אפקט החממה: מעבדות לגידול ירקות אורגניים על גורדי השחקים
המצאה שבדית חדשה מציעה להקים חממות ענק על מגדלים ולגדל בהן ירקות ופירות. המבנה הכדורי יאפשר גידולים חקלאיים בערים בהן קרקע פנויה היא מצרך יקר ונדיר. בזכות טכנולוגיות חדישות הגידול יהיה מואץ והליך השינוע והאחסון יקוצר

שבדיה. חממה לגידול ירוקות אורגניים הדמיית מחשב: איי-אף-פי
התוכנית כוללת חממות בצורה כדורית בלב ערים, במיוחד בעיר גדולות וצפופות אוכלוסייה בהן הקרקע הפנויה נדירה או יקרה.
"בחממות הללו יזרעו למשל עגבניות ובתוך 30 יום בלבד כבר יהיו פירות. הכול - תודות לתנאים המיוחדים שישררו בחממה והציוד המתוחכם שפותח. משטחי הגידול ייסובו על ציר ספיראלי, באיטיות. השלמת הסיבוב תימשך חודש – וזה בדיוק המועד שבו אפשר יהיה לקטוף את הפרי", הסביר סגן נשיא החברה השבדית, הנס הסלה.
הרעיון נולד כבר לפני 20 שנה, אבל אז נתפס כבלתי אפשרי. לפני עשר שנים הרעיון שוב עלה על הפרק ובחברה השבדית נדלקו עליו. "חשבתי שזה רעיון מעולה", מספר הסלה. "חברת המהנדסים השבדית "סווקו" הסכימה לתכנן ולבנות דגם. הוא מזכיר בצורתו כדור זכוכית גדול במרכזו עמוד תמך. מסביב לעמוד יקבעו משטחי הגידול שינועו בסבסוב. יתכן שזה נראה כמו דגם שנלקח מסרטי מדע בדיוני – אבל זו דווקא טכנולוגיה מאד פשוטה וקלה ליישום", הדגישו השבדים.
סוג חדש כזה של חממות אופקיות לא קיים עד היום וכמה ערים במדינות סקנדינביה ובסין כבר גילו עניין בהתקנתן. על פי התחשיב שהציגה "פלנטאגון" עלות התקנת כל חממה תסתכם בכ-30 מיליון דולר.
לדברי החברה, היא תשמש שכונה שלמה ולא רק גורד שחקים יחיד. אמנם מדובר במתקן יקר, אבל החזר ההשקעה יושג במהירות והממציאים מאמינים כי החממה אף תספק רווחים לבעליה.
חסכון בעלות המוצר
מומחים מעריכים שבתוך עשורים בודדים 80% מאוכלוסיית העולם תהיה עירונית והצפיפות בערים תגדל. במצב כזה עלול להיווצר קושי לעומד אחר הדרישות הגדלות והולכות לירקות ופירות וגידולם בסביבה עירונית תהיה בעייתית בעיקר בשל מחסור בקרקע פנויה.
המומחים השבדים מדגישים כי הפתרון לכך הוא הצבת חממות ייעודיות על גגות הבתים או בין גורדי השחקים והן יהיו חלק מהנוף העירוני החדש. צוות המפתחים הוסיף כי "הירקות והפירות הטריים יסופקו יום-יום, ישירות לצרכנים,
עם פחות חוליות מתווכות בדרך שבין המגדלים לשוק".
החממה על גורדי השטחים תספק למגדלים שטח של 100 אלף מ"ר לצורך הגידולים. זאת לעומת חממה על שטח קרקעי בגודל של עשרת אלפים מ"ר בלבד. שטח הגידול הוא כה רחב בזכות השיטה הרוטציונית והספיראלית שבה שטחי גידול הרבה יותר גדולים וזריעה ושתילה נמשכים כמעט בלי הרף.
על-פי חישוב שהציגה החברה השבדית בדרך זו ייחסכו 70% מעלויות המוצר המוגמר. בין השאר לקחו בחשבון גם את עלויות השינוע והאחסון שיחסכו.