בריטניה ואיראן גירשו דיפלומטים באופן הדדי
רה"מ הבריטי בראון הודיע כי ארצו מגרשת שני דיפלומטים איראנים, אחרי ששני נציגים בריטים גורשו מטהרן "בשל סיבות משוללות כל יסוד"

שוטרים איראנים ליד מתחם השגרירות הבריטית בטהרן. צילום: אי-אף-פי
"אתמול איראן נקטה בצעד בלתי מוצדק של גירוש שני דיפלומטים בריטים על בסיס טענות שהן לחלוטין משוללות כל יסוד", אמר בראון בישיבה של הפרלמנט. "בתגובה לפעולה הזו, עדכנו את השגריר האיראני היום שאנחנו נגרש שני דיפלומטים איראנים מהשגרירות שלהם בלונדון. אני מאוכזב שאיראן הציבה אותנו בעמדה כזו".
לדברי בראון, בריטניה רוצה לשמור על יחסים טובים עם איראן. "אנחנו קוראים למשטר לכבד זכויות אדם וחירויות דמוקרטיות עבור העם האיראני", הוסיף ראש הממשלה.
על אף שארגוני סטודנטים החליטו לבטל את ההפגנה מול השגרירות הבריטית בטהרן, שתוכננה להיערך היום, בשל האיסור שהטילו הרשויות האיראניות על הפגנות מכל סוג, התקבצו כמה עשרות מול המתחם כאשר מולם ניצבו עשרות אנשי ביטחון. המפגינים שרפו דגלים של בריטניה, ארצות הברית וישראל והשליכו עגבניות לעבר השגרירות. לאחר זמן קצר התפזרו המפגינים ללא התערבות השוטרים.
משרד החוץ הבריטי פרסם אזהרה לאזרחי הממלכה שלא לנסוע לאיראן, אלא רק אם מדובר במקרים חיוניים, וזאת על רקע ההתנגשויות בשבוע האחרון בין כוחות הביטחון לבין מפגיני האופוזיציה שמוחים על תוצאות הבחירות לנשיאות.
"היו התנגשויות אלימות בכמה הפגנות עם הרוגים. תיתכן אלימות נוספות", נאמר בהודעה. "אנחנו ממליצים נגד כל נסיעה לא הכרחית לאיראן". כמו כן נקראו בריטים שכבר נמצאים באיראן "להימנע מהפגנות וכינוסים ציבוריים גדולים".
אצבע מאשימה לעבר בריטניה
הרשויות בטהרן הפנו אצבע מאשימה לעבר בריטניה כמי שסייעה למהומות במדינה. נשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד, דרש בתחילת השבוע מארצות הברית ומבריטניה שלא להתערב בענייניה הפנימיים של מדינתו.
"ההערות הנרגזות שלכם לא יציבו אתכם במעגל הידידות עם האומה האיראנית. על כן אני מציע לכם לתקן את העמדה המתערבת שלכם", ציטטה סוכנות הידיעות איסנ"א דברים שאמר אחמדינג'אד במהלך פגישה עם אנשי דת וחוקרים.
"מדינות המערב רוצות להקטין את העמדה הגדולה והחזקה שנוצרה עבור האומה האיראנית בעקבות הבחירות האחרונות, ובכך הן כמובן עשו טעות והן הראו שהן עדיין לא מכירות את העם האיראני", הוסיף
אחמדינג'אד. "ברור שהאירועים האחרונים יוסיפו לגדולה של איראן ולעוצמתה".
גם שר החוץ האיראני, מנושהר מוטאקי, תקף את בריטניה, צרפת וגרמניה, על שהביעו דאגה על הטענות כי היו אי סדרים בבחירות לנשיאות. לטענת מוטאקי, הבריטים התערבו בבחירות אחרי עבודה של יותר משנה. "היינו עדים לזרם של אנשים מבריטניה לפני הבחירות", טען מוטאקי בשיחה עם דיפלומטים זרים בטהרן.
שר החוץ הבריטי, דיוויד מיליבנד, דחה את הטענות. "אני דוחה באופן נחרץ את הרעיון שהמפגינים באיראן עברו מניפולציה או קיבלו מוטיבציה ממדינות זרות", אמר. "בריטניה חושבת שהעם האיראני הוא זה שצריך לבחור את ממשלתו".