ישראל: מקווים שהנאום יוביל להכרה ערבית בישראל

"מקווים שהנאום יוביל לפיוס בין העולם הערבי והמוסלמי לישראל", ציינו בלשכת נתניהו, בעקבות נאום נשיא ארה"ב בקהיר. גורמים מדינים בכירים: התאכזבנו מהתייחסות אובמה לנושא האיראני, אך לא הופתענו מהדרישה לשתי מדינות והפסקת הבנייה בהתנחלויות

מיה בנגל | 4/6/2009 17:05 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
שעות ספורות לאחר נאומו היום (ה') של נשיא ארה"ב, ברק אובמה, בקהיר ובסיומו של דיון מדיני שקיים ראש הממשלה עם יועציו הודיעה לשכת ראש הממשלה כי "ממשלת ישראל מביעה את תקוותה, שנאומו החשוב של הנשיא אובמה בקהיר אכן יוביל לתקופה חדשה של פיוס בין העולם הערבי והמוסלמי לבין ישראל". עם זאת גורמים בכירים ציינו: התאכזבנו מהתייחסות אובמה לנושא האיראני.

נשיא ארצות הברית ברק אובמה בנאום בקהיר
נשיא ארצות הברית ברק אובמה בנאום בקהיר צילום: אי-אפ-פי
גורמים מדיניים בכירים אמרו ל-nrg מעריב כי התאכזבו מהתייחסות אובמה לנושא האיראני, אך מנגד הם הביעו שביעות רצון מהדרישה של הנשיא האמריקאי כי מדינות ערב יכירו בקיומה של ישראל.

גורמים מדיניים בירושלים הסבירו עוד, כי בישראל לא הופתעו מקריאותיו של אובמה להפסקת הבנייה בהתנחלויות וקבלת עיקרון שתי המדינות, מאחר שהסוגייה כבר הייתה ידועה ועלתה כבר בעבר.

בהודעה הרשמית הוסיפו בלשכת ראש הממשלה כי בישראל "שותפים לתקוותו של הנשיא אובמה, שהמאמץ האמריקאי יבשר על פתיחתו של עידן חדש, שיביא לסיום הסכסוך ולהכרה כלל ערבית בישראל כמדינת העם היהודי, שחיה בביטחון ובשלום במזרח התיכון".

"ישראל מחויבת לשלום, ותסייע ככל יכולתה להרחבת מעגל השלום, בהתחשב באינטרסים הלאומיים שלה, ובראשם ביטחונה", ציינו בלשכת נתניהו בסיום הדברים.
"הפלסטינים סבלו במרדף אחר מולדת"

שר הביטחון, אהוד ברק, השוהה בארה"ב, בירך גם כן על דבריו של אובמה ואמר: "זוהי פניה ישירה, משמעותית ואמיצה שבה מנסח הנשיא אובמה את חזונו ואת הערכים האוניברסאליים החשובים שהוא מבקש לחלוק עם העולם המוסלמי. בנאום יש חיזוק ועידוד לגורמים המתונים ושוחרי השלום, כמו גם קריאת תיגר על הטרור והיסודות האלימים והקיצוניים, המאיימים על היציבות באזורנו ועל שלום העולם כולו".

עוד הוסיף ברק: "אנחנו מברכים על מחויבותו של הנשיא לקיומה ולביטחונה של מדינת ישראל, ולקריאתו הברורה להשתלבותה של ישראל באיזור. אנחנו מקווים שהעולם הערבי יאמץ את קריאתו של הנשיא אובמה לשים קץ לטרור ולאלימות, ולכונן

יחסי שלום  עם ישראל. אנחנו נפעל בתאום עם ארצות הברית לקידום השלום, תוך הדגשת השמירה על האינטרסים הביטחוניים החיוניים של ישראל".

בנאומו היום התייחס אובמה למצבם של הפלסטינים בגדה המערבית ובעזה ואמר: "אי אפשר להכחיש כי בני העם הפלסטיני – מוסלמים ונוצרים – סבלו במרדף אחרי מולדת. במשך יותר מ-60 שנה הם סבלו את כאב העקירה. רבים ממתינים במחנות פליטים בגדה המערבית, עזה ובמדינות השכנות לחיים של שלום וביטחון שלהם מעולם לא זכו".

הוא הוסיף עוד: "שלא יהיה ספק: לא ניתן לסבול את המצב של העם הפלסטיני. אמריקה לא תפנה את גבה לשאיפה הלגיטימית הפלסטינית לכבוד, הזדמנות ומדינה משלהם".

"לא ניתן להתכחש לזכותה של ישראל להתקיים"

הוא הסביר עוד כי "הפתרון היחיד לשאיפות של שני הצדדים יגיע באמצעות שתי מדינות, שבהן ישראלים ופלסטינים יחיו בשלום ובביטחון". לדברי אובמה, "זה האינטרס של ישראל, של פלסטין, של אמריקה ושל כל העולם. זו הסיבה שאני מתכוון באופן אישי לקדם את היעד הזה בכל הסבלנות שהמשימה זקוקה לה".

"הפלסטינים חייבים לוותר על האלימות", הוא התייחס לאיום הטרור. "התנגדות באמצעות אלימות והרג היא שגויה ולא מצליחה".  עוד אמר אובמה: "הישראלים צריכים להכיר בכך שכמו שלא ניתן להכחיש את זכותה של ישראל להתקיים, כך גם לא ניתן להכחיש את זו של הפלסטינים. ארה"ב לא מקבלת את הלגיטימיות של המשך ההתנחלויות הישראליות. הבנייה הזו מפרה הסכמים קודמים ומערערת את המאמצים להשיג שלום. זה הזמן להפסיק את ההתנחלויות.

הוא המשיך ואמר כי "ישראל חייבת למלא אחרי התחייבויותיה כדי להבטיח שהפלסטינים יכולים לחיות, לעבוד ולפתח את החברה שלהם. וכפי שזה הורס משפחות פלסטיניות, המשך המשבר ההומניטרי בעזה לא משרת את הביטחון הישראלי; גם לא המשך חוסר ההזדמנות בגדה המערבית. התקדמות בחיי היומיום של העם הפלסטיני חייבת להיות חלק מהדרך לשלום, וישראל חייבת לנקוט צעדים ממשיים כדי לאפשר התקדמות כזו.

"לבסוף, מדינות ערב חייבות להכיר שהיוזמה הערבית לשלום הייתה התחלה חשובה, אבל לא סוף האחריות שלהן. הסכסוך הישראלי ערבי לא צריך לשמש יותר כדי לגרום לתושבי מדינות ערב להתעלם מבעיות אחרות".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''פוליטי/מדיני''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים