שער המריבה: אונסק"ו לא תכיר בשער הכנעני

ארגון האו"ם תכנן להכריז על השער בתל-דן, העתיק מסוגו בעולם, כאתר מורשת עולמי. הנציגות הערביות מתנגדות, בטענה שמדובר בשטח כבוש

עדי חשמונאי | 29/6/2009 7:56 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
שער שלוש הקשתות בתל-דן, העתיק ביותר בעולם שנבנה לפני כ-3,700 שנה ונשמר בשלמותו, היה אמור להפוך לאתר מורשת עולמי על ידי ארגון אונסק"ו. אלא שהתנגדות הנציגות הערביות בוועדה שאמורה להצביע, ימנעו גם השנה את ההכרה הראויה לשער הכנעני.

השער הכנעני בתל-דן.
השער הכנעני בתל-דן. צילום: חמד אלמקת
יש הגורסים כי תקופת בנייתו של השער מקבילה לתקופה המקראית, וכי אברהם אבינו עבר בשער הזה במסעותיו להצלת בן אחיו, לוט. משאבים רבים הושקעו בעבודות השימור מאז שנת 1998. אלו כללו שימוש בטכניקות שפותחו במיוחד עבורו.

לאחר שצוות של מעריכים מאונסק"ו כבר המליץ על הכרזתו כאתר מורשת עולמי, התכנסה אתמול ועדה בסיביליה שבספרד, כדי להחליט אם לקבל את ההמלצה. בוועדה חברות 21 מדינות, ביניהן גם משלחת מישראל, בראשות פרופ' מייק טרנר, ונציגות לחמש מדינות ערביות - מצרים, ירדן, טוניסיה, מרוקו וקטאר.

על מיקומו של השער על אדמת ישראל אין ויכוח, אלא שהנציגות הערביות טוענות כי השטח שהועבר להצבעת הוועדה, הכולל את מתחם השמורה מסביב, חורג מגבולות 67'. לפי טענה זו, אין מדובר מבחינתן בשטח ישראלי, ולכן לא ניתן להכיר בשער הכנעני כאתר מורשת עולמי ששייך לישראל.
החלטה שנויה במחלוקת הציתה חבית נפץ

"על מנת לאשר המלצה כזאת נדרש רוב של שני שלישים מחברי הוועדה", הסביר מודי אורון, סמנכ"ל רשות הטבע והגנים, הנמנה עם חברי הנציגות הישראלית בוועדה. "בשנה שעברה ההחלטה נדחתה, כי לא היינו בטוחים שיהיה לנו רוב בוועידה, כאשר עמדה מולנו אופוזיציה של מדינות ערב".

"בשנה שעברה הייתה מחלוקת על שטח בשמורה שמסתכם ב-30 מטר", הסביר יובל פלד, מנהל חטיבת תכנון ופיתוח של רשות הטבע והגנים. "אבל השנה ביצענו תיקונים בבקשה, ולמרות זאת נתקלנו בהתנגדות של הנציגות הערביות, שהמשיכו לטעון

כי המתחם כולל שטח ששייך לסוריה".

אורון סיפר כי בשנה שעברה הסבה החלטה פזיזה של אונסק"ו נפגעים בנפש, לאחר שמבצר על גבול קמבודיה-תאילנד הוכר כאתר מורשת עולמי של תאילנד. "ההחלטה הציתה חבית נפץ", אומר אורון. "היו חילופי אש, שני חיילים נהרגו והיו גם פצועים".

בעקבות החשש כי נציגי ישראל לא יצליחו גם הפעם להשיג רוב, הוחלט לדחות את הדיון לשנה הבאה. "בשנה הבאה יהיו נציגות אחרות, אולי אז נוכל להצטרף לשורה מכובדת של אתרים בארץ, דוגמת הפירמידות במצרים", מסכם אורון.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''בארץ''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים