מחקר חדש: הצופית היא בעל החי המהיר בתבל
תוך פחות משנייה מגיעה הצופית למהירות של 93 קמ"ש, 385 פעם מאורך גופה. לצורך השוואה, מטוס סילון מגיע בשיאו למהירות השווה לפי 150 מאורכו. ראשונה לציפור רק מכונית מרוץ שמצליחה להגיע למהירות 160 קמ"ש תוך שנייה

צופית מאכילה את גוזלה. מהירה יותר מחללית שחוזרת לכדור הארץ צילום: איי-פי
כך קובעים חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה בברקלי בדיווח לכתב העת רב היוקרה "רשומות החברה המלכותית הבריטית לביולוגיה" (Proceedings of the Royal Society B). הזן שסומן כ"מהיר ביותר" נקרא "צופית אנה" (Anna's Hummingbird).
החוקרים האמריקנים ערכו תצפיות וסידרת מדידות לצופית הצפון-אמריקנית הניזונה מנקטר פירות וחרקים קטנים. במחקר השתמשו המדענים במערך מצלמות וידיאו ובציוד מדידה משוכלל. המצלמות לכדו את הצופית במהירות של 500 פריימים בשנייה.
הם הגיעו למסקנה כי ב"צלילה" שלה, היא מגיעה למהירות יחסית גדולה ממטוס סילון בשיא התאוצה שלו ואפילו למהירות שאליה מגיעה מעבורת חלל בעת שהיא נכנסת מחדש לאטמוספרה בשובה ממשימה בחלל. הציפור הקטנה הזאת חווה אז טלטלה גדולה פי עשרה מכוח-הכבידה, כלומר יותר מכוח ה-G שחווים טייסים.
יותר מהירה מבז
כאשר הזכר צולל מגובה של כ-30 מטר לעבר הנקבה שלו ומנפנף במהירות עצומה בכנפיו כדי להרשימה, כתב ראש צוות המחקר ד"ר כריסטופר קלארק, הוא מגיעה לתאוצה של 92.8 קמ"ש – או 385 אורכי-גוף של הציפור בשנייה אחת. עד כה סברו כי מהירות הצלילה הגדולה ביותר היא של הבז הנודד בעת שהוא "יורד" על טרפו (70 מטר בשנייה) – מה שסימן אותו ליצור החי המהיר בעולם (בהבדל מברדלס שהוא היצר היבשתי המהיר בעולם.

משקל גופה 5 גרמים. בטיסה שגרתית מגיעה למהירות 52.8 קמ"ש אי פי
לשם השוואה: מהירות מטוס קרב כשהוא פותח מבערים-אחוריים מגיעה בשיאה ל-150 אורכי-גוף בשנייה אחת. מהירות כניסה לאטמוספרה של מעבורת החוזרת מהחלל היא 207 אורכי-גופה בשנייה אחת. מכונית מרוץ מאיצה עצמה מ-0 ל-160 קמ"ש בפחות משניה והנהג חווה טלטלה של 5G . צריך לזכור כי הצופית היא ציפור קטנטנה מאד שמשקל גופה חמישה גרמים. בטיסה רגילה ולא "מרוגשת" היא מגיעה למהירות של 52.8 קמ"ש.
"לא ציפיתי לתוצאות מדהימות שכאלו, נאלצתי לבדוק כמה פעמים
את שיטות הניסוי כי בתחילה חשבתי שמשהו אינו תקין בציוד שלי", הודה קלארק בסוף השבוע. מחקרו עוסק ביכולתם של בעלי חיים קטנים במיוחד להגיע עד קצה מגבלות הגוף שלהם. מחקר קודם של אותו מדען גילה שהצופית מסוגלת לשיר דרך הזנב שלה. בעת שהזכר צולל נשמעים מנוצות זנבו, קולות צקצוק מהירים מאד, שמקורם בתנועות הזנב המהירות ומעבר האוויר דרך הנוצות, ולא מתוך תיבת הקול שבצוואר. "הם מזכירים קולות רטט כמו שמפיק נגן קלרינט", אמר אז קלארק.