איסלנד: הפרלמנט בעד הצטרפות לאיחוד האירופי
חברי הפרלמנט אישרו להגיש בקשת הצטרפות רשמית לאיחוד האירופי. התהליך הושפע מהקריסה הכלכלית שגרם המשבר העולמי לאי

ראש ממשלת איסלנד, ג'ואנה סיגורדרדוטיר. צילום: אי-פי
ברוב של 33 מול 28 חברים – ואחרי מרתון דיונים שנמשך ימים אחדים - קיבל הפרלמנט בריקיאוויק את ההחלטה. שני חברי פרלמנט נמנעו בהצבעה.
החלטת הפרלמנט סוללת את הדרך להגשת בקשה רשמית למטה האיחוד האירופי. אם 27 מדינות האיחוד יאשרו את הבקשה, יצטרכו אזרחי האי שבצפון האוקיינוס האטלנטי להכריע במשאל עם אם הם רוצים להצטרף לגוש המדינות.
כבר בינואר אמר אולי רהן, הנציב האירופי לענייני צירוף מדינות לאיחוד, כי הנציבות נערכת לצרף את איסלנד בהליך מהיר, אולי כבר ב-2011 לצד קרואטיה. "האיחוד האירופי מעדיף ששתי המדינות יצורפו באותו זמן מאשר כל אחד בנפרד", אמר רהן. "אם איסלנד תגיש את בקשתה תוך זמן קצר והשיחות יזרמו לכיוון הנכון, קרואטיה ואיסלנד יצטרפו לאיחוד במקביל".
חשש לעתיד תעשיית הדיג
איסלנד, שהייתה אחת המדינות המשגשגות באירופה, הגיעה לסף פשיטת רגל בשל משבר האשראי העולמי שפרץ לפני כעשרה חודשים. המערכת הבנקאית של המדינה קרסה וערך המטבע צלל, ובעקבות זאת איבדו אלפי תושבים את מקומות עבודתם ואת חסכונותיהם.
ראש הממשלה, ג'ואנה סיגורדרדוטיר, הבהירה במערכת הבחירות שנערכה באפריל – ואשר בה גברו הסוציאל דמוקרטים על מפלגת העצמאות אחרי 18 שנה - כי היא מתכוונת לקדם את הצטרפותה של איסלנד לאיחוד
האירופי. היא כבר הודיעה כי אם הפרלמנט יאשר את פתיחת השיחות, תוגש הבקשה עד סוף יולי.
עם זאת, אין רוב מובטח במשאל העם להצטרפות. החשש הוא כי חברות באיחוד האירופי תפגע בתעשיית הדיג של איסלנד, אחד המגזרים היחידים ששרד את המשבר ואשר נחשב לגאווה לאומית עבור 320 אלף תושבי האי, צאצאי הוויקינגים. אם איסלנד תצטרף לאיחוד, היא תצטרך לחתום על הסכמי דיג משותפים ולהרשות לדייגים ממדינות אחרות להיכנס למימיה.