי לברר מה אירע באותם אירועים.
"אני מצפה לתשובה תוך זמן סביר", טען קצין בכיר, שנשאל האם מתן התשובות מפיקוד דרום וחיל האוויר הוגבל בזמן. הוא הוסיף כי שימוש ב"נוהל שכן" אסור איסור מוחלט. עם זאת, הוא הסביר כי בדיעבד קיימת הקלה במקרים שבהם אמא מבקשת להיכנס לבית ובו יש מחבלים, במטרה להוציא את ילדיה.
הטיפול המשפטי בתחקירים הגדולים שביצע צה"ל על מבצע "עופרת יצוקה" יועברו בקרוב לבחינת היועץ המשפטי לממשלה.