צחצוח ירוק: לנקות את השיניים עם משחה טבעית
משחות השיניים של כולנו כוללות חומרים העלולים לפגוע במי התהום. שלחנו את שחר רז למשימת צחצוח מיוחדת: ללא המשחות המסחריות המוכרות. מרענן? לא בטוח. מחשבה תחילה

בזמן שכולנו מדברים עוד ועוד על התייבשות הכנרת, אקוויפר החוף, המספק כחמישית מצריכת המים בארץ הולך ומזדהם. עוד ועוד זיהום תעשייתי, חומרי הדברה ודישון ושפכים בייתים בלתי מטוהרים מחלחלים לאדמה ומוצאים את דרכם למאגר שמספק מים ליותר ממיליון תושבים במדינת ישראל.
לאט, לאט וכמעט בלי כיסוי תקשורתי נסגרים עוד ועוד קידוחים של מי תהום שהפכו למזוהמים מכדי לשתות. בהתחלה זה לא היה נשמע לי כמו משהו שקשור למשק הבית הפרטי שלי, עד שנפל לי האסימון. התקן הישראלי מתייחס להימצאותם של דטרגנטים, חומרי ניקוי, במי השתייה שלנו. ואני באופן אישי וגם אתם מוסיפים למדד הזה מדי יום כאשר אני עומדת בחדר האמבטיה ומשתמשת בסבון, משחת שיניים ומוצרי היגיינה בסיסיים נוספים.
מתוך כלל המרכבים של מוצרי ההיגיינה, החומר השנוי ביותר במחלוקת הוא ה - Sodium Lauryl Sulfat או בקצרה - SLS. בקרב חובבי המוצרים האורגניים שמו של הדטרגנט הזה נאמר ביראה ומתקשר לזוועות כמו גירויים קשים, סרטן ופגיעה בהתפתחות הילדים. הם מספרים שמדובר בחומר המסוכן ביותר הנמצא במוצרי ההיגיינה שלנו ולא שוכחים לציין שבצה"ל משתמשים ב SLS לניקוי מנועי טנקים.
במשרד הבריאות דווקא מנסים להרגיע ומספרים שכל עוד שמדובר בשימוש בכמויות קטנות ובמוצרים שנועדו לשימוש חיצוני ונשטפים מעור תוך פרק זמן קצר השימוש בחומרים המכילים sls נחשב כבטוח. אף אחד לא מדבר על מה קורה כשהחומרים האלו נשטפים למי הביוב, ומשם מחלחלים אל מאגרי מי התהום שלנו.
אבל האם בכלל יש חלופות למשחת השיניים הסטנדרטית המכילה דטרגנטים חזקים שאינני מעוניינת להשתמש שבהם? הלכתי לחפש תשובות בסופר. לבקש עזרה בנושא כזה מעובדי הסופר, היה נראה לי צעד מופרך מיסודו וכך מצאתי את עצמי עומדת אל מול מדפי היגיינת הפה ובוהה אל מה שנראה כמו שפע רב של משחות שיניים שונות, במבט מעמיק נראה שהמותגים השונים מכילים כולם פחות או יותר את אותם החומרים.

ממדפי הסופר לא תבוא הישועה, אמרתי לעצמי. ובהיעדר חנות טבע קרובה לביתי ביקשתי מחברה שבאה מהמרכז לעבור בחנות ולרכוש עבורי משחת שיניים בחנות טבע. בינתיים פניתי לאינטרנט, שם חיכתה לי הפתעה. מתברר שאני לא הראשונה שמחפשת חלופות טבעיות למשחת השיניים שלי, ובאתרים רבים המליצו על מתכונים טבעיים להכנת אבקת שיניים.
אני מודה, זה נשמע מוזר, אבל הרעיון קסם לי ואם יש אנשים אחרים שעושים את זה למה שאני לא אנסה? האמת היא שהרעיון של ייצור עצמי מושך אותי מאוד לא רק בגלל ההילה
כיוון שרוב החומרים מרוכזים מאוד, נמכרים באריזות גדולות או פשוט ניתנים לגידול בעציץ מדובר בחיסכון של ממש בחומרי ייצור, בהובלה ובעיקר באריזות אבל יותר מהכל קסמה לי האפשרות לעקוף את אחת התעשיות החזקות בעולם. החלטתי ללכת על הניסוי הזה עד הסוף, אבל לא לוותר לגמרי על האופציה הרגילה וכך התווספו לרשימת הקניות של החברה עוד כמה מוצרים מחנות הטבע מבלי שמשחת השיניים ירדה ממנה.
למחרת, תוך כדי ביקור בסופר פארם עברתי שוב על יד מדף היגיינת הפה, המדף נראה כמו העתק ישיר של המדף המקביל לו בחנות הסופר אבל העובדות במקום נראו ידידותיות יותר ולמרות שאת הרכישה שלי כבר ביצעתי גברה עלי סקרנותי והחלטתי לשאול את הדיילת האם יש להם משחת שיניים טבעית.

מתברר שבסופר פארם דווקא יש היצע יפה של משחות טבעיות, הן פשוט לא מונחות על המדף אלא מוצנעות בתוך בית המרקחת. הרוקחת שמחה לבחון את המרכיבים בעבורי והמליצה באופן חד משמעי על משחת השיניים של חברת וילדה שלדעתה היא הטבעית ביותר. המשחה אגב עולה כשלושים שקל לשפופרת קטנה, יקר מאוד בהתחשב שמחיר משחות השיניים שעל המדף מתחיל מ- 9.90.
כשהגיע אלי החברה עם הקניות התברר לי שמשחת השיניים שרכשה עבורי החברה הגיעה לסכום הדמיוני כמעט של קצת יותר מחמישים שקלים, בסכום דומה היא רכשה עבורי קופסה גדולה של חמר ירוק. החלטתי לנסות קודם את הייצור הביתי.
לפי ההמלצה, העברתי חלק קטן מהאבקה לצלוחית נפרדת וטבלתי את מברשת השיניים באבקה. הניסיון הראשון כלל טפטוף של שמן ציפורן ושמן ערער על המברשת והאבקה. צחצוח עם שמנים לא מדוללים לא מומלץ לשימוש יומיומי אבל בהחלט מומלץ כחלופה לביקור אצל השיננית. הוא גם בלתי נעים במידה דומה, השמנים מאוד חזקים ושימוש בצורה המרוכזת שלהם משאיר טעם מאוד חזק בפה. לפחות לא הרגשתי שפוצעים אותי כמו אצל השיננית והתוצאות היו מרשימות.
החלטתי להכין לי את האבקה בצורה שתתאים לשימוש יומיומי. על פי המלצות הוספתי לצלוחית מלח בישול וצחצחתי. עדיין הייתי סקפטית מעט, למרות שהתוצאות היו מעולות חסרה לי תחושת הרעננות שמשאירה אחריה משחת שיניים ותהיתי לעצמי האם האבקה תתאים לבוקר כשמדובר לא רק בטיפול אלא גם ברענון הנשימה.
בבוקר ניסיתי שידרוג, ערבבתי מעט מהשמן הארומטי החזק לתוך האבקה וצחצחתי עם התערובת המשודרגת – הכמות הקטנה (כחצי כפית) ששמתי בצלוחית שהכילה עכשיו תערובת של חימר ירוק, מלח וכמה טיפות מהשמן הספיקה לחמישה ימים שאחריהם ארזתי את חפצי לטיול של סוף שבוע.
לסחוב איתי אבקה לטיול היה נראה מסובך ולכן שלפתי ממעמקי הארון את משחת השיניים של Nature’s Gate (נייטשר'ס גייט), שרכשה עבורי החברה ולקחתי עימי לטיול. למרות ההבטחה שמדובר במשחה ש"אינה עושה שימוש כלל במרכיבים כימיקלים מזיקים" הקצף שנוצר על מברשת השיניים שלי היה נראה לי חשוד. כולנו למדנו לזהות בועות עם ניקיון אבל אחת הסיבות שמוסיפים sls לחומרי ניקוי הוא בגלל אפקט ההקצפה, לשווא חיפשתי את רשימת המרכיבים על הקופסא, באופן מפתיע רשימה כזו אינה קיימת.

פתאום הצירוף "מרכיבים כימיקלים מזיקים" נשמע נבוב, שהרי יש מי שטוען ש sls אינו חומר מזיק. בבית שמחתי לחזור לאבקה הבטוחה שלי. התעסקות בהכנת האבקה באופן עצמאי נחמדה ומאתגרת ומאפשרת לי להתאים את החומרים למצב החניכיים הרגישות שלי.
רוצים לנסות גם? הקלידו בגוגל "אבקת שיניים" ותמצאו כמה רעיונות למתכונים. אפשר גם להזמין אבקה מוכנה שרקחה אורית ברוך מצמחי המרפא שגדלים מסביב לביתה. את אורית אפשר לתפוס גם בטלפון 054-7949149 והיא תשמח לשלוח לכם את האבקה בדואר.