ועדת זיילר: ראשי השירותים הווטרינריים לא דאגו לבריאות הציבור
מסקנות הביניים של ועדת הבדיקה חושפות ממצאים חמורים בהתנהלות השירותים הווטרינרים במשרד החקלאות. הוועדה טוענת כי הניהול לקה בחסר, ההשגחה מינימלית והפיקוח קלוקל. "הם לא דאגו למניעת מחלות מבני אדם ומבעלי חיים", מאשימה הוועדה את ראשי השירות
על פי דוח הביניים, ראשי השירותים הוטרינריים במשרד החקלאות לא דאגו לבריאות הציבור, לא דאגו למניעת מחלות מבני אדם ומבעלי חיים וגם לא עשו די למניעת העברת מחלות מבעלי חיים ומוצריהם לבני אדם.
כמו כן, הם לא דאגו לפקח מספיק על מוצרי מזון לאדם ולחי. הם פעלו לע פי כללי שיווק רק כדי לאפשר יצוא של מוצרים מן החי תוך אפליה לרעה של השוק המקומי באופן שתושבי המדינה לא זוכים לאיכויות ולרמת בקרה הניתנות ליצוא.
האשמות מופיעות, כאמור, בהחלטת הביניים של ועדת הבדיקה לבחינת התנהלות השירותים הוטרינריים במשרד החקלאות (ועדת זיילר) שניתנה היום (ד'). ההחלטה ניתנה כדי לאפשר למי שעלול להיפגע מעבודת הועדה, להתגונן כראוי כנגד העדויות והמסמכים שהצטברו נגדם בסיום ההליך. את מסקנותיה תפרסם הועדה בדוח סופי.
ועדת זיילר הוקמה לפני כשנה, על ידי הממשלה, לבקשת שר החקלאות, שלום שמחון, עקב אי סדרים שהתגלו בשירותים הווטרינריים. במהלך העדויות, ובעקבות מידע שהגיע לוועדה, עצרה המשטרה, לפני חמישה חדשים, את מנהל השירותים הוטרינרים ד"ר משה חיימוביץ ואת סגנו לענייני אמרכלות יהודה מאירוביץ, בחשד לפלילים.
גורמים במשרד החקלאות טוענים כי חלקו של חיימוביץ בפרשה הוא שולי וכי הדמות החזקה בשירותים הוטרינריים הוא מאירוביץ. ואכן על פי מסקנות הביניים טוענת הועדה, כי מאירוביץ התערב בעניינים מקצועיים לא לו. הוא השיג באופן בלתי ראוי וללא צורך - שליטה תוך ריכוז סמכויות, נקיטת מדיניות שיש בה סדרי עדיפויות בלתי ראויים, יחד עם ניצול קשרים הדוקים שנרקמו על ידי עם גורמי חוץ ותוך קיום מעקב ובילוש אחר מעשיהם של עובדים בשירותים ושל אחרים.
כל זאת במטרה לטעת תחושה שמעשיהם נצפים ומפוקחים, ותוך נטיעת תחושה שעניינים רבים - גם הנעשים בחדרי חדרים
על פי מסקנות הוועדה, מאירוביץ נהג לבצע פעילות חקירה החורגת מהמותר בקרב עובדי השירותים הוטרינריים או בקשר אליהם, תוך שימוש שלא כראוי בכח אדם ובעזרים של משרד החקלאות. הוא נהג לתת דיווחים מגמתיים, שאינם מלאים או אינם נכונים, לגורמי חוץ ופנים בהם לפרקליטות ולמנהל השירותים הוטרינריים. הוא הציג מצג של פעילות הנעשית לפי הוראות מנהל השירותים הוטרינריים כשלא ניתנו הוראות כאלו.
מאירוביץ אחראי, לדעת חברי הועדה, ליצירת אווירה מאיימת בקרב ציבור עובדי השירותים הווטרינריים או חלק מהם, ובכלל זה נקיטה מכוונת בפעולות הרתעתית שמטרתה לטעת בקרב העובדים הרגשה שיבולע להם אם יסטו או ינסו לסטות מהקו שהכתיב.
ד"ר חיימוביץ, על פי החלטת הביניים של הועדה, ניהל את המחלקה תוך חוסר מנהיגות מקצועית ומנהלית, העדר מעורבות או מעורבות בלתי מספקת, אי בקיאות בנעשה והימנעות מהפעלת סמכויות.
הוא הוציא ללא סמכות אישורים שאינם תואמים את המציאות ונתן לאחרים לפעול באופן דומה - בכל הקשור ליצוא מוצרים לחו"ל. כך, למשל, חתם על אישורים בשמם של בעל תפקיד אחר.
הוא גם נתן אישורים בתחום סמכותו ללא מתן הנמקות ומבלי להתבסס על תשתית ראייתית מקצועית מספקת. בנושאים מינהליים קובע דוח הביניים כי השניים אחראים לירידה משמעותית ברמה המקצועית ובתפקוד המקצועי בשירותים הוטרינריים ובמכון הווטרינרי. הם לא פעלו לשם יצירת תיחום מדויק וחלוקת אחריות ברורה בין פעילותם השירותים הוטרינריים למשרד החקלאות, המשרד להגנת הסביבה ומועצות הייצור.
על פי הדוח, השניים היו אדישים לקיומה של תופעה רווחת ובלתי תקינה של חתימה שלא כדין על ידי רופאים וטרינריים ועל אישורים המאפשרים מסחר יצוא ויבוא של מזון מן החי ושל בעלי חיים. כל זאת ללא בדיקה של בעלי החיים.
הוועדה ציינה בהחלטת הביניים, כי אין בהחלטתה זו וברשימת הנושאים הכלולה בה משום קביעת ממצאים סופיים. אלא מתן אפשרות לנושאי תפקידים העלולים להיפגע - להגיב על עדויות ושאר ראיות שהוגשו לה ונאספו על ידה. לאחר מכן, הועדה צפויה לגבש את מסקנותיה ולפרסמן בדוח הסופי.
מאירוביץ אמר בתגובה, כי לא הופתע כלל מהחלטת הביניים של הועדה. "כפי שצפיתי מראש, ועל כך אף התרעתי בפני היועץ המשפטי לממשלה, מבקר המדינה, התנועה לאיכות השלטון וגופים אחרים - כך אכן ארע במדוייק. מהמהומה הגדולה שליוותה את הקמת הבדיקה ואת תחומי טיפולה - ניכר שלא נותר דבר", אמר.
לדבריו, הועדה ישבה על המדוכה במהלך מספר חדשים, שמעה עדים וקיבלה מסמכים. מהלך עבודתה אופיין בבזבוז מאות אלפי שקלים ואף מעבר לכך מקופת הציבור, בגין שכר טרחת חבריה והוצאות שוטפות. ואולם כל שניתן ללמוד מהאמור בהחלטה הוא, שחבריה לא השכילו להבין את המטריה המקצועית, המינהלית והארגונית, מכיוון שאכן מדובר בנושא סבוך ומורכב ביותר.
"גם במהלך מתן עדותי ניתן היה לחוש בנקל, כי חברי הועדה אינם מבינים את המערכת המקצועית וכי נטלו על עצמם משימה שאין להם הכישורים המקצועיים לבצעה באורח מעמיק. הדבר אף ניכר מכלליות ההחלטה, מערבוב תחומים ומשיוך נושאים שאינם כלל בתחום אחריותי וסמכותי ואשר לו אכן הייתי עוסק בהם - בוודאי היתה טוענת, כי אני מקבל החלטות שאינן בתחום תפקידי וסמכותי".
עוד אמר כי שניים מחברי הועדה, השופט בדימוס ורדי זיילר וד"ר יהודה עפרון פועלים תוך ניגוד עניינים חמור ביותר "וגם על כך התרעתי בעל פי ובכתב", אמר.