גורם ביטחוני: אפשר גם בלי סיוע אמריקאי

אחרי שבוושינגטון לא שללו על הסף אפשרות להפסקת הסיוע הביטחוני, בישראל נערכים בהתאם. הפתרון: מכירות נשק חובקות עולם

אמיר בוחבוט | 23/7/2009 9:20 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
על רקע המתיחות הגוברת בין ישראל וארצות הברית, והרמזים ששיגרו בכירים בממשל האמריקאי לאפשרות של הטלת סנקציות כלכליות על ישראל, החלו במערכת הביטחון להיערך לאפשרות שהסיוע האמריקאי ייעצר.

דובר מחלקת המדינה בבית הלבן, רוברט ווד, נשאל שלשום במסיבת עיתונאים האם בכוונת הנשיא ברק אובמה להפעיל סנקציות כלכליות על ממשלת ישראל כדי לקדם את סוגיית ההתנחלויות. תשובתו הייתה: "מוקדם לדבר על כך". דברים אלו הצטרפו לאמירות של פקידי ממשל בחודשים האחרונים, שעוררו בקרב בכיר מערכת הביטחון את התחושה כי פגיעה בסיוע הביטחוני לישראל היא אפשרית.

בדיון שערכו במערכת הביטחון בשבוע האחרון העלו הצדדים את השאלה כיצד תתמודד ישראל ללא הסיוע הביטחוני האמריקאי, שנאמד ב-2.8 מיליארד דולר בשנה, ומחייב את ישראל לרכוש אמצעי לחימה רק מארצות הברית. במהלך הדיון הכריז גורם בכיר בצה"ל: "ישראל יכולה להסתדר ללא הסיוע האמריקאי".

הגורם הוסיף כי הסיוע הביטחוני של ארצות הברית אמנם תורם רבות, אך אין לשכוח שבין היתר הוא נועד גם להניע את הכלכלה האמריקאית. באותו דיון הועלו חלופות לסיוע הביטחוני של ארצות הברית, ובהן עסקאות נשק שירדו מהשולחן בשנים האחרונות ויכולות היו להכניס לקופת המדינה כסף רב יותר מאשר הסיוע הביטחוני של ארצות הברית.

"שותפות האינטרסים בין ישראל לארצות הברית מחזיקה את הקשר והערבות ההדדית באופן הדוק מאד", אמר גורם ביטחוני בכיר. "קיצוץ בסיוע הביטחוני אמנם יהיה מכה בטווח הקצר, אך בטווח הארוך נוכל להרחיב את ההכנסות משיתופי פעולה ומכירות חובקות עולם, שכרגע לא עומדות על הפרק בגללם. כיום האמריקאים מתעקשים שעסקאות המערבות טכנולוגיות שפותחו במשותף איתם ושמכירתן פוגעות באינטרסים שלהם יעברו דרכם".
* "אסור להתעלם"

אותו גורם ביטחוני הבהיר כי עומדות בפני המערכת אפשרויות נוספות. "קיבלנו הצעה מאוד מפתה לפתח מטוס לא מאויש יחד עם הצרפתים, בהשקעה לא מבוטלת של כסף, אבל זה ירד מהפרק בגלל החלטה אמריקאית", הוא טען. "גם הרוסים רמזו לכך, וזה לא עומד על הפרק. כך היה גם לגבי מכרז הודי שביקש להשביח מטוסים, והאמריקאים העבירו מסר לרדת ממנו".
לאחרונה החלו מערכות היחסים עם רוסיה וסין להתחמם,

כהחלטה מדינית אסטרטגית, ובמערכת הביטחון מתגאים כי יחסי רוסיה?ישראל המחודשים הביאו להבשלת עסקת המל"טים לצבא הרוסי. "האמריקאים מבינים שסנקציות כלכליות על מערכת הביטחון בעידן שבו התעשיות הביטחוניות של ישראל מובילות תחומים רבים, לא יהיו הצעד הכי אפקטיבי", סיכם הגורם הביטחוני. "זהו צעד קיצוני מצד האמריקאים, אבל עלינו לבחון את כל האפשרויות ולא להתעלם מהן ".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''צבא וביטחון''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים