אובמה: אמריקה לא תפנה גב לשאיפות הפלסטיניות

הנשיא האמריקאי התקבל בתשואות רמות באוניברסיטה בקהיר, בה הוא נשא את נאום הפיוס ההיסטורי: "רוצה התחלה חדשה בין ארצות הברית למוסלמים". בנאום קרא לקדם את פתרון שתי המדינות ודרש מהפלסטינים להפסיק את האלימות: "אין סימן לאומץ ולעוצמה בירי רקטות על ילדים ובפיצוץ נשים באוטובוס"

טל שניידר וג'קי חוגי, קהיר | 4/6/2009 13:10 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
נשיא ארצות הברית ברק אובמה נשא בצהריים (ה') את נאום הפייסנות הדרמטי של הבית הלבן כלפי העולם המוסלמי. "הגעתי הנה לבקש התחלה חדשה בין ארצות הברית למוסלמים ברחבי העולם", אמר אובמה. "התחלה כזאת, שתהיה מבוססת על אינטרסים הדדיים וכבוד הדדי. כזאת שתהיה מבוססת על אמת שאמריקה והאיסלאם אינם בלעדיים ואינם בתחרות. הם חופפים וחולקים עקרונות משותפים – עקרונות של צדק וקידמה, סובלנות וכבוד כלפי כל בני האדם". בנושא הישראלי אמר אובמה, בין היתר: "ארצות הברית לא מקבלת את הלגיטימיות של המשך ההתנחלויות".

נשיא ארה''ב ברק אובמה
נשיא ארה''ב ברק אובמה צילום: רויטרס
כשהוא עומד מול 2,500 נוכחים שהגיעו לאוניברסיטת קהיר, פתח אובמה את נאומו בדברי ברכה לעם המצרי שהסתיימו בברכת "סלאם עליכום" בשפה הערבית. בתגובה לדברים פרץ הקהל במחיאות כפיים סוערות.

"אנחנו נפגשים בתקופה של מתח בין ארצות הברית ומוסלמים ברחבי העולם", אמר אובמה. "שורשי המתח טמונים בכוחות ההיסטוריים, שחוצים כל ויכוח פוליטי נוכחי. מערכת היחסים בין האיסלאם והמערב כוללת מאות של חיים בצוותא ושיתוף פעולה, אולם כוללים גם עימותים ומלחמות דת".
"קיצוניים אלימים ניצלו את המתחים"

אובמה הוסיף ואמר: "לאחרונה, המתח התגבר באמצעות הקולוניאליזם, שמנע זכויות והזדמנות עבור מוסלמים רבים, ומלחמה קרה, בה מדינות עם רוב מוסלמי שזכו פעמים רבות לייחס של שלוחות, ללא שאיפות משלהן. יתרה מזאת, השינוי הסוחף שגרמו המודרניות והגלובליזציה הוביל מוסלמים רבים להביט במערב כעוין למסורת המוסלמית.

"קיצונים אלימים ניצלו את המתחים הללו בקרב מיעוטים מוסלמים קטנים, אך בעלי השפעה. המתקפות ב-11 בספטמבר 2001

והמאמצים הנמשכים של קיצוניים אלה לנקוט באלימות נגד אזרחים הובילו אנשים במדינתי להביט באיסלאם כעוין לא רק כלפי אמריקה ומדינות המערב, אלא גם כלפי זכויות אדם. זה הוליד עוד פחד ועוד חוסר אמון.

"כל עוד את מערכת היחסים מגדיר השוני שלנו, לא נגבר על אלה שמעדיפים שנאה על פני שלום, ושמקדמים סכסוכים על פני שיתוף פעולה שיכול לסייע לכל אנשינו להשיג צדק ושגשוג. מעגל זה של חשדנות וחוסר הרמוניה חייב להסתיים".

"אני נוצרי אך במשפחתי דורות של מוסלמים"

"אני מכיר בכך ששינוי לא יקרה בן לילה. אף נאום יחיד לא יכול להשמיד שנים של חוסר אמון, ואיני יכול לענות בזמן שיש לי על כל השאלות המורכבות שהביאו אותנו לנקודה בה אנו נמצאים כיום. אבל אני משוכנע שכדי להתקדם אנו חייבים לומר בפתיחות את מה שאנו שומרים בלבנו, הדברים שנאמרים לעיתים תכופות מדי מאחורי דלתות סגורות.

"צריך להיות מאמץ ממושך כדי להקשיב אחד לשני. ללמוד האחד מאחר. לכבד אחד את השני ולחפש קרקע משותפת. כמו שאומר לנו הקוראן הקדוש: 'היו מודעים לאלוהים ודברו אמת תמיד'. זה מה שאנסה לעשות ואציב באמונתי שהאינטרסים שאנו חולקים כבני אדם הם חזקים הרבה יותר מהכוחות אשר מפרידים בינינו.

אובמה במהלך הנאום
אובמה במהלך הנאום צילום: רויטרס

"חלק משורשה של ההחלטיות הזו מקורה בנסיוני האישי. אני נוצרי, אבל אבי ממשפחה קנייתית שבה דורות של מוסלמים. כילד, העברתי מספר שנים באינדונזיה ושמעתי את קריאות המואזין עם שחר ועם רדת החשכה. כאדם צעיר, עבדתי בקהילות בשיקגו בהן רבים מצאו את היושר והשלווה באמונתם המוסלמית.

"כסטודנט להיסטוריה, אני מודע גם לחוב של הציביליזציה לאיסלאם. היה זה האיסלאם, במקומות כמו אוניברסיטת אל-אזהר, שהניף את אור הלימוד במשך מאות כה רבות, והכין את הדרך לרנסנס והנאורות האירופית. הייתה זאת החדשנות של הקהילות המוסלמיות שפיתחו את לימוד האלגברה, המצפן המגנטי ואמצעי ניווט, המומחיות בדפוס ובהדפסה, ההבנה של התפשטות המחלות והאופן שבו ניתן לרפא אותן.

"התרבות האיסלאמית נתנה לנו את הקשתות המלכותיות והמגדלים המחודדים מרקיעי השחקים,  השירה הנצחית והמוזיקה המוערכת, כתיבה תמה אלגנטית ומקומות של התעמקות שלווה. ובמהלך ההיסטוריה, האיסלאם הדגים במילים ומעשים את האפשרות של סובלנות דתית ושוויון בין-גזעי.

"אני יודע גם שהאיסלאם היה תמיד חלק מההיסטוריה האמריקאית. האומה הראשונה שהכירה במדינתי הייתה מרוקו. בחתימה על אמנת טריפולי בשנת 1796, נשיאנו השני ג'ון אדמס כתב: 'ארצות הברית אינה מכילה בתוכה שום דפוס של טינה כלפי חוקים, דת, או שלווה כלפי מוסלמים'. ומאז הקמתנו, אמריקאים מוסלמים העשירו את ארצות הברית.

"הם לחמו במלחמותינו, שירתו בממשלה, נאבקו למען זכויות האזרח, הקימו עסקים, לימדו באוניברסיטאות שלנו, הצטיינו בענפי הספורט שלנו, זכו בפרסי נובל, בנו את הבניינים הגבוהים ביותר והדליקו את הלפיד האולימפי. וכשהאמריקאי-מוסלמי הראשון נבחר לאחרונה לקונגרס, הוא נשבע להגן על חוקתנו בשימוש באותו הקוראן הקדוש שאחד מארבעת האבות המייסדים שלנו, תומס ג'פרסון, שמר בספרייתו".

"הכחשת השואה היא חסרת בסיס, ומלאה בבורות ובשנאה"

בהתייחסו לישראל אמר אובמה: "הקשרים של אמריקה עם ישראל ידועים. לא ניתן לשבור את הקשר הזה. הוא מבוסס על קשרים תרבותיים והיסטוריים ועל ההכרה שהשאיפה למולדת יהודית, מקורה בהיסטוריה טראגית שלא ניתן להכחיש.

"ברחבי העולם, יהודים נרדפו במשך מאות שנים, והאנטישמיות באירופה הגיעה לשיא בשואה חסרת תקדים. מחר אבקר בבוכנוולד, שהיה חלק מרשת של מחנות, בהם היהודים נאסרו, עונו, נורו ונרצחו בגז על ידי הרייך השלישי. שישה מיליון יהודים נרצחו, יותר מכל אוכלוסיית מדינת ישראל כיום.

"הכחשת השואה הזאת היא חסרת בסיס, ומלאה בבורות ובשנאה. האיום על ישראל בהשמדה, או חזרה על סטריאוטיפים לגבי יהודים, הם שגויים, ורק מסייעים לעורר במוחות הישראלים את הזיכרונות הכואבים ביותר, ומונע את השלום שתושבי האזור זכאים לו.

"מהצד השני, אי אפשר להכחיש כי בני העם הפלסטיני, מוסלמים ונוצרים, סבלו במרדף אחרי מולדת. במשך יותר מ-60 שנה הם סבלו את כאב העקירה. רבים ממתינים במחנות פליטים בגדה המערבית, עזה ובמדינות השכנות לחיים של שלום וביטחון שלהם מעולם לא זכו. הם סבלו השפלות יומיומיות, קטנות וגדולות, שהגיעו עם הכיבוש. לכן שלא יהיה ספק: לא ניתן לסבול את המצב של העם הפלסטיני. אמריקה לא תפנה את גבה לשאיפה הלגיטימית הפלסטינית לכבוד, הזדמנות ומדינה משלהם.

"במשך שנים היה מבוי סתום: שני עמים עם שאיפות לגיטימיות, כל אחד עם היסטוריה כואבת שגורמת לפשרה להתחמק. קל להפנות אצבעות, הפלסטינים מצביעים על העקירה שגרם ייסודה של ישראל, וישראל על העוינות הנמשכת וההתקפות במהלך ההיסטוריה מתוך גבולותיה ומעבר להם. אבל אם אתם רואים את הסכסוך הזה רק מצד אחד או אחר, אז נהיה עיוורים לאמת: הפתרון היחיד לשאיפות של שני הצדדים יגיעו באמצעות שתי מדינות, שבהן ישראלים ופלסטינים יחיו בשלום ובביטחון".

"ארה"ב לא מקבלת את הלגיטימיות של המשך ההתנחלויות"

נשיא ארצות הברית הוסיף ואמר: "זה האינטרס של ישראל, של פלסטין, של אמריקה ושל כל העולם. זאת הסיבה שאני מתכוון באופן אישי לקדם את היעד הזה בכל הסבלנות שהמשימה זקוקה לה. ההתחייבויות שהצדדים הסכימו להן לפי מפת הדרכים ברורות. כדי שהשלום יבוא, הגיע הזמן שהם וכולנו נחיה עם האחריות שלנו".

אובמה הבהיר לקהל כי הוא מצפה מהפלסטינים לנטוש את דרך האלימות. "הפלסטינים חייבים לוותר על האלימות", אמר. "התנגדות באמצעות אלימות והרג היא שגויה ולא מצליחה. במשך מאות שנים, שחורים באמריקה סבלו מהצלפה בתור עבדים והשפלת ההפרדה. אבל לא אלימות הביאה לניצחון ולשוויון זכויות. זאת הייתה התעקשות שלווה ונחושה, לפי האידיאלים שבמרכז ייסודה של אמריקה.

"סיפור דומה מגיע מהתושבים מדרום אפריקה לדרום אסיה, ממזרח אירופה לאינדונזיה. זה סיפור עם אמת פשוטה: אלימות היא דרך ללא מוצא. זה לא סימן לאומץ או לעוצמה כשיורים רקטות על ילדים, ישנים או מפוצצים נשים באוטובוס. לא כך מקבלים סמכות מוסרית, כך מפסידים אותה.

"כעת הזמן שהפלסטינים יתמקדו במה שהם יכולים לבנות. הרשות הפלסטינית חייבת לפתח את יכולתה לשלוט, עם מוסדות שמשרתים את הצרכים של אנשיה. לחמאס יש תמיכה בקרב הפלסטינים, אבל יש להם גם אחריות. כדי למלא תפקיד במילוי השאיפות הפלסטינית, ולאחד את העם הפלסטיני, על חמאס לשים קץ לאלימות, להכיר בהסכמי העבר ולהכיר בזכות קיומה של ישראל".

עם זאת, אובמה הבהיר כי לא ישלים עם הבנייה בהתנחלויות. "במקביל, הישראלים צריכים להכיר בכך שכמו שלא ניתן להכחיש את זכותה של ישראל להתקיים, כך גם לא ניתן להכחיש את זו של הפלסטינים", אמר. "ארצות הברית לא מקבלת את הלגיטימיות של המשך ההתנחלויות הישראליות. הבנייה הזו מפרה הסכמים קודמים ומערערת את המאמצים להשיג שלום. זה הזמן להפסיק את ההתנחלויות".

"ישראל חייבת לנקוט צעדים ממשיים"

נשיא ארצות הברית הוסיף: "ישראל חייבת למלא אחרי התחייבויותיה כדי להבטיח שהפלסטינים יוכלו לחיות, לעבוד ולפתח את החברה שלהם. וכפי שזה הורס משפחות פלסטיניות, המשך המשבר ההומניטרי בעזה לא משרת את הביטחון הישראלי; גם לא המשך חוסר ההזדמנות בגדה המערבית. התקדמות בחיי היומיום של העם הפלסטיני חייבת להיות חלק מהדרך לשלום, וישראל חייבת לנקוט צעדים ממשיים כדי לאפשר התקדמות כזו.

"לבסוף, מדינות ערב חייבות להכיר שהיוזמה הערבית לשלום הייתה התחלה חשובה, אבל לא סוף האחריות שלהן. הסכסוך הישראלי ערבי לא צריך לשמש יותר כדי לגרום לתושבי מדינות ערב להתעלם מבעיות אחרות. במקום זאת, הוא צריך לשמש כסיבה לפעולה כדי לסייע לעם הפלסטיני לפתח את מוסדותיו שיתמכו במדינה שלו, להכיר בלגיטימיות של ישראל ולבחור בהתקדמות על פני תבוסה עצמית שמתמקדת בעבר.

נשיא ארה''ב ברק אובמה
נשיא ארה''ב ברק אובמה  צילום: אי-פי

"אמריקה תתאים את המדיניות שלה לאלה שמקדמים שלום, ותאמר בפומבי מה שאנחנו אומרים בשיחות סגורות לישראלים, לפלסטינים ולערבים. אנחנו לא יכולים לכפות שלום. אבל באופן פרטי, מוסלמים רבים מכירים בכך שישראל לא תיעלם. כמו כן, ישראלים רבים מכירים בצורך למדינה פלסטינית. זה הזמן עבורנו לפעול עבור מה שכולם יודעים שזו האמת.

"יותר מדי דמעות נשפכו. יותר מדי דם נשפך. לכולנו יש אחריות לעבוד למען היום שבו אמהות של ישראלים ופלסטינים יוכלו לראות את ילדיהן גדלים ללא פחד; שארץ הקודש של שלוש הדתות הגדולות תהיה מקום של שלום כפי שאלוהים רצה; שירושלים תהיה בית בטוח ובר קיימא עבור יהודים, נוצרים ומוסלמים, ומקום עבור כל ילדי אברהם להתחכך בשלום יחד כפי שהיה בסיפור שבו משה, ישו ומוחמד הצטרפו לתפילה".

"כשזה נוגע לנשק גרעיני, הגענו לנקודה מכרעת"

בעניין איראן אמר אובמה: "המקור השלישי לעימות הוא האינטרס המשותף שלנו בזכויות ובחובת של האומות בסוגיית כלי הנשק הגרעיניים. הסוגיה הייתה מקור לעימות בין ארצות הברית לבין איראן. במשך שנים רבות איראן הגדירה את עצמה חלק מהאופוזיציה למדינה שלי, וזו אכן הייתה היסטוריה סוערת בינינו. באמצע המלחמה הקרה, ארצות הברית מילאה תפקיד בהפלת הממשלה הנבחרת של איראן.

"מאז המהפכה האיסלאמית, איראן מילאה תפקיד בחטיפת בני ערובה ואלימות נגד חיילים אמריקאים ואזרחים. ההיסטוריה הזו ידועה. במקום להישאר לכודים בעבר, הבהרתי למנהיגי איראן ולתושביה שהמדינה שלי מוכנה להתקדם. השאלה כעת היא לא נגד מה איראן, אלא איזה עתיד היא רוצה לבנות.

"יהיה קשה להתגבר על עשרות שנים של חוסר אמון, אבל אנחנו נמשיך באומץ, בהגינות ובנחישות. יהיו סוגיות רבות לדון בין שתי המדינות שלנו, ואנחנו מוכנים להתקדם ללא תנאים מוקדמים על בסיס כבוד הדדי. אבל שיהיה ברור לכל הנוגעים בדבר שכאשר זה נוגע לנשק גרעיני, הגענו לנקודה מכרעת. זה לא רק האינטרס של אמריקה. זה נוגע למניעת מירוץ חימוש גרעיני במזרח התיכון שיכול להוביל את האזור ואת כל העולם לנתיב מסוכן ביותר.

נשיא ארה''ב ברק אובמה
נשיא ארה''ב ברק אובמה צילום: אי-פי

"אני מבין את מי שטוענים כי לחלק מהמדינות יש נשק בעוד שלאחרות אין. אף מדינה לא צריכה לבחור לאילו מדינות יהיה נשק גרעיני. לכן אני מדגיש בתוקף את מחויבותה של אמריקה להגיע לעולם שבו לאף מדינה לא היה נשק גרעיני. ולכל מדינה, כולל לאיראן, יש זכות לגרעין לצרכי שלום אם היא ממלאת אחרי החובות של האמנה למניעת נשק גרעיני. ההתחייבות הזו היא בבסיס האמנה, יש לשמור כי ימלאו אותה. ואני מקווה שכל המדינות באזור יהיו שותפות למטרה הזו".

"דיכוי רעיונות לא יגרום להם להיעלם"

"הנושא הרביעי שעליו אדבר הוא הדמוקרטיה. אני יודע שהיה ויכוח לגבי קידום דמוקרטיה בשנים האחרונות, ומרבית הוויכוח קשור למלחמה בעיראק. לכן תנו לי להיות ברור: אף מערכת של ממשל יכולה או צריכה להיאכף על מדינה אחת מצד מדינה אחרת.

"זה לא מוריד מההתחייבות שלי שממשלות ישקפו את רצון העם. כל מדינה נותנת חיים לעיקרון הזה בדרכה, נטועה במסורות של תושביה. אמריקה לא מניחה שהיא יודעת מה טוב לכל אחד, כפי שאנחנו לא בוחרים את התוצאה של בחירות שנערכות בדרכי שלום.

"אבל יש לי אמונה שאיני מוותר עליה כי כל בני אדם כמהים לכמה דברים: היכולת להגיד מה שאתה חושב ולקבל זכות להשפיע על הדרך שבה שולטים עליך; ביטחון בשלטון החוק וממשל שווה של צדק; ממשלה בעלת שקיפות שאינה גונבת מאנשיה; החופש לחיות כפי שאתה בוחר. אלה לא רק רעיונות אמריקאיים, אלא זכויות אדם, וזו הסיבה שנתמוך בהם בכל מקום.

"אין קו ישר בהגשמה של ההבטחה הזו. אבל שיהיה ברור: ממשלות שמגנות על הזכויות האלה יציבות יותר, מצליחות ובטוחות. דיכוי רעיונות לא יגרום להם להיעלם. אמריקה מכבדת את הזכות של כל הקולות השלווים ושומרי החוק להישמע ברחבי העולם, אפילו כאשר אנחנו לא מסכימים עמם. ואנחנו מקבלים את כל הממשלות הנבחרות, כל עוד הן שולטות עם כבוד לכל התושבים שלהן.

"הנקודה האחרונה חשובה מאחר שיש מי שקוראים לדמוקרטיה רק כאשר אינם נמצאים בשלטון. וכאשר הם בשלטון, הם מדכאים באלימות את זכויות האחרים. לא משנה איפה זה קורה, ממשלה של העם ולמען העם מספקת את התקן לכל מי שמחזיק בשלטון: אתה חייב לשמור על הכח שלך באמצעות הסכמה ולא כפייה; אתה חייב להציב את האינטרסים של בני עמך ואת הפעולות הלגיטימיות של התהליך הפוליטי מעל המפלגה שלך. בלי מרכיבים אלה, רק בחירות לא יביאו לדמוקרטיה אמיתית".

"נשים חייבות לתרום כמו גברים"

הסוגיה החמישית אליה התייחס הנשיא אובמה בנאומו היא חופש הדת. "לאיסלאם יש מסורת גאה של סובלנות. ראיתי את זה ממקור ראשון כילד באינדונזיה, שם נוצרים התפללו בחופשיות במדינה מוסלמית. זו הרוח שאנחנו צריכים היום. אנשים בכל מדינה צריכים להיות חופשיים לבחור ולחיות לפי האמונה שלהם. הסובלנות הזו חיונית כדי שהדת תשגשג".

מאזינים לנאום נשיא ארה''ב, ברק אובמה, באוניברסיטת קהיר
מאזינים לנאום נשיא ארה''ב, ברק אובמה, באוניברסיטת קהיר צילום: אי-פי

אובמה הזכיר את הדיכוי של הדתות בחלק מהמדינות המוסלמיות ואת האלימות העדתית בעיראק בין סונים לשיעים. "חירות הדת חיונית כדי שאנשים יוכלו לחיות יחד. עלינו לבחון את הדרכים שבהן נוכל להגן עליה", אמר אובמה, שגם קרא למדינות המערב שלא למנוע ממוסלמים למלא אחרי עקרונות הדת, כמו הקביעה מה ילבשו הנשים.

לאחר מכן דיבר הנשיא על זכויות הנשים, וזכה למחיאות כפיים. "אני דוחה את הדעה של אנשים במערב כי אישה שבוחרת לכסות את ראשה היא שווה פחות, אבל אני סבור שאישה שלא יכולה ללמוד לא זוכה לשוויון", אמר. "זאת לא מקריות שמדינות שבהן נשים משכילות הן אלה שמשגשגות.

"הבנות שלנו יכולות לתרום לחברה בדיוק כמו הבנים שלנו, והשגשוג המשותף שלנו יתקדם בכך שנאפשר לכל האנושות, גברים ונשים, להגשים את הפוטנציאל המלא שלהם. אני לא מאמין שנשים חייבות לעשות אותן בחירות כמו גברים כדי להיות שוות, ואני מכבד את הנשים שבוחרות להיות את חייהן בתפקידים מסורתיים. אבל זו צריכה להיות הבחירה שלהן".

חשיבות החינוך והיוזמה

בהתייחסו להתפתחות כלכלית, הודה אובמה כי אינטרנט וטלוויזיה יכולים להביא לידע, אבל גם לאלימות ולהתעללות מינית, וכי סחר יכול להוביל לעושר כמו גם לשינוי קהילות. "בכל המדינות, כולל בשלי, השינוי הזה יכול להוביל לפחד. פחד שבגלל מודרניות נאבד שליטה על הבחירות הכלכליות, על המדיניות, וחשוב מכך - על הזהויות שלנו".

עם זאת, אובמה ציין כי מדינות שונות כמו יפן וקוריאה הדרומית הצליחו לשמור על המסורת גם בשגשוג כלכלי. "אסטרטגיה של התפתחות לא יכולה להתבסס רק על מה שיוצא מהאדמה והיא גם לא יכולה להישמר כאשר צעירים לא עובדים", אמר. "על כולנו להכיר בכך שחינוך ויוזמה הם המטבע של המאה ה-21, וביותר מדי קהילות מוסלמיות התחומים האלה לא התפתחו".

אובמה הבטיח כי ארצו תספק תוכניות חינוך ותגדיל את מספר המלגות, כשהוא מזכיר כי אביו הקנייתי הגיע לארה"ב בזכות מלגת לימודים. הוא גם התחייב להשקיע בלימוד באמצעות האינטרנט עבור מורים וילדים ברחבי העולם ולאפשר לילדים באמריקה להתחבר עם ילדים במדינות מוסלמיות.

כמו כן, הבהיר אובמה כי הוא יפעל להקים גדודי של עסקים מתנדבים שישתפו פעולה עם עמיתיהם במדינות האיסלאם. בתחום המדע והטכנולוגיה, אמר הנשיא האמריקאי, תוקם קרן חדשה לתמיכה בהתפתחות טכנולוגית במדינות מוסלמיות כדי לסייע בפיתוח מקומות עבודה, וימונו נציגים מדעיים שיפעלו לפתח מקורות חדשים של אנרגיה, עבודות ירוקות, מים נקיים ויבולים חדשים.

"כולנו שותפים בעולם הזה, אפילו אם לזמן קצר"

הנשיא האמריקאי התייחס גם לאחריות הבינלאומית לשלום. "הנושאים שזה עתה תיארתי אינם קלים לטיפול", אמר. "אבל יש לנו אחריות להצטרף יחד למען העולם שאנחנו רוצים – עולם שבו קיצונים אינם מאיימים על תושבינו, וחיילים אמריקאים שבים הביתה, עולם שבו ישראלים ופלסטינים בטוחים במדינות משלהם, ואנרגיה גרעינית משמשת לצרכי שלום, עולם שבו ממשלות משרתות את אזרחיהן וזכויות כל ילדי האל מכובדות. אלה אינטרסים משותפים. זה העולם שאליו אנחנו שואפים. אבל אנחנו יכולים להשיג אותו רק אם נפעל יחד.
 

צופים בנאום אובמה
צופים בנאום אובמה צילום: אי-פי

"אני יודע שיש רבים, מוסלמים ולא מוסלמים, ששואלים אם אנחנו יכולים להשיג התחלה חדשה כזאת. יש מי שנחושים לשמר את להבות הפירוד ולעמוד בדרך להתקדמות. יש מי שטוענים כי זה לא שווה את המאמץ, שהגורל שלנו הוא לא להסכים, וכי הציוויליזציות נידונו להתנגש. רבים פשוט נותרו סקפטיים ששינוי אמיתי אכן יקרה. יש כל כך הרבה פחד, כל כך הרבה אי אמון. אבל אם נבחר ללכת לפי העבר, לעולם לא נוכל להתקדם. ואני רוצה במיוחד לומר לצעירים מכל דת, מכל מדינה – לכם, יותר מכולם, יש את היכולת לשנות את העולם הזה.

"כולנו שותפים בעולם הזה, אפילו אם זה לזמן קצר. השאלה היא אם אנחנו מעבירים את הזמן הזה ממוקדים במה שמפריד אותנו או אם אנחנו מתחייבים למאמץ, מאמץ אמיתי, למצוא מכנה משותף, להתמקד בעתיד שאנחנו רוצים למען ילדינו ולכבד את ההגינות של כל בני האדם.

"קל יותר להתחיל מלחמות מאשר לסיים אותן. קל יותר להאשים אחרים מאשר להסתכל פנימה, לראות מה ששונה במישהו מאשר למצוא את מה שמשותף. אבל אנחנו יכולים לבחור את הנתיב הנכון, לא רק את הנתיב הפשוט. יש גם חוק אחד שנמצא בלבה של כל דת, שעלינו להתנהג כלפי אחרים כפי שאנחנו רוצים שהם יתנהגו אלינו. האמת הזו מתעלה מעל אומות ובני אדם, אמונה שאינה חדשה; אינה שחורה, לבנה או חומה; לא נוצרית, מוסלמית או יהודית. זו אמונה שפעמה בערש האנושות, ועדיין פועמת בלבם של מיליארדים. זו אמונה באנשים אחרים וזה מה שהביא אותי לפה היום.

"יש לנו את הכח להשיג את העולם שאותו אנחנו רוצים, אבל רק אם יהיה לנו את האומץ ליצור התחלה חדשה, לזכור מה שנכתב. הקוראן הקדוש אומר לנו: "או, האנושות! יצרנו אתכם זכר ונקבה; והפכנו אתכם לאומות ולשבטים כך שתוכלו להכיר אלה את אלה". התלמוד אומר לנו: "כל התורה היא למען קידום שלום". התנ"ך אומר לנו: "מבורכים שומרי השלום, והם ייקראו בני האל". תושבי העולם יכולים לחיות יחד בשלום. אנחנו יודעים שזה חזון האל. כעת, זו חייבת להיות העבודה שלנו על פני כדור הארץ".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''חדשות חוץ''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים