הולנד: אמסטרדם ורוטרדם עוברות לירוק
1.5 מיליארד דולר יושקעו בפרויקט ענק לשדרוג מערכות החשמל והמים. טורבינות רוח יותקנו על הגגות, עמדות טעינה למכוניות חשמליות יוצבו ברחובות ומערכת תקשורת משוכללת תווסת את צריכת החשמל. ניר ברקת ורון חולדאי לתשומת ליבכם

עבור עיר כמו אמסטרדם שמרכזה עתיק – הכולל בתים רבים עוד מהמאה ה-17 – מדובר בפרויקט שאפתני ומורכב המחייב שינוי טוטאלי בתשתיות. ברשת החשמל שתוקפץ בבת אחת כמה דורות כדי להיות "עתידית וחכמה", ישולבו טכנולוגיות מתקדמות מצד לא מעט גופים וחברות שהצטרפו לשותפות עסקית ייעודי למטרה זו.
1,200 המערכות הביתיות הראשונות לחסכון בצריכת אנרגיה, באמסטרדם, יותקנו על-פי תוכנית מפורטת שבה משתתפים תאגידי הענק העולמיים י.ב.מ, סיסקו וחברת הייעוץ הניהולי אקסנצ'ר. הבנקים המרכזיים בהולנד יצאו עם תוכנית לעידוד הצרכנים לקבלת הלוואות בתנאים
ברחוב הקניות המרכזי אוטרכט-סטראט במרכז אמסטרדם, החלו להציב לוחות-סולאריים בכל תחנות האוטובוסים – במטרה להפוך את הרחוב המפורסם לרחוב אקלימי – כזה המצויד בטכנולוגיות חדישות מתחום הקלינטק. מערכות הסולאריות או טורבינות הרוח יספקו את החשמל הדרוש לבתים ועודפים יוזרמו לרשת החשמל הרגילה.
מערכות תקשורת ומידע משוכללות יתאמו בין הביקושים לחשמל ולהיצע. יצור החשמל עצמו יעבור אז ביזור – במקום השיטה הקיימת, הריכוזית, המבוססת על תחנות כוח גדולות ומרכזיות המשתמשות בדלקים מחצביים כמו נפט ופחם, הפקת החשמל תיעשה בקנה מידה זעיר ומקומי ויספק את החשמל הדרוש לצרכנים הגרים בסמיכות.
המתקנים יהיו קרובים למקום השימוש וניהול הצריכה יבוצע כך שלצרכן תהיה שליטה ברמה הפרטית, מהבית ובהתאם לתעריפי החשמל. "זה מבטיח", כך טוענים מומחי חברת הניהול והייעוץ אקסנצ'ר, "יעילות והתאמה טובה יותר בין היצע לביקוש". המומחים מבטיחים את הקטנת התלות ברשת ההולכה, התבססות על מקורות רבים ליצור חשמל, הקטנת פליטות פחמן דו חמצני, עידוד שימוש באנרגיה מתחדשת כמו שמש ורוח והקטנות עלויות. המערכת החמה צריכה לכן לכלול מערך גדול של חיישנים, מונים, ציוד תקשורת ממוחשבת דו-כיוונית ועוד.
בפרויקט "העיר החכמה" אמסטרדם יושקעו בשלב הראשון מעל 1.5 מיליארד דולר במשך שלוש השנים הבאות, כולל השקעה של 420 מיליון דולר מצד מפעילת רשת החשמל בעיר "אליאנדר" (30% מבעלותה בידי הממשל המחוזי של מרחב אמסטרדם). תאגידי הדיור ישקיעו עוד 280 מיליון דולר כדי לקדם את תוכנית ההתייעלות האנרגטית של משקי הבית ועוד 450 מיליון יזרימו לכך חברות התשתיות והחשמל כמו פיליפס ונואון.
הפרויקט ברוטרדם שמטרתו לשלוט בדרך חכמה יותר באספקת המים לצרכנים, למנוע בזבוז, דליפות ותקלות אחרות להגביר את החסכון - ינוהל בידי חברת י.ב.מ באמצעות טכנולוגיות שפותחו במעבדותיה. דגש מיוחד ניתן בצורך לאסוף מידע רב ממקורות שונים וניתוחו בזמן אמת לטובת צרכי מערכת ניהול אספקת המים.

המידע כולל גם נתונים על שינויים במזג האוויר, בתבניות האקלים ובמפלס המים (לצד איכותם) בנהרות שלגדותיהם שוכנת רוטרדם, וגם של האוקיאנוס שהנמל הענק בנוי לחופו. הנהגת העיר התחייבה שעד 2025 שיעור פליטות הפחמן בכל רוטרדם, כולל הנמל, יצטמצם ב-50%.
למעקב אחר הנתונים הללו חשיבות גם לענף הדיג שממנו מתפרנסים רבים מתושבי העיר. הפרויקט בתחום המים כולל גם מעקב אחר אפשרות של איומי בצורת. עבור עיר שמצויה כמו חלקים רבים של הולנד מתחת לפני המים, כל שינוי במפלס הוא איום משמעותי עקב החשש ששינויי האקלים יגרמו לעליית מפלס הימים וסכנת הצפות ושיטפונות. כפי שכבר קרה בוונציה, למשל וכפי שהמומחים השונים אומרים שזה איום המרחף גם מעל ניו-יורק.